Sprogimas

Ligonių kasos: pasitikslinkite – gal laukia neatsiimtos lėšos?

Nuo 2021 metų pasikeitus dantų protezavimo išlaidų kompensavimo tvarkai, gyventojams nebereikia dantų protezuoti už savo pinigus ir laukti kompensacijos, tačiau teritorinėse ligonių kasose vis dar yra ankstesniais metais šioms paslaugoms kompensuoti skirtų ir mirusių gyventojų artimųjų paveldėtų, bet iki šiol neatsiimtų lėšų. 

Teritorinių ligonių kasų (TLK) duomenimis, gyventojų, kurie yra paveldėję ir dar neatsiėmę artimųjų kompensacijų už atliktas dantų protezavimo paslaugas skaičius viršija 3 tūkst. Nuo 2006 iki 2020 metų gruodžio 31 d. skirtos ir neatsiimtos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis kompensuotos dantų protezavimo sumos gali siekti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų.

Iš kur atsiranda tokių lėšų?  Dalis žmonių, palaidojusių artimuosius ir paveldėjusių jų turtą, greičiausiai nė nežino, kad mirusieji savo lėšomis protezavo dantis ir laukė patirtų išlaidų kompensacijos. Deja, nors kompensacijos sulaukti nespėjo, atėjus eilei, po mirties skirti pinigai niekur nedingo – jie laukia paveldėtojų. 

Ligonių kasos ragina paveldėjimą priėmusius asmenis pasidomėti, ar velionis iki 2020 m. gruodžio 31 d. negalėjo būti įrašytas į eilę dantų protezavimo paslaugoms gauti ir ar jis nesumokėjo už paslaugą savo lėšomis. Pirmiausia patariama paieškoti dokumentų, liudijančių, kad mirusysis savo lėšomis protezavo dantis (pateikus prašymą kompensuoti dantų protezavimo išlaidas, gyventojui likdavo prašymo kopija), o radus juos, kreiptis į ligonių kasą. Jei šių dokumentų rasti neįmanoma, rekomenduojama kreiptis į teritorinę ligonių kasą ar jos atstovą savo savivaldybėje. Paveldėtojai, norėdami gauti kompensaciją, kreipdamiesi į TLK, turi pateikti notaro patvirtintus paveldėjimo teisę įrodančius dokumentus. 

Kaip teigia Panevėžio TLK Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sigita Paulauskienė, neatsiimtų pinigų problema aktualiausia, kai miršta kompensacijų nesulaukę vieniši žmonės, kurių turto paveldėtojais gali tapti bet kas. Nesant vaikų, tolimesni paveldėtojai gali nebūti artimai susiję su mirusiuoju, tad jo veiklos gali nežinoti. O ir TLK specialistai informacijos apie juos neturi ir negali susisiekti. Dėl to kai kuriems pacientams po mirties skirti pinigai už savo lėšomis protezuotus dantis neatsiimti ligonių kasų sąskaitoje guli metų metus. 

Ligonių kasos primena, kad teisę į kompensuojamą dantų protezavimą turi: 

  • vaikai; 
  • asmenys, kuriems sukako senatvės pensijos amžius; 
  • žmonės, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais; 
  • pacientai, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos. 

Šiuo metu gyventojams nebereikia dantų protezuoti už savo pinigus ir laukti kompensacijos. Gydytojui odontologui nustačius paslaugų poreikį, teisė į dantų protezavimo išlaidų kompensavimą įgyjama iš karto, o šios išlaidos apmokamos paslaugas suteikusiai įstaigai, jei ji turi sutartį su TLK dėl minėtų paslaugų teikimo.  

VLK nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode