Marcinkevičius




Žaliųjų partijos kandidatų sąraše į Europos Parlamentą – vien moterys

moterysNeparlamentinės Lietuvos žaliųjų partijos kandidatų į Europos Parlamentą (EP) sąraše – 22 moterys.

Partijos pirmininkė Ieva Budraitė sako, kad tai pirmasis atvejis Lietuvos istorijoje, kai rinkimų sąrašas sudarytas vien iš kandidačių moterų.

Partiją į rinkimus ves jos lyderė I. Budraitė, antru numeriu įrašyta buvusi švietimo ir mokslo viceministrė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto dėstytoja Helga Marija Kauzonė, trečiu – Gamtos tyrimų centro mokslininkė, tyrinėjanti klimato kaitą, Marija Žukovskienė, ketvirtu – viešosios įstaigos „Sienos grupė“ teisininkė, „Gegužės 1-osios profsąjungos“ pirmininkė Emilija Švobaitė, lyderių penketuką baigia romų bendruomenės vadovė Rasma Pažemeckaitė.

Kandidačių dešimtuke taip pat yra aplinkosaugos teisėje besispecializuojanti advokatų kontoros partnerė Vilma Sabaliauskienė, Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos specialistė Anastasija Skunčikaitė, Lietuvos mokytojų sąjūdžio steigėja Rūta Andriuškevičienė, komunikacijos dėstytoja Inga Laurušonė, gydytoja Danutė Simelienė.

Pasak I. Budraitės, nestandartiniu žingsniu partija siekia paskatinti moterų dalyvavimą politikoje ir atkreipti dėmesį į neigiamas ekonomines bei socialines lyčių disbalanso, priimant politinius sprendimus, pasekmes.

„Moterų Europoje gyvena 5 proc. daugiau nei vyrų, tačiau priimant politinius sprendimus jos dar nėra proporcingai atstovaujamos: moterys sudaro tik 39 proc. visų Europos Parlamento narių skaičiaus, nacionaliniuose valstybių parlamentuose – dar mažiau“, – partijos pranešime teigė jos lyderė.

Žaliųjų kandidatės save ir savo rinkimų programą pristatė šiukšlėmis nusėtoje Vilnios upės pakrantėje sostinės Naujosios Vilnios rajone.

„Ši plastiko ir kitomis atliekomis užteršta, neprestižiniu laikomo miegamojo sostinės rajono pakrantė puikiai simbolizuoja viešojo gyvenimo cinizmą. Kostiumuoti politikai žongliruoja tvarumo sąvokomis, iš kabinetų Briuselyje ar Vilniaus centre dėsto apie aplinkosaugos ir lygių galimybių vertybes, tačiau apčiuopiamų darbų nesiima: sprendimai vėluoja, matoma ir nematoma tarša auga, o vilkinimo kainą savo sveikata moka gamta ir gyventojai“, – renginyje tvirtino Žaliųjų partijos pirmininkė.

Po prisistatymo kandidatės švarino paupį, surinko irstančias tekstilės, pakuočių atliekas, statybinį ir techninį laužą.

Partija EP rinkimų programoje ragina laikytis žaliojo kurso, sparčiau reformuoti energetikos, transporto ir žemės ūkio sektorius, iki 2040 metų atsisakyti iškastinio kuro ir jau šiandien stabdyti naujus naftos ir gamtinių dujų žvalgybos projektus, investuoti į gamtos atkūrimo priemones. 

Anot žaliųjų, žemės ūkiui skiriamos ES lėšos turi būti nuosekliai perskirstytos, siekiant padėti ūkininkams pereiti prie tvaresnės maisto gamybos be žmonių sveikatai kenksmingos, gausiai chemizuotos žemdirbystės, paremtos pesticidų naudojimu.

Taip pat raginama mažinti oro taršą plečiant traukinių tinklą, ribojant keliones privačiais lėktuvais ir super jachtomis. Siūloma dėti pastangas pertekliniam pakavimui stabdyti, daiktų remontui ir ilgaamžiškumui garantuoti.

Tarp partijos pažadų – ES gynybos stiprinimas ir veto teisės panaikinimas balsuojant dėl saugumo.

Europos Parlamento rinkimai vyks šių metų birželio 9 dieną.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode