Parama dėkojame




Popiežius: atėjo metas sustabdyti užkariavimo ir karinės agresijos projektus

projektus„Atėjo laikas pokyčiui – taikos ir brolybės pokyčiui. Atėjo laikas, kad liautųsi ginklų žvangėjimas. Grįžkime prie dialogo ir diplomatijos. Tegul baigiasi užkariavimo ir karinės agresijos projektai. Todėl kartoju: karui – ne! Karui – ne!“

Popiežius nuotoliniu būdu pasveikino Clinton Global Initiative susitikimo, vykusio rugsėjo 18–19 d. Niujorke, dalyvius. Sveikinimo kalboje Pranciškus paminėjo svarbiausius nūdienos iššūkius: karą, taiką, vaikų gerovę ir gamtos apsaugą.

Prieš popiežiaus sveikinimo kalbą susitikimo dalyviams parodytas dokumentinis filmas apie Romos vyskupo tarptautines keliones ir jo išskirtinį dėmesį vaikams bei ligoniams.

Anot Pranciškaus, tik veikdami kartu išgydysime pasaulį nuo anonimiškumo ligos – pasaulio abejingumo. Nėra neįveikiamų iššūkių ir juos turime priimti ne pavieniui, o kartu, kaip seserys ir broliai – Dievo vaikai.

Popiežius sakė, kad sunkumai gali atskleisti mūsų gerąsias ar blogąsias savybes. Būtent tai pats didžiausias iššūkis: dosnumu ir nuolankumu kovoti su savanaudiškumu, savimeile ir pasidalijimu. Vienybė geriau nei konfliktas, pažymėjo popiežius ir tęsė:

„Atėjo laikas pokyčiui – taikos ir brolybės pokyčiui. Atėjo laikas, kad liautųsi ginklų žvangėjimas. Grįžkime prie dialogo ir diplomatijos. Tegul baigiasi užkariavimo ir karinės agresijos projektai. Todėl kartoju: karui – ne! Karui – ne!“

Pranciškus taip pat paminėjo ekologinės katastrofos iššūkį, ragino darbuotis kartu, kad būtų išvengta katastrofos, kol nevėlu, pažymėjo, kad dėl šios priežasties, praėjus kone dešimtmečiui po enciklikos Laudato si’,
parašė naują dokumentą apie gamtos apsaugą.

Pranciškus kalbėjo ir apie migracijos iššūkį. „Migrantai – tai ne skaičiai, o žmonės – vyrai, moterys, vaikai. Kai kalbame apie migraciją, ypač galvojame apie vaikus pabėgėlių stovyklose. Atėjo laikas atminti vaikus, kūdikius, jų ugdymo ir sveikatos reikalus“, – sakė popiežius. Jis papasakojo susitikimo dalyviams apie Romoje veikiančios pediatrinės ligoninės Bambino Gesù, kurios projektus remia Clinton Global Initiative, veiklą. Popiežius pažymėjo, kad ši Vatikano ligoninė tikrai negali išspręsti visų pasaulyje sergančių vaikų sveikatos problemų, tačiau siekia būti ženklu dviem kryptimis: vienijant pasauliniu mastu vaikų gydymo mokslinius tyrimus ir liudijant, kad įmanoma užtikrinti nemokamą gydymą sergantiems vaikams.

Pranciškus, be kita ko, paminėjo ligoninės dėmesį vaikams iš Ukrainos. Jis papasakojo, kad ligoninėje Bambino Gesù gydėsi per du tūkstančius nepilnamečių pacientų ukrainiečių, neretai dėl karo priverstų su tėvais ir artimaisiais pasitraukti iš Ukrainos.

„Sveikatos sferoje pirmoji ir konkrečiausia artimo meilės išraiška yra mokslas, suteikiantis galimybę gydyti, tačiau gydymas turi būti prieinamas visiems. Ligoninė Bambino Gesù yra konkretus Bažnyčios artimo meilės ir gailestingumo ženklas!“ – susitikimo dalyviams sakė popiežius. (SAK/Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode