Parama dėkojame




PJD Lisabonoje atminimo medalyje – šventųjų vainikas

pageTarp popiežiaus dovanų – PJD atminimo medalis, kurio buvo sukurtos trys versijos – iš bronzos, sidabro ir paauksuoto žalvario.

Kaip visų apaštalinių kelionių metu, taip ir šįkart Lisabonoje tradiciškai keičiamasi dovanomis. Tarp popiežiaus dovanų – PJD atminimo medalis, kurio buvo sukurtos trys versijos – iš bronzos, sidabro ir paauksuoto žalvario. Be įprasto popiežiaus herbo, atvirkštinė pusė dekoruota turtinga puošyba, pilna simbolių.

PJD medalis - aversas ir reversas

Atminimo medalio averse pavaizduotas popiežiaus herbas ir įrašas Franciscvs Pontifex Maximvs. Medalio reverso centre virš Portugalijos vėliavos pavaizduota Lisabonos katedra, pagrindinė Portugalijos sostinės katalikų bažnyčia. Įrašas lotynų kalba, gaubiantis pastato fasadą, nutrūkstantis virš dviejų  smailėjančių bokštų, įrėminančių centrinį vitražą su rozete, skelbia: „Dies Mvndialis Ivventutis Lisbone MMXXIII“ (Pasaulio Jaunimo Dienos Lisabonoje 2023). Viršuje įrašas susikerta  su PJD logotipu,  kurį, kaip prisimename, įkvėpė evangelijos pagal Luką ištrauka „Marija susiruošusi skubiai iškeliavo“, jis sudarytas iš kryžiaus, palei kurį vingiuoja takas, kur dvelkia Šventoji Dvasia. Prie švelniai banguoto tako priglunda Rožinis, tarsi atskleidžiantis Mergelės Marijos profilį.

Išorinis lankas sudarytas iš 13 PJD globėjų atvaizdų, kuriuos pasirinko Lisabonos vyskupija. Vakardienos ir šiandienos šventieji ir palaimintieji, persipynę senųjų ir šių laikų veidai. Veidai pavaizduoti iš priekio ar pasukti trimis ketvirčiais su šalia įrašytais vardais lotynų kalba suteikia judėjimo įspūdį šiam vainikui, kurio centre – Marija. Pasak Lisabonos patriarcho kardinolo Manuelio Clemente, šventieji globėjai paaukojo savo gyvenimą jaunimo tarnystei – šv. Jonas Paulius II, šv. Jonas Boskas, šv. Vincentas, šv. Antanas, šv. Baltramiejus, šv. Jonas iš Britos, pal. Portugalijos Joana, pal. Jonas Fernandesas, pal. Kūdikėlio Jėzaus Marija Klara, pal. Pier Giorgio Frassati, pal. Marcel Callo, pal. Chiara Badano, pal. Karolis Akutis.

Medalio autorė – skulptorė Amalia Mistichelli, kuri jau yra įgyvendinusi ne vieną medalio idėją. Verta paminėti jos sukurtą taurę iš aukso ir sidabro, kurią ji nukaldino kaip šv. Jono Pauliaus II dovaną naujai Romos Tor Vergata universiteto koplyčiai ar popiežiaus Pranciškaus 10-ųjų pontifikato metinių medalį, apaštalinių vizitų į Kongą, Pietų Sudaną, Vengriją, Bahreiną, Kazachstaną atminimo medalius.

DŽ/Vatican News nuotr.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode