Parama dėkojame




Taline vyksta Europos Bažnyčių Tarybos (CEC) asamblėja

baznyciuBirželio 14 dieną Estijos sostinėje Taline prasidėjo ir iki birželio 20 dienos tęsis Europos Bažnyčių Tarybos generalinė asamblėja, sukviečiama kas penkerius metus. Jos leitmotyvas kviečia „Su Dievo palaiminimu kurti ateitį“. Generalinę asamblėją globoja Estijos Bažnyčių tarybos ir Europos Bažnyčių tarybos narės: Estijos Liuteronų Bažnyčia ir Estijos Ortodoksų Bažnyčia.

Generalinės asamblėjos Taline vadove primenama, kad Estija buvo sukrikščioninta 13 amžiuje. Estijos Liuteronų Bažnyčia išaugo iš 16 amžiaus Reformacijos, o autonominį pavidalą įgijo po 1917 metų bažnytinio suvažiavimo. Estijos liuteronai prisidėjo prie krašto kultūros, švietimo ir kalbos, prie nacionalinio paveldo saugojimo ir nepriklausomybės atkūrimo. Šiandien estų liuteronai sudaro 8 procentus visų gyventojų, turi 169 bendruomenes, kurių sielovada rūpinasi 225 dvasininkai ir dvasininkės.     

Konstantinopolio ortodoksų patriarchato jurisdikcijoje esanti Estijos Ortodoksų Bažnyčia primena, kad dabartinį autonomišką statusą įgijo lygiai prieš 100 metų – 1923 m. Po II Pasaulinio karo ši ortodoksų bendruomenė buvo priversta susijungti su Maskvos patriarchatu, bet 1996 metais jo autonomija vėl buvo atkurta. Ją sudaro apie 30 000 tikinčiųjų, priklausančių 62 parapijoms, kuriomis rūpinasi 32 dvasininkai ir 10 diakonų.  

Taline buvo laukiami apie tris šimtus delegatų iš 40 Europos kraštų, taip pat svečiai iš Konstantinopolio patriarchato, Metodistų Bažnyčios, Išganymo Armijos, Europos baptistų ir Rusijos evangelikų atstovai.

Primenama, kad pačią Europos Bažnyčių Taryba sudaro 113 Bažnyčių, Bažnyčių asociacijų, bendruomenių ir organizacijų. Tarybos nare yra Lietuvos Evangelikų Liuteronų Bažnyčia. 1959 metais įkurtos Tarybos iniciatorių dėmesio centre buvo ne vien krikščioniška vienybė, bet ir žmonių bei tautų suartėjimas po karo. Vėliau Taryba natūraliai įgijo kitų uždavinių – stebėti ir atstovauti savo nares Europos Sąjungos institucijose. Jos centrinė būstinė yra Briuselyje.

Europos Bažnyčių Tarybos sesijos aprėps daug temų, įskaitant karą Ukrainoje: tam bus skirta birželio 18 dienos popietė. Europos Bažnyčių Taryba, įskaitant pareiškimą pirmąją Rusijos invazijos dieną, 2022 vasario 24-ąją, ir jos narės dešimtis kartų pasmerkė šią agresiją.

Europos Bažnyčių Tarybos generalinės asamblėjos interneto svetainėje nurodoma, kad tarp pagrindinių kalbėtojų yra ekumeninis patriarchas Baltramiejus, kuris skaitys konferenciją apie „Ekumenines užduotis ateities Europoje." Gerai žinoma Baltarusijos opozicijos lyderė Svjatlana Cichanouskaja skaitys pranešimą „Ką Bažnyčios gali pasiūlyti Europai?“ Raktinius pranešimus taip pat skaitys sociologas iš Vokietijos Hartmutas Rosa ir buvęs pasaulio anglikonų primas arkivyskupas Rowanas Williamsas. (RK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode