Parama dėkojame




Ispanijoje sekmadienį vyksta balsavimas antruose nuo gruodžio visuotiniuose rinkimuose, siekiant išeiti iš šešis mėnesius trukusios politinės aklavietės, taip pat praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Britanija netikėtai nubalsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Daugiau kaip 36 mln. rinkėjų turi teisę atiduoti savo balsus rinkimuose, kurie prasidėjo 9 val. vietos (10 val. Lietuvos laiku) ir vyks iki 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku.

Jie gali rinktis radikalius pokyčius, siūlomos griežtai kairiosios koalicijos, kuriai vadovauja partija „Podemos“, arba stabilumą ir saugumą, kurį žada iki šiol vadovavusi konservatyvioji Liaudies partija (PP).

Šie precedento neturintys pakartotiniai rinkimai buvo surengti, kai pernai gruodį per rinkimus į parlamentą patekusios partijos nesugebėjo susitarti, kuri iš jų turėtų perimti valdžią.

Britanijos netikėtas pasirinkimas pasitraukti iš Europos Sąjungos dar labiau paaštrino skilimą tarp permainų trokštančių rinkėjų šalyje, krečiamoje didžiulio nedarbo, ir bijančių, kad tokie pokyčiai tik dar labiau pablogintų padėtį Ispanijoje, kuri vos prieš kelerius metus buvo priartėjusi prie finansinio žlugimo slenksčio.

Liaudies partija tvirtina, kad šaliai reikalingas stabilumas, ypač kai stiprėja „radikalizmas“ ir „populizmas“, akivaizdžiai geldama koalicijai „Unidos Podemos“.

„Jeigu norite vieningos šalies ir ne radikalios Ispanijos – pagalvokit apie tai; rinkitės tai, kas saugu ... balsuokit už Liaudies partiją“, – vienoje savo „Twitter“ žinutėje rašė premjero pareigas einantis Mariano Rajoy (Marianas Rachojus), prieš įsigaliojant politinės agitacijos draudimui.

Rinkėjai galės rinktis iš keturių didelių politinių susivienijimų, kai iškilusi „Podemos“ ir nauja centro dešinioji partija „Ciudadanos“ („Piliečiai“) užbaigė šalyje nusistovėjusį dviejų partijų dominavimą.

Dėl tokių permainų po pernai gruodį vykusių rinkimų susiformavo „pakibęs“ parlamentas, o partijoms nesugebėjus susitarti dėl koalicijos teko surengti pakartotinius rinkimus.

Visuomenės apklausos rodo, kad sekmadienį vykstantis balsavimas taip pat neatneš aiškių nugalėtojų. Tikėtina, kad PP surinks daugiausiai balsų, bet neįgis daugumos; antri gali likti „Unidos Podemos“, kuriai prognozuojama tapti pagrindine kairiojo sparno jėga ir išstumti iš šios pozicijos 137 metus gyvuojančią Socialistų partiją.

Politiniai lyderiai turės grįžti prie derybų stalo, bet šįkart spaudimas suformuoti koaliciją bus dar didesnis.

Dėl to Ispanijai gresia naujas ilgas politinių derybų laikotarpis ir galbūt dar vieni rinkimai, jeigu nebus pasiektas proveržis.

Stabilumas arba persitvarkymas

Vykstant naujausiai kampanijai, taip pat penktadienį, po sukrečiančio „Brexit“ smūgio, PP aiškino, kad būtina užtikrinti stabilumą, akivaizdžiai perspėdama dėl stiprėjančios „Unidos Podemos“, kuri, kaip ir Graikijos valdančioji partija „Syriza“, atmeta ES palaikomą griežto taupymo politiką ir žada kovoti už labiausiai nepasiturinčius.

Koalicija, vadovaujama charizmatiško, ilgus plaukus į kaselę susirišusio Pablo Iglesias (Pablo Iglesijaus), savo ruožtu ragino per daug nesibaiminti ir stengėsi užgesinti jai žeriamą kritiką.

„Unidos Podemos“, kurios logotipe raidė „o“ žodyje „Unidos“ pakeista širdele, savo emocingai kampanijai pasirinko šūkį „Šalies šypsena“.

M.Rajoy argumentuoja, kad nuo 2011 metų, kai PP atėjo į valdžią, jo partija sugebėjo atkurti Ispanijos ekonomikos augimą ir sugebėjo šiek tiek sumažinti nedarbą, nors jis tebesiekia 21 proc. ir yra antras didžiausias Europos Sąjungoje po Graikijos.

Tačiau jo varžovai atrėžia, kad padidėjo nelygybė, o dauguma naujai sukurtų darbo vietų yra nestabilios. Be to, kairieji atkreipia į PP krėtusius korupcijos skandalus.

Madride valytoja dirbanti 51 metų Ileana Vellon Garcia (Ileana Veljon Garisija) sakė balsuosianti už „Unidos Podemos“.

„Jie atstovauja pokyčiams. Ilgai palaikydavau socialistus, bet jie tikrai mane nuvylė“, – aiškino moteris.

Kol kas dar neaišku, ar Britanijos referendumo baigtis kaip nors paveiks rinkimus Ispanijoje.

Tačiau 74 metų pensininkas Vicente Serrano (Visentė Seranas), gyvenantis pietrytiniame Alikantės uostamiestyje, sakė, kad netikrumas nėra gerai.

„Tuo metu, kai pasaulyje vyksta itin staigūs pokyčiai – pažvelkit į Jungtinę Karalystę – renkuosi dešiniuosius, nes jie linkę būti mažiau permainingi“, – nurodė jis.

Madridas, birželio 26 d. (AFP-BNS)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode