Parama dėkojame




Vatikano vaistinė minės 150 metų. Popiežiaus audiencija

minesPirmadienio rytą popiežius priėmė brolius bonifratrus ir farmacininkus pasauliečius bei kitus asmenis, dirbančius Vatikano vaistinėje, kuri netrukus minės savo veiklos 150 metų sukaktį. 

Popiežius Pranciškus visiems padėkojo už profesionalumą ir pasiaukojimą, ypatingai paminėdamas pasišventimą ir aukos dvasią, kurių reikėjo vykdant savo tarnystę dar nesenais pandemijos metais.

Vatikano vaistinės istorija siekia 1874 m., kuomet bonifratrų vienuolis brolis Euzebijus Fronmenas, Tiberio upės salos ligoninės vaistinės direktorius, įkūrė nedidelį vaistų sandėlį Vatikano teritorijoje. 1892 m. Vatikane buvo įkurdinta bonifratrų bendruomenė. Bonifratrai – vienuoliai ir gydytojai – buvo pakviesti rūpintis popiežiaus ir jo bendradarbių sveikata. Šiandien Vatikane veikia savarankiška moderni ambulatorija, kurioje dirba įvairių medicinos sričių specialistai, tačiau bonifratrai ir toliau rūpinasi  vaistine.

Vatikane įkurtas vaistų sandėlis, iš pradžių tiekęs vaistus tik Vatikano reikmėms, ilgainiui išaugo į įprastinę visiems atvirą vaistinę. Daugėjant klientų, 1917 m. vaistinė buvo įkurdinta naujose patalpose arčiau Šv. Onos vartų, tai yra pagrindinių vartų, vedančių į „ūkinę“ Vatikano teritorijos dalį. 1929 m., kai Laterano sutartimis buvo sureguliuoti dvišaliai Šventojo Sosto ir Italijos santykiai, vaistinė buvo dar kartą perkelta į erdvesnes patalpas, kuriose ji veikia ir dabar.

Vatikano vaistinėje kasdien apsilanko tūkstančiai žmonių. Jos populiarumą visų pirma lemia žemesnės vaistų kainos. Kaip žinoma, Vatikanas – tai ne Italija, Vatikane negalioja itališka mokesčių sistema, tad ir vaistai pigesni. Kita priežastis – vaistų pasiūla, ypač tų vaistų, kurių Italijoje nėra. Žinoma, tai nereiškia, kad Vatikane būtų prekiaujama farmaciniais produktais, kurie Italijoje draudžiami. Pasiūlos skirtumą lemia techninės-biurokratinės priežastys. Kai pasaulio rinkoje atsiranda nauja vaistų rūšis, kad ji patektų į nacionalinę rinką, reikia atlikti tyrimus. Leidimas prekiauti vaistais suteikiamas tik užbaigus atestavimo procedūrą. Procedūros greičiau užbaigiamos tose šalyse, kur vaistai gaminami. Tad italas gydytojas, žinodamas apie naujus vaistus, kurie jau buvo atestuoti tarkim Jungtinėse Valstijose, juos skiria savo pacientui. Italijoje tų vaistų dar nėra, bet Vatikano vaistinėje jau galima juos įsigyti.

Vatikano vaistinė siūlo taip pat platų vitaminų, maisto papildų, specialaus maisto kūdikiams asortimentą. Prekiaujama ne tik itališkais, bet ir užsienyje pagamintais produktais. Vatikano vaistinėje taip pat galima įsigyti anyžių ir kinmedžio vaisių trauktinės, kurią pagal seną receptūrą gamina vienuoliai bonifratrai. Vatikano vaistinė neprekiauja kontraceptinėmis priemonėmis ir viskuo, ko naudojimas nesuderinamas su katalikišku moralės mokymu.

Vatikano vaistinė atvira visiems. Reikia tik gydytojo recepto. Su receptu ir asmens tapatybės dokumentu reikia kreiptis į Vatikano žandarmerijos postą prie Šv. Onos vartų. Ten išduodamas vienkartinis leidimas, su kuriuo galima eiti į už kelių šimtų metrų nuo vartų esančią vaistinę. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode