Festivalis




Egzotiški indiškos virtuvės skoniai

Ar jau teko išbandyti indišką maistą ir jo skonius? Jeigu dar ne, metas tai padaryti ir įsitikinti indiškų patiekalų skonių įvairove pačiam. Indiška virtuvė yra viena iš pačių pikantiškiausių ir egzotiškiausių visame pasaulyje, tokios pačios nerasite nei viename kitame pasaulio krašte. Pasinerkite į naujus ir spalvingus, įvairių prieskonių kupinus skonius ir atraskite kai ką nepaprasto!

Mėsainiai

Mėsainis su sūrio padažu ir jalapenais

Vienam mėsainiui jums reikės: mėsainio bandelių, 2 jautienos paplotėlių, 50 g čederio sūrio, 50 ml riebios grietinėlės, 4 plonų juostelių šoninės, saujelės marinuotų jalapenų, 30 g barbekiu padažo, daržovių ar salotų pagal skonį.

Tuno kepsniai

Česnakinis tuno kepsnys

Reikės: 2 tuno filė, 4 sutrintų česnako skiltelių, 2 šaukštų citrinos sulčių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, pusės šaukštelio džiovinto čiobrelio, šiek tiek druskos ir pipirų.

Sumaišykite inde česnaką, citrinos sultis, alyvuogių aliejų bei prieskonius. Įtrinkite juos į tuno filė – sandariai ją uždarykite inde arba plastikiniame šaldymo maišelyje ir bent 30 minučių palikite šaldytuve pasimarinuoti.

Šakšuka – egzotiškas skonis slypi paprastume

Dviem porcijoms reikės: 4 kiaušinių, 1 skardinės konservuotų smulkintų pomidorų, 3 pomidorų, 1 paprikos, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, 1 šaukštelio saldžios paprikos, 1 šaukštelio malto kumino bei šiek tiek druskos ir pipirų, o mėgstantiems aštriau – žiupsnelio aitriosios paprikos.

Benedikto kiaušinių receptas

Dviem porcijoms reikės: 4 kiaušinių, 2 kiaušinių trynių, 150 g lydyto sviesto, 4 gabalėlių kumpio, 2 angliškų arba brosche bandelių, 2 šaukštų citrinos sulčių, 3 šaukštų baltojo vyno arba obuolių acto, 4 nedidelių saujų špinatų, šiek tiek druskos ir pipirų.

Avižinis apkepas

Reikės: 2 puodelių avižų, arbatinio šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos ir maltos vanilės, 2 kiaušinių, puodelio pieno, 3 arbatinių šaukštų klevų sirupo.

Velykiniam stalui – paukštiena

Gražgarsčių salotos su vištienos vidine filė

Reikės (2 porcijoms):
200 g gražgarsčių;
400 g vištienos vidinės filė;
50 g mažosios cukinijos;
30 g granatų sėklų;
30 g kinkanų;
50 g kedro riešutų;
20 g alyvuogių aliejaus;
20 g balzamiko acto;
½  citrinos sulčių;
Lydyto (ghee) sviesto kepimui;
Žiupsnis žolelių mišinio: mairūnas, petražolės kalendra, druska, pipirai;
3 skiltelės česnako.
Paruošimas:

Senovinė burokėlių kvapioji gira

Reikia:

1 kg burokėlių,

česnako 3 skiltelių,

4 kvapiųjų pipirų,

3 laurų lapų,

10 litrų šaltinio vandens,

50 g medaus,

5 g druskos,

100 g naminės juodos ruginės duonos.

Užgavėnės namuose: 4 gardūs blynų receptai

Blynai – tai vienas populiariausių pusryčių pasirinkimų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje. Tai tūkstantmečių istoriją skaičiuojantis valgis – apie blynus rašė senovės graikų poetai, savo garsiausiose pjesėse mini net Šekspyras. Tačiau net jeigu blynais mėgaujamės kasdien, šis patiekalas labiausiai Lietuvoje sužiba išlydint žiemą – per Užgavėnes. Šįsyk Užgavėnes švęsime namuose, todėl metas raitotis rankoves ir ieškoti naujų idėjų blynų šventei – kokius skonius verta išbandyti šiemet?

Burokėlių falafeliai

Reikės: 2 vidutinių burokėlių, 2 didelių skiltelių česnako, 250 g virtų avinžirnių, saujos kalendros lapelių, 1 šaukštelio maltos džiovintos kalendros, 1 kupino šaukštelio malto kumino, šaukštelio druskos.

Falafeliams pagaminti galima naudoti tiek šviežius, tiek virtus burokėlius. Kad ir kuriuos pasirinksite, pirmiausia burokėlius nulupkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, apšlakstykite aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Troškiniai

Daržovių troškinys su ananasais

Reikės: Poros morkų, 1 poro, 2 brokolių, 2 svogūnų, 50 g žirnelių, 2 valgomųjų šaukštų daržovių sultinio, 100 g konservuotų ananasų, pusės citrinos, šviežių kalendrų, aliejaus, žiupsnelio juodųjų pipirų bei druskos.

Daržoves nuplaukite, supjaustykite kubeliais, sudėkite į keptuvę ir šiek tiek patroškinkite ant vidutinės ugnies. Ananasus supjaustykite, sumaišykite su susmulkinta citrina ir kapotomis kalendromis, viską susmulkinkite trintuvu, išmaišykite ir pagamintą padažą supilkite ant daržovių. Į puodą suberkite žirnelius, supilkite padažą ir daržovių mišinį, įpilkite vandens, patroškinkite 10 minučių, suberkite sultinį, pipirus ir druską, dar po 10 minučių išjunkite bei ragaukite.

Karališkas: vištienos ir šafrano troškinys

Varškės ir sūrio pyragas

Pagrindas:

180 g arbatinių sausainių

80 g migdolų miltų

80-100 g sviesto

Sausainius sumalkite, išmaišykite su riešutų miltais ir ištirpintu sviestu.

Išklokite šia mase kepimo formos dugną, prispauskite ir pastatykite į šaldytuvą.

Pagrindinė varškės ir sūrio masė:

3 pakeliai varškės

400 g kreminio sūrio

1 apelsino žievelė

140-150 g cukraus

3 dideli kiaušiniai

Zacherio šokoladinis pyragas

Austrijos kulinarijos pasididžiavimas – originalus „Sacher-Torte“ receptas – jauno konditerio Franco Zacherio galvoje gimė dar 1832 m., svarbaus to meto austrų-vokiečių diplomato princo Metternicho užsakymu. Sakoma, jog originalaus Zacherio torto galima paskanauti tik „Sacher“ viešbutyje, Vienoje, nes tikrasis jo receptas yra laikomas paslaptyje.

Šokoladiniam pyragui reikės:

Didžiosios Britanijos klasika – karalienės Viktorijos biskvitinis pyragas

Viktorijos biskvitiniam pyragui reikės:

240 g sviesto (kambario temperatūros), 240 g cukraus pudros, 480 g kvietinių „Ekstra“ miltų, 2 a. š. kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 2 v. š. pieno, 4 kiaušinių (kambario temperatūros). Įdarui: 180 g braškių arba aviečių uogienės, 240 g saldžios grietinėlės (išplaktos), cukraus pudros pabarstymui.

Prancūziška galetė su slyvomis ir migdolais

Galetė – tai kone paprasčiausias pyragas, kuriam pagaminti neprireiks nei kepimo formų, nei šūsnio skirtingų įrankių, nei brangių ingredientų.

Prancūziškai galetei su slyvomis reikės:

400 g „Karališkų“ kvietinių miltų, 200 g šaltos grietinės, 200 g šalto sviesto, 5 g druskos, 80 g kapotų migdolų, 1 kiaušinio baltymo. Įdarui: 6-7 vnt. slyvų, 100 g rudojo cukraus, vanilės pastos arba ankšties.

Klementinas ar mandarinas?

Jei vasarą nesikuklindami valgėme prisirpusias braškės, vyšnias ar šilauoges, rudenį kibirais namo nešamės obuolius ir kriaušes. Pamažu pradedame žvalgytis į parduotuvių lentynas, tikėdamiesi pradėti daugelio laukiamą mandarinų valgymo sezoną. Dalis iš mūsų dar labiau laukia kitos šių citrusinių vaisių rūšies – klementinų – pasirodymo prekyboje. Jei perskaitę pradėjote sukti galvas, kuo šie vaisiai skiriasi, galite neskubėti googlintis. Apie esminius jų skirtumus ir savybes pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Rudeninės sriubos

Tradicinė daržovių ir perlinių kruopų sriuba

4 porcijoms reikės: stiklinės perlinių kruopų, 3 vidutinio dydžio bulvių, 2 morkų, 1 svogūno, saujelės žalumynų, žiupsnelio druskos, pipirų, valgomojo šaukšto aliejaus.

Iš baravykų...

Baravykų troškinys

Reikės: 230 g šviežių baravykų (tinka ir šaldyti), 30 d. džiovintų ir iki miltelių sutrintų baravykų, 45 g alyvuogių aliejaus, 1 raudonosios paprikos, 1 žaliosios paprikos, 1 vidutinio dydžio morkos, 2 v. š. trintų pomidorų, 3 skiltelių česnako, žiupsnelio rūkytos paprikos miltelių, 125 ml nealkoholinio sauso raudono vyno, 230 g ryžių, 1,5 litro daržovių sultinio, nedidelio žiedinio kopūsto, supjaustyto nedideliais žiedynais.

Kvietinė duona su kefyru ir morkomis

Duonos kepėjai nuolat siūlo naujovių ir šiandien žmonės nebenustemba, kad duonos skyrių lentynose ne tik tradiciniai gaminiai, bet ir nauji kepiniai, skirti šiuolaikiškiems ir naujo skonio ieškantiems vartotojams. Rugpjūčio naujiena – kvietinė duona su kefyru ir morkomis.

Riešutų ir sėklų batonėlis

Jums reikės:

Kelių šaukštų medaus;

Saujos migdolų;

Saujos graikinių riešutų;

Saujos anakardžių;

Saujos lazdynų riešutų;

Saujos norimų sėklų, kaip pvz. saulėgrąžų ar moliūgo;

Valgomojo šaukšto ispaninio šalavijo sėklų.

Ant laužo kepti desertai

Vaisių iešmelis

Reikės: medaus, žaliosios citrinos (laimo) sulčių, cinamono, gabalėliais pjaustyto ananaso, abrikoso, kietesnio arbūzo, banano ar kivio, braškių, vynuogių.

Vasarą gelbsti sumuštiniai

Restorano „Amandus“ savininkas ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas sako, kad vasarą net ir didžiausius gurmanus gelbsti sumuštiniai, nes juos paruošti neužtrunkama, o kartu galima improvizuoti ir atskleisti netikėtų skonių.

Vištienos ir daržovių kišas

Kišas – tai nesaldus pyragas, kilęs iš Prancūzijos. Prancūzai sako, kad kišo gamyba – lyg žaidimas be taisyklių, nes į šio pyrago vidų gali pridėti, ko tik nori. Kišą geriausia valgyti šiltą, o atšalęs jis yra pats patogiausias iškylos maistas – tereikia supjaustyti nedideliais gabalėliais, suvynioti į popierių ir dėti į pintinę.

Šokoladinis avokado pudingas

Retas, valgydamas šį desertą, supranta, ką valgo. Saldu, skanu jokio pridėtinio cukraus! Toks desertas tiks net ir pusryčiams. Juk ne veltui avokadas tituluotas maistingiausiu pasaulio vaisiumi.

Pavasariškas Liucinos Rimgailės Ricottos sūrio pyragas be miltų

Ingredientai:

120g sviesto
100g cukraus (dar 100g cukraus į baltymus)
4 kiaušiniai (atskirti trynius nuo baltymų)
žiupsnelis druskos
300g ricottos sūrio
240g migdolų miltų
šaukštelis vanilinio cukraus
nutarkuota visos citrinos žievelė
cukraus pudra ir norimi ingredientai papuošimui (gali būti figos, gervuogės, mėta).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode