Kokių vasaros gėrybių tautiečių šaldikliuose daugiausiai?

 

Net du trečdaliai Lietuvos gyventojų dalį vasaros derliaus užšaldo žiemai – rodo naujausia kompanijos „Samsung“ ir „Spinter tyrimai“ inicijuota apklausa. Tad kokių uogų, daržovių ir kitų žalumynų mūsų šaldikliuose daugiausiai ir kaip teisingai juos užšaldyti, kad galėtume mėgautis vasaros vitaminais bet kuriuo metų laiku?  

Visų populiariausios – braškės

Apklausa atskleidė, kad šaldyti mūsų šalyje populiariausia braškes: Lietuvoje tą darantys prisipažino beveik 57 proc. Vis dėlto šiuo klausimu tautiečiai nėra išskirtiniai, mat braškė – absoliuti čempionė ir kaimyninėse šalyse: Latvijoje jas šaldiklyje laiko 53 proc., o Estijoje – net 67 proc. apklaustųjų.

Antroje vietoje pagal populiarumą – krapai. Šiuos daržo augalus paprastai šaldo 50,4 proc. Lietuvos, 53 proc. Latvijos ir 54 proc. Estijos gyventojų. Į populiariausiųjų trejetuką Lietuvoje bei Latvijoje pateko ir grybai – čia juos tikino šaldantys beveik 40 proc. apklaustųjų. Tuo tarpu Estijoje trečioje vietoje liko avietės (52 proc.).

Uogas šaldo dažniau nei daržoves

Kaip rodo apklausa, daugiausiai iš įvairių gėrybių Lietuvos gyventojai įpratę šaldyti uogas. Be braškių dažniausiai tautiečių šaldikliuose vietos atsiranda avietėms, mėlynėms ir vyšnioms, mažiau šaldomos miške sirpstančios uogos: spanguolės, bruknės ar šilauogės.

Iš daržovių Lietuvoje žmonės daugiausiai šaldo ankštines kultūras (pupeles, žirnius) – tą daro beveik ketvirtadalis apklaustųjų. Kita vertus, mažiausiai jų linkę šaldyti morkas bei cukinijas – vos po 1 proc.

Patartina laikytis taisyklių

Nors šaldyti produktus, ko gero, daug paprasčiau, nei, pavyzdžiui, virti uogienę, vis tik ir čia egzistuoja taisyklės. Antai prieš šaldant uogas, labai svarbu jas deramai paruošti: atrinkti tik pilnai prinokusias, sveikas, nepažeistas. Jas nuplauti. Nešaldykite ir per didelių uogų, ypač braškių, mat tokių viduje paprastai būna ertmių, dėl kurių sušalusios uogos subliūkš. Tuo tarpu tokias daržoves, kaip moliūgai, paprikos, cukinijos, prieš šaldant patartina supjaustyti gabalėliais, trumpai apvirti.

Tiek uogas, tiek ir kitas gėrybes galima sudėti į maišelius arba specialias dėžutes. Jei laikysite šaldytuvo šaldiklyje, svarbu, kad jame temperatūra būtų ne žemesnė nei – 18 °C. Reikėtų kontroliuoti ir šaldiklio drėgmę, priešingu atveju kamera apledės ir nebefunkcionuos taip, kaip turėtų. Jei jūsų šaldytuvas turi tokią funkciją, kaip „No frost“, šaldytuvo drėgmė bus reguliuojama automatiškai ir galvos sukti dėl to nereikės, priešingu atveju – kartas nuo karto šaldiklį patikrinkite ir, jei reikia, atitirpinkite.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode