Sausio 17 d. Berlyne (Vokietijoje) prasidėsiančioje vienoje didžiausių Tarptautinėje maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės parodoje „Žalioji savaitė“ Lietuvai atstovaus dvylika gamintojų, kurie parodos lankytojams pristatys tautinio paveldo ir ekologiškus gaminius.
Kaip ir kasmet savo maisto produktus, gėrimus bei dirbinius mūsų šalies gamintojai pristatys Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos įrengtoje ekspozicijoje. Čia lankytojų lauks bityno „Devyni medūs“ desertai, pagaminti iš šio bityno medaus ir šaltyje džiovintų įvairių uogų, o parodos lankytojams, norintiems saldaus, skanaus, cukraus neturinčio šokolado bus pasiūlytas naujausias bityno sukurtas produktas – „Medaus šokoladas“.
Lankytojai Lietuvos ekspozicijoje ras ir mažosios bendrijos „Medaus magija“ gaminamų medaus desertų, tikrų „vitaminų bombų“, juk jiems pagaminti naudojamos šalčiu džiovintos uogos, daržovės, vaistažolės, taip išsaugomi beveik visi produkte esantys vitaminai ir mineralai.
Radviliškių kaimo kepykla vilios parodos lankytojus natūralia, ajeras kvepiančia lietuviška rugine duona ir šimtalapiais, smalsiausieji galės savo akimis išvysti, kaip gimsta tradicinis lietuviškas, namų šiluma kvepiantis šakotis – tokią galimybę suteiks L. Sadauskienės individuali įmonė, gaminti konditerijos gaminius.
Taip pat ekspozicijoje lankytojai galės paragauti ir uždarosios akcinės bendrovės „Sadera“ natūraliomis uogomis kvepiančių, negazuotų limonadų, pagamintų nenaudojant jokių cheminių priedų, konservantų, aromatų ar dažiklių. Čia pakvips ir kaimiško dūmo kvapo mėsos gaminiais, pagamintais pagal senolių tradicijas, naudojant tik natūralius prieskonius, kuriuos pristatys uždaroji akcinė bendrovė „Šerno pėda“.
Mažoji bendrija „Piscator“ kvies parodos lankytojus įvertinti produktus, pagamintus iš lietuviško šamo, o uždaroji akcinė bendrovė „Versala“ pasiūlys desertus, gaminamus iš... agurkų.
Maža šeimos įmonė „Šušvės midus“ kvies lankytojus paragauti pagal senąsias gamybos tradicijas gaminamo midaus, gaminamo iš nuosavo bityno medaus.
Tautodailininkė, juvelyrė Danutė Tikužienė supažindins parodos lankytojus su sertifikuotais Lietuvos tautinio paveldo gintaro ir žalvario dirbiniais, o Lietuvos ūkininkų draugija pristatys savo narių – Aušros Petrauskienės, Vaidos Druskytės ir Jūratės bei Česlovo Gudžių – sukurtus darbus: tautinio paveldo sertifikatu įvertintas lėles, iš tauriųjų ir spalvotųjų metalų gaminamus bei pagal archeologinius pavyzdžius restauruotus papuošalus, juodosios keramikos technika pagamintus indus.
Lietuviškus, tautinio paveldo ženklu pažymėtus kremus, prieš kuriuos neatsilaiko daugelis žmogaus sveikatai kenkiančių bakterijų, pristatys uždaroji akcinė bendrovė „Evija ir partneriai“.
Mažoji bendrija „Bioproduktas“ pristatys pluoštinių kanapių sėklas, aliejų, baltymus, miltus arbatas bei kitus produktus.
Paroda, skaičiuojanti 85 metus, lankytojų lauks sausio 17–26 d. Čia laukiama daugiau kaip 400 tūkst. lankytojų, kurie 116 tūkst. kvadratinių metrų siekiančiame plote gales pamatyti, ragauti, uostyti ir gėrėtis net 1660 eksponatų.
Parodoje „Žalioji savaitė“ demonstruojami naujausi produktai, didelis dėmesys skiriamas ekologiniam žemės ūkiui, sodininkystei, kaimo plėtrai ir atsinaujinantiems ištekliams. Paroda domisi ne tik paprasti lankytojai, bet ir politikai, maisto pramonės atstovai, didmenininkai, mažmenininkai, maitinimo įstaigos, žemės ūkio importuotojai, visų šalių žemės ūkio, miškininkystės, sodininkystės, daržininkystės ir verslinės žvejybos specialistai, žemės ūkio politikos ekspertai.
Žemės ūkio ministerijos informacija