Marcinkevičius




ateitisKlimato kaita daugelyje šalių sukelia ekstremalias situacijas žmogaus teisių srityje, pirmadienį pareiškė Jungtinių Tautų teisių vadovas, smerkdamas plačiai paplitusią šią realybę neigiančią dezinformaciją, sėjančią chaosą ir sumaištį.

Kalbėdamas JT Žmogaus teisių taryboje, Volkeris Turkas (Volkeris Tiurkas) atkreipė dėmesį į naujausius „aplinkos siaubo, kuris yra mūsų pasaulinė planetos krizė“, pavyzdžius. Basroje, Irake, pasak jo, „sausra, slegiantis karštis, didžiulė tarša ir greitai senkančios švaraus vandens atsargos kuria nevaisingus griuvėsių ir dulkių peizažus“.

„Ši palaipsniui auganti žala yra žmogaus teisių nepaprastoji padėtis Irakui ir daugeliui kitų šalių“, – teigė jis savo kalboje, pasakytoje atidarant 54-ąją tarybos sesiją Ženevoje.

„Klimato kaita stumia milijonus žmonių į badą. Ji griauna viltis, galimybes, namus ir gyvenimus. Pastaraisiais mėnesiais skubūs įspėjimai vėl ir vėl tapo mirtina realybe visame pasaulyje“, – sakė V. Turkas.

„Mums nereikia daugiau įspėjimų. Distopinė ateitis jau čia. Mums reikia skubių veiksmų dabar“, – kalbėjo jis.

V. Turko kalba nuskambėjo po to, kai savaitgalį per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą lyderiai palaikė tikslą iki 2030 metų patrigubinti atsinaujinančios energijos pajėgumus, bet neįsipareigojo palaipsniui atsisakyti iškastinio kuro.

Tuo metu, kai klimato kaita verčia vis daugiau žmonių palikti savo namus, JT žmogaus teisių vadovas pareiškė, kad jis šokiruotas abejingumu dėl didėjančio migrantų mirčių skaičiaus.

„Akivaizdu, kad daug daugiau migrantų ir pabėgėlių miršta nepastebimai“, – sakė jis.

V. Turkas pabrėžė, kad „šiais metais Viduržemio jūroje žuvo arba dingo 2,3 tūkst. žmonių, įskaitant daugiau nei 600 gyvybių nusinešimą per vieną laivo avariją prie Graikijos birželį“.

Jis taip pat atkreipė dėmesį į migrantų žūtis Lamanšo sąsiauryje, Bengalijos įlankoje, Karibų jūroje ir prie JAV ir Meksikos sienos.

Pareigūnas kalbėjo ir apie migrantų mirtis prie „Saudo Arabijos Karalystės sienos, kur mano biuras siekia skubių paaiškinimų dėl įtarimų dėl nužudymų ir netinkamo elgesio“.

Niujorke įsikūrusi organizacija „Human Rights Watch“ praėjusį mėnesį pranešė, kad Saudo Arabijos pasieniečiai apšaudė etiopus, bandančius pasiekti karalystę iš Jemeno.

Tarp didžiulių problemų, su kuriomis susiduria pasaulis, V. Turkas pasmerkė tai, ką pavadino apgaulės politika.

„Padedamas naujų technologijų, melas ir dezinformacija yra masiškai gaminami siekiant pasėti chaosą, suklaidinti ir galiausiai paneigti tikrovę ir užtikrinti, kad nebus imtasi veiksmų, galinčių kelti pavojų įsitvirtinusio elito interesams“, – sakė jis.

„Akivaizdžiausias to atvejis yra klimato kaita“, – pridūrė JT pareigūnas.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode