Parama dėkojame




Turkijos žurnalistas, Krymo totorių lyderis, Irako jazidų atstovės bei Kinijos uigūrų aktyvistas ketvirtadienį buvo paskelbti kandidatais gauti šių metų Sacharovo premiją už minties laisvę, kurią kasmet skiria Europos Parlamentas.


Can Dündar ir kiti minties bei išraiškos laisvės Turkijoje gynėjai

Buvęs Turkijos dienraščio „Cumhuriyet“ vyriausiasis redaktorius Can Dündar buvo suimtas pernai lapkritį po to, kai jo laikraštis pranešė apie Turkijos žvalgybos dalyvavimą kontrabanda tiekiant ginklus Sirijos kovotojams. Vėliau jis buvo nuteistas penkeriems metams ir 10 mėnesių kalėjimo už "valstybės paslapčių atskleidimą", išgyveno pasikėsinimą į jo gyvybę ir dabar gyvena užsienyje. Sacharovo premijai jį bei kitus Turkijos išraiškos laisvės gyvėjus nominavo Žaliųjų, Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europos bei Europos vieningųjų kairiųjų frakcijos.


Mustafa Džemilev


Buvęs Krymo totorių medžliso pirmininkas ir Sovietų laikų disidentas Mustafa Džemilev jau daugiau kaip pusę amžiaus kovoja už žmogaus ir mažumų teises. Jam buvo šeši mėnesiai, kai jis ir jo šeima buvo ištremta į Vidurio Aziją kartu su kitais Krymo totoriais. Jam buvo leista sugrįžti tik po 45 metų. Rusijai aneksavus Krymą, šiam žmogaus teisių aktyvistui vėl buvo uždrausta ten patekti. Premijai jį nominavo Europos liaudies partijos bei Europos konservatorių ir reformistų frakcijos.


Nadia Murad Basy (Nadia Murad Basee) ir Lamija Adži Bašar (Lamiya Aji Bashar)


Šios Irako jazidų bendruomenės atstovės kovoja už savo tautos bei vadinamosios „Islamo valstybės“ prievartą patyrusių moterų teises. Netoli Sindžaro miesto, kurį 2014 m. vasarą užėmė vadinamoji „Islamo valstybė“, jas kartu su tūkstančiais kitų jazidų merginų ir moterų pagrobė šios grupuotės kovotojai ir pavertė sekso vergėmis. N. Murad Basy taip pat aktyviai kovoja už tarptautinį jazidų genocido pripažinimą. Abi šias kandidates nominavo Socialistų ir demokratų aljansas, o atskirai N. Murad Basy – dar ir Liberalų ir demokratų aljansas Europai.


Ilham Tohti


Taikus Kinijos uigūrų mažumos teisių aktyvistas Ilham Tohti buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už separatizmo kurstymą, nes kartu su kitais aktyvistais įkūrė internetino svetainę, skirtą skatinti uigūrų ir kinų tarpusavio supratimą. Premijai jį nominavo EP narys Ilchan Kiučiuk ir 42 kiti europarlamentarai.


Spalio 6 d. rytą šie kandidatai bus pristatyti jungtiniame EP Užsienio reikalų, Vystymosi komitetų ir Žmogaus teisių pakomitečio posėdyje. Iš jų bus išrinkti trys finalininkai, o spalio 27 d. EP Pirmininkų sueiga (pirmininkas bei frakcijų vadovai) išrinks ir paskelbs šių metų Sacharovo premijos laureatą. Premija bus įteikta gruodžio 12–15 d. Strasbūre rengiamoje plenarinėje sesijoje.


Sacharovo premija už minties laisvę kasmet skiria Europos Parlamentas. Ji buvo įsteigta 1988-aisiais siekiant pagerbti asmenis ir organizacijas, ginančias žmogaus teises. Pernai premija skirta Saudo Arabijos tinklaraštininkui Raif Badawi.

Robertas POGORELIS

EP atstovas Lietuvos žiniasklaidai

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode