Marcinkevičius




Vaikų literatūros premija – J. Žilinskui ir E. Baliutavičiūtei

vaikupremijaŠvietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) įsteigta Vaikų literatūros premija šiemet skirta rašytojui Justinui Žilinskui ir Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vyriausiajai tyrėjai Eglei Baliutavičiūtei. 

Kaip antradienį pranešė ministerija, J. Žilinsko kūryba įvertinta už kūrybišką žvilgsnį į Lietuvos istoriją, mitologiją ir tautosaką šiuolaikinėje vaikų literatūroje. E. Baliutavičiūtei premija skiriama už nuopelnus populiarinant vaikų literatūrą ir skaitymą.

Premijos jiems ministerijoje bus įteiktos balandžio 11 dieną.

Anot ministerijos, Mykolo Romerio universiteto profesorius, teisininkas J. Žilinskas yra sukūręs trilogiją apie Kauką Gugį. Pernai pasirodė paskutinė trilogijos dalis „Kaukas Gugis ir sielų akmuo“. Jo kūryboje išsiskiria dvi žanrinės linijos: maginė fantastika ir istorinė-pažintinė. 

Jis yra išleidęs 10 grožinės literatūros knygų, kurių dauguma skirtos vaikams ir jaunimui. Rašytojas taip pat yra aktyvus visuomenininkas, dalyvaujantis ir skaitymo skatinimo akcijose. Pernai Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos surengtoje kampanijoje „Skaitymo ambasadorius“ vaikai jį išrinko pirmuoju ambasadoriumi.

E. Baliutavičiūtės veiklą vaikų literatūros sklaidos srityje sudaro knygų vaikams recenzijos, straipsniai apie vaikų literatūrą, apžvalgos Lietuvos radijuje, mėnesio knygų dešimtukų pristatymai, konsultacijos, paskaitos vaikų literatūros klausimais, veikla įvairiausiose vaikų literatūros komisijose.

Ji buvo viena iš idėjos rengti Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos trumpus leidinius bibliotekininkams, mokytojams ir visiems, kurie domisi vaikų literatūra bei skaitymo skatinimu, sumanytojų. Leidinių serija, pradėta 2022 metais, išsiskiria trumpa forma, kompetentingų specialistų parengtu turiniu ir patrauklia išvaizda.

Vaikų literatūros premiją 2004 metais įsteigė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Premijos dydis – 5,5 tūkst. eurų (100 BSI).

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode