Marcinkevičius




Dėl neteisėto išmokų panaudojimo dviem Kretingos politikams – per 20 tūkst. eurų ieškiniai

ismokuDėl neteisėto tarybos nariams skirtų išmokų panaudojimo Kretingos rajono savivaldybės tarybos narei Vitalijai Valančiutei ir buvusiam nariui Rimantui Maciui pareikšti 20,5 tūkst. eurų vertės civiliniai ieškiniai.

Kaip antradienį paskelbė Generalinė prokuratūra, Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai šią savaitę kreipėsi į Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmus ir prašo Kretingos rajono savivaldybės naudai iš Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ priklausančių V. Valančiutės priteisti 9 296 eurus, o iš R. Maciaus – 11 234 eurus.

Prokuratūros atlikto tyrimo duomenimis, V. Valančiutė nuo 2019 metų balandžio iki 2023 metų balandžio bendrai iš Kretingos rajono savivaldybės gavo 14,5 tūkst. eurų kompensaciją transporto išlaidoms. Aiškinantis šių patirtų išlaidų pagrįstumą, buvo gauta duomenų, kad V. Valančiutė savivaldybei pateiktais kvitais prašė kompensuoti kuro išlaidas už apie tris kartus didesnį kilometražą, nei jis per vertinimo laikotarpį galėjo būti nuvažiuotas iš tiesų.

Anot prokuratūros, analizuojant V. Valančiutės savivaldybei pateiktus dokumentus, taip pat nustatyta, kad buvusi tarybos narė neracionaliai dažnai pylėsi įvairios rūšies kurą, už kurį buvo atsiskaitoma 28 skirtingomis ne V. Valančiutei priklausančiomis banko mokėjimo kortelėmis.

R. Macius nuo 2019 metų balandžio iki 2023 metų balandžio gavo 14,6 tūkst. eurų kompensaciją už patirtas transporto išlaidas. Prokurorai nustatė, kad politikas gavo kelis kartus didesnę kompensaciją už kurą, nei jo galėjo išnaudoti per savo kadencijos laikotarpį. Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad buvęs tarybos narys dalį atsiskaitymui reikalingų kvitų pateikė ne jų originalus, o fotokopijas, o tai prieštarauja nustatytai tvarkai.

Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyrių prokurorai apylinkių teismams šiuo metu yra pateikę 14 civilinių ieškinių, jų suma siekia per 180 tūkst. eurų.

Šiuo metu atliekami viešojo intereso gynimo tyrimai dėl lėšų grąžinimo į Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Jonavos, Lazdijų, Prienų, Šilutės, Varėnos, Ukmergės, Ignalinos, Pasvalio, Tauragės, Kretingos, Mažeikių, Radviliškio, Telšių, Joniškio, Akmenės rajonų ir Pagėgių, Marijampolės, Neringos savivaldybių biudžetus.

Tyrimai pradėti po to, kai viešinti galimus piktnaudžiavimo savivaldybių tarybų narių išmokų atvejus pradėjo visuomenininkas Andrius Tapinas, inicijavęs akciją „Skaidrinam“.

Tyrimai atliekami siekiant patikslinti ir įvertinti, ar nebuvo piktnaudžiaujama tarybos nariams naudojant išmokas su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode