Nuo teisėsaugos slapstęsis verslininkas S.Rachinšteinas perduodamas Lietuvai

 Nuo bausmės Vietname pasislėpęs verslininkas Sergejus Rachinšteinas ketvirtadienį bus perduotas Lietuvai, pranešė Generalinė prokuratūra.

Už sukčiavimą stambiu mastu nuteistas S.Rachinšteinas iš karto bus siunčiamas į Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą atlikti teismo jam skirtos pustrečių metų įkalinimo bausmės.

Pasak generalinio prokuroro Evaldo Pašilio, itin sudėtinga S.Rachinšteino byla, joje priimtas precedentis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas ir visas paieškos, ekstradicijos procesas yra reikšminga Lietuvos teisingumo pergalė.

„Buvo apginti valstybės finansiniai interesai, tarptautinės institucijos parodė aukščiausią pasitikėjimą Lietuvos Respublikos paieškos, kaltinimo bei teismų sistema, kalti asmenys neteko pagrobto turto, o nusikaltimo organizatorius pagrįstai yra siunčiamas atlikti realios laisvės atėmimo bausmės už prieš valstybę padarytus finansinius nusikaltimus“, – pranešime cituojamas E.Pašilis.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) skelbė, kad Lietuvos ieškomas verslininkas sulaikytas sausio 21 dieną Vietname, Hošimino mieste. Tai pirmas ekstradicijos iš Vietnamo į Lietuvą atvejis.

S.Rachinšteinas nuteistas dėl to, kad valkatų ir benamių vardu buvo įkūręs fiktyvių įmonių tinklą, per kurį galėjo legalizuoti ir pasisavinti milijonines lėšas. Verslininkas per fiktyvių įmonių tinklą galėjo legalizuoti netoli 3 mln. eurų, pasisavinti per 400 tūkst. eurų pridėtinės vertės mokesčių. Nusikaltimai įvykdyti 2000-2004 metais.

Aukščiausiojo Teismo septynių teisėjų kolegija kovą patvirtino Vilniaus apygardos teismo nuosprendį, kuris paskelbtas 2014 metų gruodį. Tuomet skelbiant nuosprendį S.Rachinšteinas nedalyvavo, manoma, kad jau tuo metu jis buvo išvykęs iš Lietuvos.

S.Rachinšteinui Europos arešto orderį Vilniaus apygardos teismas išdavė pernai vasario 6 dieną, kai paaiškėjo, kad jis yra išvykęs iš šalies. Verslininkui buvo išduoti du Europos arešto orderiai – dėl bausmės vykdymo ir baudžiamojo persekiojimo vykdymo.

FNTT atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą, susijusį su šiuo verslininku. Jame S.Rachinšteinas įvardijamas organizuotos grupės vadovu ir kartu su bendrininkais įtariamas dėl sukčiavimo gaunant milijonines Europos Sąjungos (ES) paramos lėšas, dokumentų klastojimo, neteisėtos įmonių veiklos.

Vilnius, rugpjūčio 18 d. (BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode