G. Landsbergis susitikime su Sakartvelo parlamento pirmininku pabrėžė ES ir NATO svarbą

natoSakartvele viešintis užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis trečiadienį susitiko su šios šalies parlamento pirmininku Šalva Papuašvili.

Susitikimo metu Lietuvos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad antradienį priimtas „užsienio įtakos“ įstatymas nesuderinamas su demokratiniais Europos Sąjungos (ES) standartais.

„Leiskite man pasakyti labai aiškiai – „užsienio įtakos“ įstatymo priėmimas, taip pat prasidėjusi bauginimo, spaudimo, smurto kampanija prieš Gruzijos pilietinę visuomenę sustabdys tolesnę Gruzijos pažangą integracijos į ES ir NATO kelyje”, – Užsienio reikalų ministerijos pranešime cituojamas G. Landsbergis.

Ministras pažymėjo, kad teisės viršenybė, žmogaus teisės ir pilietinė visuomenė yra demokratinių šalių stiprybė ir gyvybingumo pamatas.

„Sakartvelas jau daug pasiekė integracijos kelyje ir priėmus sprendimą dėl kandidatės statuso dar niekada nebuvo taip arti derybų dėl ES narystės. Vis dėlto pasiektas įdirbis gali nusibraukti akimirksniu, Sakartvelui pažeidus kertines ES vertybes ir nuostatas“, – teigė G. Landsbergis.

Vėliau ministras parlamente susitiko su Sakartvelo opozicinėmis partijomis. Jis teigė, kad „negalime tiesiog sėdėti ir laukti, kol Sakartvelas galutinai nuriedės nuo ES integracijos ir demokratijos bėgių“.

„Jaučiame pareigą atvykti pas jus ir perspėti dėl pasekmių“, – sakė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas Sakartvelo opozicijos atstovams akcentavo, jog įsigaliojus „užsienio įtakos“ įstatymui komplikuosis ne tik judėjimas į priekį ES integracijoje.

„Bet ir tie pasiekimai, ta nauda, kurią Sakartvelas patiria – bevizis režimas, Asociacijos sutartis – neturėtų būti laikomi savaime suprantamais”, – sakė ministras.

Anot URM, susitikimo metu G. Landsbergis, Baltijos šalių ir Islandijos ministrai bei opozicijos partijos aptarė būtinybę užtikrinti, kad spalio mėnesį Sakartvele vyksiantys parlamento rinkimai būtų vykdomi laikantis aukščiausių demokratinių standartų.

G. Landsbergis į Sakartvelą trečiadienio naktį atvyko su Latvijos, Estijos ir Islandijos užsienio reikalų ministrais.

Vizito metu G. Landsbergis su kolegomis trečiadienį kiek anksčiau susitiko su prezidentė Salome Zurabišvili, veliau numatyti susitikimai su užsienio reikalų ministru Ilja Darčiašviliu, nevyriausybinėmis organizacijomis, Sakartvelo jaunimu.

Nors prezidentė ketina vetuoti įstatymą, valdančioji partija turi pakankamai parlamentarų, kad galėtų atmesti prezidentės veto.

Įstatymas dėl užsienio įtakos nevyriausybinėms organizacijoms priimtas nepaisant kelias savaites trunkančių protestų ir didėjančios įtampos.

Įstatymą oponentai pasmerkė kaip panašaus represinio teisės akto Rusijoje dėl „užsienio agentų“ analogą. Juo Maskva slopina kritikus ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode