Piknikų sezonui įsibėgėjant: kaip tinkamai laikyti duoną?

 

Vasara – tai piknikų ir sumuštinių sezonas, tačiau maisto laikymui netinkamos oro sąlygos – drėgmė, šiluma, saulės kaitra – dažnai sugadina jų kokybę. Neteisingai pakuojant ir gaminant sumuštinius duona sudrėksta, todėl sumuštiniai praranda savo išvaizdą ir skonį. Kepyklos  gamybos vadovas Tadas Aleknavičius pataria, kaip teisingai laikyti ir rinktis duoną, kad atvėrę pikniko krepšį išvengtumėte nemalonumų.

Pasirinkite geriausią duonos rūšį

Pirmasis ir svarbiausias sumuštinio ingredientas – duona, todėl, anot T. Aleknavičiaus, būtent nuo jos pasirinkimo priklausys, kiek ilgai sumuštinis išlaikys savo formą, išliks tvirtas ir nepraras savo skonio.

„Jeigu jums nepatinka, kai sumuštinių duona ištyžta ir peršlampa, rinkitės kietesnę duonos rūšį, pavyzdžiui, ruginę duoną arba porcijines duoneles, kurios dėl savo formos puikiai apsaugos bet kokius ingredientus, įdedamus į duonelių vidų. Jeigu vis tik mėgstate įprastą pjaustytą batoną, prieš ruošdami sumuštinį, galite jį šiek tiek paskrudinti, kad išgarintumėte dalį drėgmės. Net ir trumpas duonos paskrudinimas sukuria traškesnę plutelę, kuri neleidžia kitų ingredientų drėgmei prasiskverbti ir taip sumuštinis ilgiau išlaiko savo formą ir skonį“, – teigia T. Aleknavičius. 

Vietoje paprastos duonos taip pat galite rinktis traškias džiovintos duonos alternatyvas – jos pritaikytos iškyloms ir yra atsparesnės drėgmei, lėčiau genda.

Sandariai įpakuokite sumuštinius

Ne mažiau svarbus duonos laikymo aspektas – tinkamas supakavimas. Pakuodami savo sumuštinius įsitikinkite, kad jūsų pikniko krepšyje jie atsidurs pačiame viršuje ir nebus suspausti. Ta pati taisyklė galioja ir duonos kepalams. Nuo suspaudimo išgelbės ir plastikinė arba stiklinė dėžutė, kurioje laikomi sumuštiniai išsaugos savo formą. Tačiau T. Aleknavičius pataria sumuštinių įpakavimui nesirinkti dažnai tokiais atvejais naudojamos folijos.

„Sumuštiniai arba duonos riekelės, įvynioti į foliją ar vienkartinį plastikinį maišelį, greitai sudrėksta ir praranda savo skonį. Geriau sumuštinius ar duonos riekeles pakuoti į kepimo popierių ar sumuštinių popierinius maišelius – jie leis duonai „kvėpuoti“, tad ši ne taip greitai suminkštės“, – pataria kepyklos atstovas.

Dar geresnis būdas apsaugoti duonos skonį – sumuštinių neruošti namuose, o visus ingredientus ir duoną supakuoti atskirai, o sumuštinį pasigaminti tik prieš pat ruošiantis valgyti.

Saugokite duoną nuo pelėsio

T. Aleknavičius teigia, kad ruošiantis į pikniką gamtoje svarbu pagalvoti apie vasarą itin aktualią problemą – duonos pelėsį. Gamtoje nėra galimybės laikyti duoną tinkamose sąlygose ir temperatūroje – didesnė drėgmė ir karštis gali lemti greitesnį duonos pelijimo procesą, kuris neišgelbės net skaniausio ir geriausiai paruošto sumuštinio.

Anot gamybos vadovo, ruošiantis ilgesnėms kelionėms ar piknikams gamtoje, dauguma duona apsirūpina iš anksto. Vis dėlto T. Aleknavičius pataria, kad geriau reikėtų rinktis duoną mažesnėse pakuotėse ir suvartoti ją per vieną-dvi dienas.

„Jeigu vis dėlto tenka apsirūpinti duonos atsargomis iš anksto, galite ją laikyti šaldytuve, šaldiklyje ar šaltkrepšyje. Tačiau tokiomis sąlygomis duona gali prarasti savo įprastą skonį bei kvapą. Norint „grąžinti“ duonos traškumą ir aromatą, prieš vartojant riekeles galima paskrudinti orkaitėje ar skrudintuve, o šių sąlygų neturint – pakaitinti ant griliaus“, – pataria T. Aleknavičius.

Gamybos vadovas teigia, kad vasarą labai svarbu atkreipti dėmesį ir į duonos laikymo sąlygas. Būdami gamtoje duoną laikykite drėgmei atspariame maišelyje arba suvyniokite ją į sausą ir švarų rankšluostį bei laikykite vėsioje vietoje. Jokiu būdu nelaikykite vietose, kur duona galėtų gauti tiesioginių saulės spindulių.

„Jei netyčia suvalgėte supelijusios duonos gabaliuką – neišsigąskite, mažas kiekis žmogaus organizmui nepakenks, tačiau geriau laikytis šių patarimų ir pelėsio išvengti. Juk vasara – pats geriausias laikas mėgautis pramogomis gamtoje, tad kuo geriau pasiruošite namuose – tuo linksmiau praleisite laiką“, – rekomenduoja T. Aleknavičius.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode