Parama dėkojame




Kaip fotografuoti fejerverkus – viskas, ką reikia žinoti

fejerverkNorite sužinoti, kaip fotografuoti fejerverkus Naujųjų metų ar kita proga? Fejerverkus gali būti sudėtinga tinkamai užfiksuoti, ypač turint omenyje, kiek daug žmonių bando juos nufotografuoti telefonu. Šiame straipsnyje pateikiame išsamią informaciją apie fejerverkų fotografavimą, pagrįstą tikra patirtimi, kuri galioja nepriklausomai nuo to, kokį fotoaparatą naudojate!

Ką pasiimti

  • Trikojis: tinas daiktas, norint padaryti ryškius fejerverkų įrangos elementas iš visų! Jei tik turite trikojį, galite padaryti puikių fejerverkų nuotraukų net iš
  • Fotoaparatas: Kaip paaiškinta toliau esančiame skirsnyje „Fotoaparato ypatumai, bet koks „nukreipk ir fotografuok, DSLR arba veidrodinis fotoaparatas pranoks išmanųjį telefoną.
  • Objektyvas (-ai): Jei turite fotoaparatą su keičiamais objektyvais, rekomenduoju pasiimti platų arba vidutinį objektyvą (pvz., 24-70 mm priartinantį) ir teleobjektyvą. Daugiau apie tai skaitykite skirsnyje „Objektyvo ypatumaipo akimirkos.
  • Nuotolinis užrakto atleidimas: Nuotolinis užrakto atleidimas nėra būtinas, tačiau jis leis fotografuoti „Bulbekspozicijos režimu, kuris suteikia daugiau lankstumo nustatant ekspozicijos laiką.
  • Atminties kortelė (-ės): Nepamirškite įsidėti bent vieną tuščią atminties kortelę (pageidautina, kad jų būtų daugiau, jei galiausiai padarysite daug nuotraukų).
  • Atsarginis akumuliatorius: Ypač jei ketinate fotografuoti šaltu oru, nes žema temperatūra greitai išsieikvoja fotoaparato baterijos.
  • Žibintuvėlis: Žibintuvėlio gali prireikti ne tik tam, kad matytumėte fotoaparato mygtukus ir valdiklius, bet ir tam, kad galėtumėte tinkamai sufokusuoti pirmame plane esantį objektą.

Fotoaparato aspektai

Gera žinia ta, kadfejerverkams fotografuoti nereikia brangaus fotoaparato. Kaip rašoma saliutas.lt interneto svetainėje, tet kuris fotoaparatas, leidžiantis fotografuoti rankiniu režimu, puikiai tiks! Tai apima daugumą fotoaparatų „nukreipk ir fotografuok, todėl dar kartą patikrinkite savo fotoaparato vadovą ir sužinokite, kaip galite perjungti rankinį režimą.

Jei turite tik išmanųjį telefoną, vis tiek galite fotografuoti fejerverkus. Įsigykite trikojį (net ir pigų stalinį), prie kurio būtų galima pritvirtinti telefoną. Tada pasirinkite bet kurią iš nesuskaičiuojamos daugybės programėlių, kurios leidžia fotografuoti ilgai, naudoti rankinį režimą arba ilgesnį užrakto greitį. Konkreti programėlė nesvarbi, tiesiog įsigykite bet kokią su tokiomis funkcijomis, ir toliau galėsite vadovautis šiame vadove pateiktais patarimais.

Fejerverkų fotografavimas geras tuo, kad jums tikrai nereikia jaudintis dėl savo fotoaparato galimybių. Beveik visada fotografuosite naudodami pagrindinį fotoaparato ISO, todėl gali veikti praktiškai bet kuris fotoaparatas. Jei jums visiškai svetimi rankiniai nustatymai, nereikia staiga leistis į sudėtingų funkcijų naudojimą - nėra nieko blogo naudoti „fejerverkų režimą“, esantį daugelyje fotoaparatų.

Svarstymai dėl objektyvo

Jei turite DSLR arba beveidrodį fotoaparatą, galbūt svarstote, kokį objektyvą pasiimti su savimi fejerverkams fotografuoti. Paprastai fejerverkams fotografuoti geriausiai tinka teleobjektyvai, tokie kaip 70-200 mm arba 70-300 mm, ypač jei ketinate fotografuoti iš gražaus stebėjimo taško, kai fejerverkai paleidžiami tolumoje.

Tuo tarpu jei ketinate fotografuoti iš gana artimo atstumo, vietoj to naudočiau pagrindinį vidutinio priartinimo objektyvą, pvz., 18-55 mm rinkinio objektyvą arba kažką panašaus į 24-120 mm. Apskritai fejerverkams fotografuoti priartinantys objektyvai yra geresni už pagrindinius, nes galite tiksliai sureguliuoti kadravimą fiziškai niekur nejudėdami. Fejerverkams fotografuoti nereikia itin didelės didžiausios diafragmos, todėl rinkitės objektyvą pagal židinio nuotolį.

Kodėl fejerverkams fotografuoti reikia trikojo

Norėdami tinkamai užfiksuoti fejerverkus, tikrai turėtumėte naudoti trikojį. Apskritai fejerverkų nuotraukose ekspozicijos trukmė bus kelios sekundės. Tai per ilgas laiko tarpas, kad galėtumėte laikyti fotoaparatą rankomis, ir net pasistatę fotoaparatą ant kėdės ar lango nepadarysite aiškių nuotraukų su tokia ilga ekspozicija.

Gera žinia ta, kad norint padaryti puikių fejerverkų nuotraukų, jums nereikės prabangaus trikojo. Net ir paprastas trikojis tiks, nebent jūsų vietovėje labai vėjuota. Beje, kadangi ekspozicijos laikas bus gana ilgas, rekomenduojame naudoti nuotolinį užrakto paleidiklį (arba automatinio užrakto režimą), kad rankų nenuleistumėte nuo fotoaparato.

10 būtinų fotoaparato nustatymų fejerverkams fotografuoti

Žingsnis po žingsnio apžvelgsime fotoaparato nustatymus, kuriuos rekomenduojame fejerverkams fotografuoti. Atkreipkite dėmesį, kad tai yra specialaus fotoaparato nustatymai rankiniu režimu. Jei naudojate telefoną, tai vis tiek gali būti naudingas jo naudojimo vadovas, tačiau gali būti, kad visų šių nustatymų negalėsite pakeisti savo konkrečioje programoje.

Atminkite, kad visa tai veikia tik tada, jei fotoaparatas yra ant trikojo.

  1. Išjunkite blykstę! Ji tik sugadins jūsų nuotraukų apšvietimą. Stengiatės užfiksuoti fejerverkų šviesą, o ne blykstės šviesą.
  2. Nustatykite fotoaparate rankinį režimą, jei jis tokį turi -Fejerverkų“ režimas taip pat tinka, jei fotoaparatas jį turi (tada galite praleisti kitus šio sąrašo žingsnius), tačiau jis suteikia mažiau lankstumo ir mažiau galimybių kontroliuoti nuotraukas.
  3. ISO - Iš pradžių nustatykite fotoaparato ISO pagrindinį ISO lygį (daugumoje fotoaparatų - 100) ir išjunkite „Auto ISO, jei jis įjungtas.
  4. rakto greitis - Iš pradžių nustatykite 3 sekundžių užrakto greitį. Tai tik pradinis taškas. Jei norite, kad nuotraukoje būtų daugiau visų fejerverkų, be problemų galite naudoti tikrai ilgą užrakto greitį (iki 20-30 sekundžių), o jei norite, kad nuotraukoje būtų mažiau fejerverkų (ir mažesnių fejerverkų), galite naudoti ir trumpesnį užrakto greitį (pavyzdžiui, nuo 1/2 iki 1 sekundės).
  5. Diafragma - Pradžioje naudokite f/8. Jei fejerverkai pasirodo per ryškūs, susiaurinkite diafragmą iki f/11 arba f/16. Jei fejerverkai per tamsūs, padidinkite diafragmą iki f/5,6 arba f/4.
  6. Vaizdo formatas - Jei fotoaparatas turi tokią galimybę, fotografuokite ne JPEG, o RAW formatu. Tokiu būdu vėliau galėsite koreguoti nuotrauką, o po apdorojimo atlikti daug ryškinimo ir (arba) šešėlių atkūrimo veiksmų.
  7. Baltos spalvos balansas - Jei fotografuojate RAW formatu, nustatykite baltos spalvos balansą „Auto(vėliau jį galėsite pakeisti po apdorojimo). Jei fotografuojate JPEG formatu, nustatykite baltos spalvos balansą „Daylight“ (Dienos šviesa) - jis gerai tinka daugumai fejerverkų.
  8. Ilgos ekspozicijos triukšmo mažinimas - Išjunkite jį. Esant tokiam ekspozicijos laikui, kokį naudojame, jis neduoda daug naudos, be to, užtruks dvigubai ilgiau, kol užfiksuosite kiekvieną nuotrauką (todėl bus sunkiau nustatyti tobulą fejerverkų nuotrauką).
  9. Matavimas - Tai neturi didelės reikšmės, jei naudojate rankinį režimą, todėl tiesiog palikite įprastą matricinio / vertinamojo matavimo nustatymą.
  10. Vaizdo stabilizavimas - Jei fotografuojate naudodami fotoaparato korpusą arba objektyvą, kuriame yra vaizdo stabilizavimo funkcija, turite ją išjungti - fotografuojant ant trikojo ji nenaudinga.

Daugiau informacijos apie užrakto greitį

Iš visų pirmiau išvardytų fotoaparato nustatymų užrakto greičio pasirinkimas turi bene didžiausią įtaką fejerverkų išvaizdai nuotraukose. Kuo ilgesnis užrakto greitis, tuo labiau užfiksuojamas bėgantis laikas.

Tai reiškia, kad, naudodami ilgesnį užrakto greitį (pvz., 10 sekundžių), galite „sudėtiskirtingu laiku pasirodžiusius fejerverkus. Taip pat galite nutraukti fejerverkus tam tikrame taške, naudodami trumpesnį užrakto greitį (tarkime, 1 sekundę).

Pamatysite, kad kai kuriems fejerverkams geriau naudoti trumpesnį užrakto greitį, o kitiems įdomesnį efektą gali suteikti ilgesnis užrakto greitis.

Rekomenduojame pradėti nuo 3 sekundžių užrakto greičio, kuris yra tinkamas, kad užfiksuotumėte visą vieno fejerverko sprogimą. Tada eksperimentuokite keisdami jį nuo 1 iki 6 sekundžių. Taip turėsite daugybę skirtingų kadrų su skirtingais efektais.

Atminkite, kad kuo ilgesnis užrakto greitis, tuo daugiau fejerverkų judesio užfiksuos fotoaparatas. Tai nebūtinai yra tai, ko galite norėti - dėl per ilgos ekspozicijos fejerverkai gali atrodyti pernelyg neryškūs, ypač kai yra vėjuota. Be to, tai gali užgožti nuotrauką, jei toje pačioje vietoje šaudys per daug fejerverkų. Fejerverkų šou, kuriuose vyksta daug įvykių, paprastai stengiamasi išlaikyti maždaug 3-4 sekundžių užrakto greitį.

Be to, nepamirškite fejerverkų dūmų! Esant labai ilgam užrakto greičiui (tarkime, 10 sekundžių ar ilgesniam), dūmų ryškumas ilgainiui gali padidėti. Galiausiai nuotraukos gali būti labai dūminės, o fejerverkai - sunkiau įžiūrimi. Jei dūmai pučia taip, kad nuotraukoje jie labai gerai matomi, pabandykite su jais susidoroti naudodami trumpesnį užrakto greitį.

Fejerverkų šou artėjant prie didžiojo finalo, pastebėsite, kad jis taps labai ryškus. Būtinai atitinkamai sureguliuokite užrakto greitį (kartais iki sekundės dalies), kad neperšviestumėte vaizdų. Arba naudokite siauresnę diafragmą, pavyzdžiui, f/11 arba f/16.

Galiausiai, jei pirmas planas yra per ryškus, palyginti su fejerverkais, nepraraskite vilties. Kol nepakeisite kadravimo, vėliau, atlikdami vėlesnį apdorojimą, galite naudoti pažangesnę techniką, kad sujungtumėte du skirtingus vaizdus. Tiesiog nufotografuokite vieną nuotrauką su tinkamai eksponuotu pirmuoju planu, o kitą - su gerais fejerverkais. Pakanka kruopščiai naudoti Photoshopsluoksnių ir maskavimo įrankius, kad gautumėte puikų galutinį rezultatą.

„Bulb“ režimo naudojimas

Jei jūsų fotoaparatas palaiko „Bulbrankinio režimo funkciją, pabandykite ją naudoti! Naudodami „Bulbrežimą, paspauskite užrakto atleidimo mygtuką, kad pradėtumėte ekspoziciją, ir atleiskite jį, kad baigtumėte ekspoziciją.

Tai iš tikrųjų geriau nei nustatyti konkretų užrakto greitį, pavyzdžiui, 3 ar 5 sekundes, nes taip galima tiksliai sustabdyti nuotrauką bet kuriuo momentu. Tai puiku, nes fejerverkų sekos labai skiriasi savo trukme. Galite pradėti ekspoziciją „Bulb, kai fejerverkas pradedamas paleisti, ir baigti ją tą akimirką, kai fejerverkas užges, kad visiškai kontroliuotumėte ekspoziciją.

Kadangi fotografuojate lėtu užrakto greičiu, labai didelė tikimybė, kad fotoaparatas drebės. Todėl „Bulbrežimą rekomenduojame naudoti tik tuo atveju, jei turite nuotolinį užrakto paleidimo įtaisą, kad rankos būtų nuleistos nuo fotoaparato.

Toliau pateikiami pagrindiniai „Bulbrežimo naudojimo veiksmai:

  1. Prijunkite nuotolinį užrakto atleidimo įtaisą prie fotoaparato.
  2. Nufotografuokite kadrą ir nustatykite norimą židinio nuotolį ant objektyvo.
  3. Rankiniu režimu nustatykite užrakto greitį „Bulb. (Paprastai jis randamas po 30 sekundžių nustatymo.)
  4. Fotografuokite laikydami nuspaustą nuotolinio užrakto atleidimo mygtuką. Laikykite laikydami, kol baigsis fejerverkų seka, ir iškart po to atleiskite mygtuką.
  5. Peržiūrėkite vaizdą fotoaparato LCD ekrane ir įsitikinkite, kad fejerverkai tinkamai sufokusuoti ir eksponuoti.

Kaip tiksliai sufokusuoti

Fokusuoti fejerverkus yra sudėtinga, ypač tokiais fotoaparatais, kaip telefonai ir nukreipk ir fotografuok, kurių fokusavimo galimybės gali būti ribotos. Jei yra koks nors tolimas, ryškus objektas (pvz., pastatas ar mėnulis), rekomenduojame fokusuoti į jį, o ne į pačius fejerverkus (nes jie greitai išnyksta). Jei jūsų fotoaparate / telefone nėra rankinio fokusavimo režimo, gali tekti automatiškai fokusuoti tiesiai į pačius fejerverkus - tai vis tiek veikia, bet gali būti prastesnis fokusavimo rodiklis.

Fotografuojant beveidrodžiu fotoaparatu arba veidrodiniu veidrodiniu fotoaparatu viskas paprasčiau. Tiesiog automatiškai (arba atidžiai rankiniu būdu) sufokusuokite nutolusį objektą ir užfiksuokite objektyvą rankiniu būdu. Galite jį taip palikti likusiai parodos daliai. Tačiau, jei nėra gero tolimo objekto, kurį galėtumėte naudoti, gali tekti palaukti ir vietoj to fokusuoti tiesiai į fejerverką.

Nepriklausomai nuo to, kokį metodą pasirinksite, mūsų pagrindinė rekomendacija yra padaryti keletą bandomųjų nuotraukų ir peržiūrėti jas dėl kritinio aštrumo. Visą naktį retkarčiais atkurkite ir priartinkite nuotraukas, kad įsitikintumėte, jog fejerverkai vis dar atrodo ryškūs.

Gerų vietų fejerverkams fotografuoti paieška

Vienas iš svarbiausių dalykų, kurį reikia nustatyti, yra tai, kur tiksliai stovėsite fotografuodami fejerverkus.

Galiausiai yra du geri variantai. Pirmasis variantas - tiesiog nufotografuoti fejerverkus danguje, nieko kito į nuotrauką neįtraukiant. Tokiu atveju geriausia stovėti toliau, atviroje vietoje. Ieškokite lauko arba šiek tiek pakilusios apžvalgos aikštelės, kurioje nebūtų jokių medžių, trukdančių matyti vaizdą.

Antroji galimybė - fotografuoti fejerverkus su kokiu nors pirmame plane esančiu objektu. Tai puikiai tinka bet kada, kai fotografuojate mieste vykstantį fejerverkų šou. Tokiu atveju labai naudinga iš anksto tiksliai žinoti, iš kur paleidžiami fejerverkai. Turėdami šią informaciją, galite lengvai surasti kokį nors pirmojo plano objektą, kuris gerai atrodys, kai už jo bus rodomi fejerverkai.

Du paskutiniai patarimai:

  • Pirma, kuo toliau stovite nuo fejerverkų, tuo labiau reikės priartinti vaizdą. Į tai atsižvelkite rinkdamiesi objektyvus šou metu.
  • Antra, į savo vietą atvykite anksčiau, ypač jei fejerverkus fotografuojate iš populiarios apžvalgos aikštelės. Fejerverkai sutraukia daugybę žmonių, todėl net jei iš anksto suplanavote savo nuotrauką, prasidėjus šou gali tekti ją

Kaip sukomponuoti fejerverkų nuotraukas

Nustatytos taisyklės, kaip komponuoti fejerverkų nuotraukas, tikrai nėra. Kadangi fejerverkų šou keičiasi, skiriasi paleidimo aukštis ir vietos, turės keistis ir jūsų kompozicija. Geriausia būti lanksčiam ir eksperimentuoti su kompozicija „ant bangos.

Viena didžiausių kompozicijos klaidų, kurias pastebiu fotografuojant fejerverkus, yra svarbių fejerverkų dalių „nupjovimasnuotraukos kraštu. Jei reikia, šiek tiek priartinkite nuotrauką ir vietoj to vėliau tiesiog apkarpykite nuotraukas, kad nepadarytumėte šios klaidos. Be to, atkreipkite dėmesį į horizontą ir bet kokias tiesias linijas nuotraukoje - gali labai blaškyti dėmesį nuotrauka su kreivu horizontu.

Be to, kadruodami turėtumėte atkreipti dėmesį į blaškančius elementus. Tikrai nenorite, kad medžiai, elektros linijos ir kiti dėmesį blaškantys objektai kirstų pagrindinius kompozicijos elementus. Nors techniškai galite pašalinti kai kuriuos iš šių dėmesį blaškančių elementų naudodami tokią programinę įrangą kaip „Photoshop, tai užims daug laiko, ypač jei per vieną naktį padarysite dešimtis ar šimtus fejerverkų nuotraukų.

Galiausiai apsvarstykite horizontalų ir vertikalų kadravimo būdą. Nors horizontalus kadras dažnai puikiai tinka, vertikalaus kadro gali prireikti, kad į vieną kadrą tilptų ir fejerverkai, ir kiti scenos elementai.

Atkreipkite dėmesį į vėjo kryptį

Fejerverkų metu susidaro nemažai dūmų, todėl tikriausiai nenorite, kad jų būtų per daug nuotraukose. Norite tikėkite, norite tikėkite, norite ne, bet idealios sąlygos fejerverkams fotografuoti yra šiek tiek vėjuota naktis! Jei galite laisvai pasirinkti vietą, stenkitės stovėti taip, kad vėjas pūstų dūmus į kairę arba į dešinę nuo jūsų. Taip dūmai greitai pasišalins iš jūsų kompozicijos, o ne užsilaikys už fejerverkų ar (blogiausia) priešais jus.

Jei diena rami ir nėra vėjo, rekomenduojame dėti pastangas į šou pradžią. Į pabaigą tikriausiai visur bus per daug dūmų, kurie sugadins jūsų nuotraukas. (Nors vis tiek galite padėti, jei fotografuosite trumpiau - nuo 1/2 sekundės iki 2 sekundžių).

24-39

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode