Parama dėkojame




partijaPakistano aukštesnysis teismas antradienį sustabdė buvusiam premjerui Imranui Khanui (Imranui Chanui) skirtą įkalinimo bausmę korupcijos byloje, paskelbė jo partija.

Vis dėlto ekspremjero laukia virtinė kitų bylų.

I. Khano partijos „Pakistan Tehreek-e-Insaf“ (PTI) atstovas sakė, kad Islamabado aukštesnysis teismas panaikino žemesnės instancijos teismo sprendimą skirti buvusiam premjerui trejų metų laisvės atėmimo bausmę, taip pat reiškusį draudimą jam dalyvauti būsimuose rinkimuose.

Jo advokatai sakė, kad jis buvo paleistas už užstatą, tačiau jie baiminosi, kad 70-metis bus vėl suimtas dėl vienos iš daugiau nei 200 bylų, kurios jam iškeltos nuo pernai balandžio, kai jis paliko postą po balsavimo dėl nepasitikėjimo.

„Pateikėme atskirą prašymą, kuriuo prašome teismo priimti nutartį, draudžiančią valdžios institucijoms jį suimti bet kokioje kitoje byloje“, – AFP sakė vienas iš advokatų Goharas Khanas (Goharas Chanas).

„Jei pareigūnai jį suims bet kurioje kitoje byloje, tai prieštaraus jo teisėms“, – tvirtino jis.

I. Khanas kalėjime sėdi tris savaites, nes teisėjas pripažino jį kaltu dėl to, kad jis tinkamai nedeklaravo dovanų, kurias gavo eidamas pareigas.

Jo teisininkų komanda, tikėdamasi, kad I. Khanas netrukus bus paleistas, sakė, kad vyks į šimtmečio senumo Atoko kalėjimą, esantį maždaug už 60 km į vakarus nuo sostinės Islamabado.

Tačiau politikos apžvalgininkas Omaras Quraishi (Omaras Kuraišis) naujienų agentūrai AFP sakė, kad „dar neaišku, ar buvęs ministras pirmininkas bus paleistas į laisvę, o jei taip, tai kada“, nes yra daug kitų bylų, susijusių su I. Khanu.

I. Khanas už grotų 

I. Khanas yra populiariausias Pakistano politikas ir tvirtina, jog jo nušalinimą ir vėlesnes bylas surežisavo galingi kariniai sluoksniai, kad jis negalėtų siekti antrosios kadencijos.

Gegužę I. Khanas taip pat buvo trumpam įkalintas dėl kaltinimų kyšininkavimu, o tai sukėlė keletą dienų trukusius pilietinius neramumus, tačiau nuo to laiko jo PTI partija patyrė didelį susidorojimą, kuris smarkiai sumažino jo įtaką, o dauguma lyderių pasitraukė arba buvo uždaryti į kalėjimą.

Islamabadas teigė, kad dėl šio arešto kilus atgarsiams, jis tapo antivalstybinio smurto taikiniu.

Tačiau teisių gynimo grupės teigia, kad pareigūnai taikė pernelyg plačius kovos su terorizmu įstatymus prieš PTI, o šalies spauda pranešė apie spaudimą cenzūruoti arba šmeižti I. Khaną.

Šį mėnesį I. Khanas buvo įkalintas, o jo įpėdinio Shehbazo Sharifo (Šehbazo Šarifo) nurodymu buvo paleistas Pakistano parlamentas, kad būtų sudarytos sąlygos veikti laikinajai vyriausybei, kuri sušauks rinkimus.

Rinkimų data dar nepaskelbta.

I. Khanas, buvusi kriketo žvaigždė, į valdžią atėjo 2018-aisiais.

Kai praėjusių metų balandį jis buvo nušalintas nuo pareigų, analitikai teigė, kad taip įvyko todėl, kad jis prarado tų pačių karininkų, kurie jam padėjo siekti aukščiausio posto, paramą.

Jį pakeitė netvirta dinastinių partijų, kurios istoriškai valdė Pakistaną, koalicija.

Tačiau kaip opozicijos politikas jis pradėjo precedento neturinčią kampaniją prieš įtakingus generolus, surengusius mažiausiai tris sėkmingus perversmus, po kurių dešimtmečius galiojo karo padėtis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode