„Coca-Cola“ gamyklos uždarymą Alytuje galėjo lemti prasta verslo aplinka, sako ekspertai

 

Didžiausios pasaulyje gaiviųjų gėrimų gamintojos „Coca-Cola“ sprendimą uždaryti gamyklą Lietuvoje galėjo lemti prasta verslo aplinka, didelis darbo jėgos apmokestinimas ir nelankstūs darbo santykiai.

BNS kalbinti ekspertai taip pat sako, kad užsienio investuotojus trauktis iš Lietuvos galėjo paskatinti ir valdžios nenoras greitai bei efektyviai spręsti verslo problemas. Be to, Lietuva galėjo pralošti konkurencinę kovą, nes „Coca-Cola HBC“ turi didesnes ir efektyvesnes gamyklas Lenkijoje.

Alytaus meras Vytautas Grigaravičius viliasi, kad Alytus sulauks naujų investuotojų, o „Coca-Cola“ iš miesto traukiasi, optimizuodama pajėgumus.

„Coca-Cola“ uždaryti galbūt paskatino prasta verslo aplinka - R.Skyrienė

Užsienio investuotojus Lietuvoje vienijančio Investuotojų forumo vadovė Rūta Skyrienė BNS tvirtino, kad „Coca-Colos“ sprendimui įtakos galėjo turėti prasta verslo aplinka Lietuvoje ir valdžio nenoras ją sparčiai gerinti.

„Aišku, vertinu neigiamai, ir tai nėra geras ženklas Lietuvai, kad investuotojai traukiasi. Nežinau, kas stovi už tokio sprendimo, ar tai buvo strategija. Tiesiog natūralu, kad iškart kyla klausimai, kas jiems netiko, jeigu eina į Lenkiją. Darbo jėgos kaštai Lietuvoje vis tiek yra mažesni, tai reiškia, yra kiti sprendimai, kodėl priėmė sprendimą trauktis“, - BNS sakė R.Skyrienė.

Anot jos, vienas pavyzdžių, kad Lietuvos valdžia negali pagerinti verslo aplinkos, yra liberalesnio Darbo kodekso nebuvimas, be to, Lietuvoje iš esmės nėra noro gerinti verslo aplinką.

„Reiškia, kažkokie verslo dalykai netinka ir jie eina ten, kur jiems tinka. Nebūtina kalbėti, kad Lenkijos rinka didesnė, o Lietuvos mažesnė. Tų tarptautinių gamintojų, kurie gamina Europos rinkai, yra Lietuvoje. Reikia žiūrėti, kas jiems netinka, gal mokesčiai nepatinka, gal mokesčių administratoriai, gal konkurencinės sąlygos nevienodos“, - teigė R.Skyrienė.

Alytuje gamyklą valdanti bendrovė „Coca-Cola HBC Lietuva“ yra Investuotojų forumo narė. R.Skyrienė sakė, jog bus bandoma aiškintis su bendrovės vadovais, kodėl nuspręsta uždaryti gamyklą.

Reikėtų mažinti darbo jėgos apmokestinimą ir „Sodros“ įmokas, sako G.Nausėda

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda mano, kad „Coca-Cola“ sprendimą nutraukti gamybą Alytuje galima sieti su augančiais darbo jėgos kaštais Lietuvoje.

„Didėjantys darbo jėgos kaštai, kurių mes niekaip neamortizuojame. Iš tikrųjų žmonių pajamos pradeda augti sparčiau nei daugelyje kitų valstybių ir mes imame artėti prie Vakarų standarto, tačiau žiūrint iš verslo pusės, yra darbo jėgos kaštai, kurie kai kur sudaro tikrai ženklią dalį ir lemia verslo konkurencingumą. Suprantant, kad darbo jėgos deficitas yra objektyvus veiksnys ir toliau jis kels darbo jėgos kainą, mes pasigendame valdžios veiksmų, kaip galima verslininkams darbo jėgą padaryti pigesnę ir patrauklesnę, nestabdant atlyginimų augimo“, - BNS teigė G.Nausėda.

Anot jo, darbo jėgos patrauklumą galima didinti, sumažinant jos apmokestinimą ir „Sodros“ įmokas. Šie sprendimai taip pat nestabdytų ir dabartinio atlyginimų augimo.

„Šia prasme per pastaruosius keletą metų nepadaryta nieko. Pats „Sodros“ įnašas nesumažėjo, bus įvestos „Sodros“ lubos, bet jos tokio kosminio lygio, kad nelabai turės įtakos 99,9 proc. darbuotojų. Darbdaviai tiesiog pasigenda sprendimų ir reformų tose srityse, kur jų kritiškai reikia“, - kalbėjo G.Nausėda.

Ekonomisto žodžiais, Lietuvoje verslo aplinką užsienio ir vietos verslui pagerintų ir liberalesnis Darbo kodeksas, suteikiant daugiau laisvių darbdaviams. Vis dėlto Lietuvos valdžia nenori greitai spręsti šių problemų.

„Kas iš to, kad mes apginsime darbuotoją ir jo darbo vietą aptversime didžiausiomis tvoromis, bet nebevyks normali cirkuliacija ir darbdavys nebekurs naujų darbo vietų. Būtent tokią situaciją mes šiuo metu patiriame. Mes šioje reformoje nejudame į priekį arba bent jau kol kas matome, kad nenorima judėti į priekį“, - sakė G.Nausėda.

Lietuva negali konkuruoti su Lenkija - M.Katinas

Užsienio investicijas skatinančios įstaigos „Investuok Lietuvoje“ generalinis direktorius Mantas Katinas BNS teigė, kad investicijų perkėlimą gali skatinti įmonių siekis optimizuoti ir išgryninti veiklą. Jo teigimu, „Coca-Cola“ sprendimą iškelti gamybą iš Lietuvos galėjo lemti tai, jog būdama didesne rinka, Lenkija turi konkurencinį pranašumą.

„Antroji priežastis - gamybos koncentracija didžiausioje rinkoje. Tai vyksta tais atvejais, kai vietos pasirinkimas yra nulemiamas vidinės rinkos dydžio. Manome, kad „Coca-Cola“ atvejis yra būtent toks – Lenkijos rinka yra ženkliai didesnė ir mes negalime su ja konkuruoti dydžiu ir perkamąja galia. Norint mažinti tokio pobūdžio grėsmes, reikėtų koncentruotis į visiškai eksportui dirbančią gamybą“, - BNS sakė M.Katinas.

Jo teigimu, kompanijos investicijas į kitą šalį gali nukreipti ir dėl problemų, susijusių su vidaus problemomis – dėl prasto investicinio klimato, nesutarimų su institucijomis, darbo jėgos trūkumo ir panašiai.

M.Katinas pridūrė, kad „Coca-Colai“ nutraukus gamybą Lietuvoje, Alytuje lieka įmonės gamybos pastatas, kuriame galės įsikurti kitas vietinio ar užsienio kapitalo darbdavys.

Alytus tikisi sulaukti naujų investuotojų - meras

Alytaus meras V.Grigaravičius BNS teigė neabejojantis, kad nepaisant „Coca-Colos“ sprendimo pasitraukti iš Alytaus, miestas sulauks naujų užsienio investuotojų.

„Pas mus kartas nuo karto atvažiuoja verslininkų iš Jungtinės Karalystės, jie turi verslą išplėtoję Kinijoje ir yra pastebėję, kad ten ir Lietuvoje darbo jėgos kaštai skiriasi apie 60 eurų. Turint omenyje didelius nuostolius ir pagamintos produkcijos gabenimą, jie pradeda mąstyti, ar neperkelti gamybos ar jos dalies arčiau Europos, būtent apie Lietuvą ir apie Alytų jie kalbėjo“, - BNS sakė V.Grigaravičius.

Meras teigė negalintis įvardyti konkrečios įmonės, bet pridūrė, kad investicijomis mieste domisi ir Kinijos bei Japonijos bendrovės.

„Kinai buvo atvažiavę, dairėsi, domėjosi, juos domina šitie kraštai, nori čia investuoti. (...) Rugsėjo mėnesį atvažiuoja Japonijos delegacija. Judėjimai kažkokie vyksta ir iš vieno ar kito vis tiek kažkas gims“, - vylėsi Alytaus meras.

V.Grigaravičius kalbėjo, kad iškeldama gamybą iš Alytaus, „Coca-Cola“ mieste paliks pardavimo ir marketingo skyrių, o Kaune liks įmonės logistikos bazė. Mero teigimu, gamykloje Alytuje bus palikta 10 darbuotojų.

„Be abejo, liūdna, bet mane patikino, kad su atleidžiamais žmonėmis bus atsiskaityta ir pasakė, kad, jei tie žmonės norės įsigyti kokią kitą specialybę, tai „Coca-Cola“ sudarys sąlygas ir apmokės jų mokslus“, - kalbėjo V.Grigaravičius.

Mero teigimu, trečiadienį į Alytų atvykę „Coca-cola HBC“ regiono vadovai aiškino, kad gamybą iš Lietuvos iškelti nuspręsta, siekiant optimizuoti veiklą.

„Gamybą stabdo nuo lapkričio pabaigos ir didina pajėgumus gamykloje, kuri yra šalia Varšuvos. Vakar (trečiadienį - BNS) atvažiavo ir paaiškino kodėl tas vyksta, savininkai nusprendė, kad jie yra per daug išmėtę savo gamybos procesus ir nori juos stambinti, nes kitaip jiems sudėtingiau pritraukti investuotojus, nes dideli kaštai išeina logistikai ir kitiems dalykams“, - BNS pasakojo V.Grigaravičius.

Pasak mero, „Coca-Cola“ informavo, kad gamybos patalpas bus siekiama parduoti, o jas įsigyti galėtų įsigyti kaimynystėje veikianti alkoholio gamybos įmonė „Alita“.

„Patalpos yra geros, sutvarkytos ir, manau, kad atsiras naujas investuotojas. Šalia yra „Alita“, gal jie perpirks, kadangi jie plečiasi, naujas gamybos linijas stato. Nemanau, kad ta vieta liks tuščia“, - sakė miesto vadovas.

„Coca-Cola“ lapkritį nutrauks gamybą Alytuje

„Coca-Cola HBC Lietuva“ ketvirtadienį pranešė, jog lapkričio pabaigoje uždarys gamyklą Alytuje ir atleis 80 iš 90 darbuotojų. Bendrovės viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė BNS teigė, kad Lietuvos rinkai skirti gėrimai bus importuojami iš Lenkijos.

Gamyba Alytuje pradėta 1994 metais, o 2010 metais, uždarius gamyklą Estijoje, ji buvo išplėsta. „Nielsen“ duomenimis, Lietuvoje „Coca-Cola“, užima 16 proc. nealkoholinių gėrimų rinkos.

„Coca-Cola HBC Lietuva“ praėjusiais metais gavo 51,607 mln. eurų pajamų - 1,4 proc. daugiau nei 2014 metais, jos grynasis pelnas padidėjo 2,3 karto iki 2,668 mln. eurų. Praėjusiais metais įmonėje dirbo vidutiniškai 202 darbuotojai (2014 metais - 199).

100 proc. „Coca-Cola HBC Lietuvos“ akcijų priklauso Estijos „Coca-Cola HBC Eesti“, valdoma Šveicarijoje registruotos „Coca-Cola HBC AG“.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode