Parama dėkojame




postumisGinkluotas „Wagner“ sukilimas prieš Rusijos kariuomenę baigėsi mažiau nei per parą, tačiau sumaištis priešo gretose buvo netikėta dovana ir savalaikis impulsas Ukrainos kariams, sako ekspertai.

Jevgenijaus Prigožino maišto spektaklį Rusijos Rostovo prie Dono mieste esančiame svarbiame karinio vadovavimo ir kontrolės centre, o vėliau – Rusijos pastangas dėl Maskvos įtvirtinimo, kai samdiniai žygiavo siekdami nuversti šalies karinę vadovybę, Ukrainos Rytų pajėgų grupės vadai sutiko su aplodismentais, sakė jos atstovas spaudai Serhijus Čerevatas.

„Priešakinėse linijose esantys kariai tai vertina teigiamai, – sakė jis. – Bet koks chaosas ir netvarka priešo pusėje mums yra naudingi.“

Plačiai paplito vaizdo įrašas, kuriame žinomas ukrainiečių pajėgų vadas šaukiniu „Madiar“ planšetinio kompiuterio ekrane stebi maišto vaizdus valgydamas gausybę spragėsių.

Socialinius tinklus užplūdo daugybė memų, kuriuose šaipomasi iš Rusijos lyderio Vladimiro Putino, o Ukrainos aukščiausioji vadovybė pareiškime po pareiškimo apibūdino neramumus kaip neabejotiną būsimo didesnio nestabilumo ženklą.

Staiga kilusi krizė baigėsi Minsko tarpininkaujamu susitarimu, pagal kurį J. Prigožinas sutiko būti išsiųstas į Baltarusiją. Tačiau, ukrainiečių akimis, žala buvo padaryta: V. Putinas, sutikęs su nuolaidomis kelios valandos po to, kai J. Prigožiną pavadino išdaviku, pasirodė silpnas ir desperatiškas.

Trumpalaikis maištas neturėjo pastebimos įtakos Rusijos kariuomenės pozicijoms palei 1 000 km fronto liniją Rytų Ukrainoje, tačiau jis gali suteikti Ukrainai postūmį suintensyvinti pradinį kontrpuolimo etapą, kuris, kaip pripažino kariuomenės vadai, vyksta lėčiau, nei tikėtasi.

„Baisu Rusijos kovinei dvasiai“

„Trumpuoju laikotarpiu tai atitraukė dėmesį nuo karo ir nukreipė tam tikrus išteklius nuo fronto“, – teigė Nigelas Gouldas-Daviesas (Naidželas Guldas-Deivisas), Tarptautinio strateginių reikalų instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis Rusijos ir Eurazijos klausimais. Tačiau, anot jo, ilgalaikėje perspektyvoje tai rodo, kad Rusijos kovinėms pajėgoms trūksta vienybės.

„Tai baisu Rusijos kovinei dvasiai. Tiek karininkų, tiek kareivių. Tai labai gerai Ukrainos kovinei dvasiai“, – sakė jis.

Platformos „Telegram“ rusiškuose kanaluose karo tema rašantys kariškiai ragino Rusijos karius susitelkti į karą. „Broliai! Visi, kurie laikote ginklą ties fronto linija, atminkite, kad jūsų priešas yra priešais jus“, – rašoma vienoje žinutėje.

50-metis ukrainiečių karys Andrijus Kvasnycia, sužeistas kovose rytiniame Bachmuto mieste, teigė: „Visi yra susijaudinę.“

„Šiandien man paskambino draugas ir pasakė: „Andrijau, aš jau daug metų negeriu, bet šiandien turiu gerą priežastį išgerti, – teigė jis. – Viskas sunku, nelengva, bet mes tikrai laimėsime.“ Su naujienų agentūra AP jis kalbėjosi Kyjive, kur gydosi.

„Wagner“ kariams žygiuojant Maskvos link, Ukrainos gynybos viceministrė Hana Maliar pranešė apie pažangą keliomis kryptimis palei fronto liniją, kur mūšiai tęsiasi jau kelias savaites, ir apie tai, kad Rusijos veiksmai šiauriau buvo sustabdyti.

„Priešo silpnybė visada yra galimybė, leidžianti mums pasinaudoti pranašumu“, – sakė ji AP ir pridūrė, kad dar per anksti vertinti, kaip Rusijoje vykstantis politinis žaidimas gali suteikti Ukrainai karinį pranašumą.

Anksčiau šį mėnesį Ukraina suintensyvino puolimą keliomis kryptimis pietryčiuose, o tai buvo ženklas, kad prasidėjo ilgai lauktas kontrpuolimas. Tačiau Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pripažino, kad pažanga buvo lėtesnė nei norėta.

Postūmis ukrainiečiams

Praėjusią savaitę Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad iki birželio pabaigos rezervistai sustiprins Rusijos pajėgas Ukrainos fronte, kur rusai yra sutelkę 90 proc. savo pajėgų.

Ekspertai sako, kad ukrainiečiai turi būti lankstūs ir greiti, kad galėtų išnaudoti Rusijos pažeidžiamumą fronto linijoje ir, pasitaikius progai, pralaužti gynybos linijas.

Jų teigimu, turint modernias, NATO standartus atitinkančias ginkluotės sistemas, kovinė dvasia yra būtinas ingredientas, kad Ukrainos kariai pasiektų reikiamą pagreitį ir pakeistų situaciją vietoje.

„Tai suteiks ukrainiečiams tikrą postūmį, – teigė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusio analitinio centro „Chatham House“ Rusijos ir Eurazijos programos vadovas Jamesas Nixey (Džeimsas Niksis). – Jei mes sakėme, kad ukrainiečiai turi dėl ko kovoti, tai pastaruoju metu jiems šiek tiek trūko kovinės dvasios.“

Ukrainos vadai savo kariams sakė, kad Rusijoje vykstantys nesutarimai netiesiogiai yra jų darbas. „Bachmuto didvyriai, kurie 10 mėnesių laikė miestą ir išsekino priešą, yra šios Rusijos epinės nesėkmės bendraautoriai“, – teigė S. Čerevatas.

Tiesa yra sudėtingesnė. Ilgalaikė priešprieša tarp J. Prigožino ir Rusijos kariuomenės vadovybės prasidėjo dar prieš plataus masto invaziją, tačiau santykinis „Wagner“ efektyvumas, palyginti su mieste kovojančiomis reguliariosios armijos pajėgomis, pakėlė J. Prigožino reputaciją ir galbūt suteikė jam pasitikėjimo savimi surengti maištą.

Vis dėlto ši žinia rado atgarsį Ukrainos kariuomenėje, kuri ruošiasi kitam svarbiam postūmiui kare.

Sekmadienį Ukrainos pietrytinėje Zaporižios srityje minosvaidžių dalinio kariai iš savo pozicijų apšaudė Rusijos taikinius, kiekvieną sprogimą dedikuodami Rusijos sukeltoms nuoskaudoms.

„Už Kachovkos užtvanką!“ – sušuko Ukrainos specialiųjų pajėgų karys šaukiniu „Rein“, turėdamas omenyje katastrofišką užtvankos susprogdinimą šio mėnesio pradžioje, dėl kurio kaltinama Rusija.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode