Sprogimas

Ministrė A. Bilotaitė kreipėsi į ES dėl papildomų lėšų sienos apsaugos stiprinimui

kreipesiVidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė laišku kreipėsi į Europos vidaus reikalų komisarę Ylvą Johannson su prašymu apsvarstyti galimybę ES lėšomis prisidėti prie Lietuvos pasienyje su Baltarusija planuojamo patrulio tako įrengimo.

„Bendrų pastangų su Europos Komisija dėka, šiandien Lietuva turi vieną iš labiausiai integruotų ir moderniausių išorės sienų valdymo sistemų visoje Europos Sąjungoje. Tačiau turime ir toliau gerinti sienos apsaugos infrastruktūrą ir būti maksimaliai pasirengę reaguoti į įvairias grėsmes. Tai padaryti mums padės patrulio takas“, – teigia vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė.

Siekiant pagerinti reakcijos laiką ir sustiprinti neteisėto sienos kirtimo prevenciją, Lietuva šiuo metu planuoja remontuoti esamus ir tiesti naujus patrulinio kelio ruožus 462 km pasienio ruože su Baltarusija.  Šis projektas pareikalautų iki 60 mln. eurų investicijų. Įrengus patrulio taką, pareigūnai galės operatyviau reaguoti į sienos pažeidimus ir fizinio barjero gadinimo atvejus, kurių užfiksuota jau apie 500. Pasak ministrės A. Bilotaitės, investicijos į sienos apsaugą atsiperka ne tik užkardant neteisėtą migraciją, bet ir kovojant su kontrabanda.

Ministrė laiške dėkojo Europos Komisijai ir komisarei Y. Johansson už politinę, finansinę ir diplomatinę paramą Lietuvai atremiant hibridinę Baltarusijos režimo ataką ir užkertant kelią naujo neteisėtos migracijos kelio per ES rytinę sieną atidarymui.

Reaguojant į 2021 m. neteisėtos migracijos krizę, Lietuva ženkliai sustiprino savo sienos su Baltarusija apsaugą. Valstybės lėšomis pasienyje su Baltarusija per metus įrengtas fizinis barjeras, kurį sudaro 529 km tvoros ir 356 km koncertinos. Gavus 70 mln. eurų Europos Komisijos finansinės paramos, visame pasienio ruože įdiegtos modernios sienų stebėjimo sistemos. Dabar jomis stebima 100 proc. išorės sienos su Baltarusija.

Būtinybę geriau kontroliuoti ES išorės sienas pabrėžė Europos Vadovų Taryba, paragindama Europos Komisiją sutelkti ES lėšas ir priemones tam, kad valstybės narės galėtų sustiprinti išorės sienų apsaugos pajėgumus.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode