Parama dėkojame




Profsąjungos: atlyginimai pareigūnams kils mažiau nei skelbiama, jie gali palikti tarnybą

dziautasStatutinius pareigūnus vienijančios profesinės sąjungos sako, kad pareigūnų atlyginimai vidutiniškai augs mažiau, nei skelbia ministerija, o dėl nepakankamo atlyginimų augimo pareigūnai gali palikti tarnybą.

Taip profesinių sąjungų lyderiai kalba vidaus reikalų ministrei Agnei Bilotaitei ir statutinių įstaigų vadovams pranešus apie nuo šių metų didėjančius atlyginimus pareigūnams.

Šie pokyčiai pristatyti ketvirtadienį per spaudos konferenciją.

A. Bilotaitė sakė, kad daugumai pareigūnų darbo užmokestis augs dėl naujojo Vidaus tarnybos statuto ir įstaigų patvirtintų darbo užmokesčio sistemų, o valstybė šiemet pareigūnų algoms iš viso skirs beveik pusę milijardo eurų.

Statutinių įstaigų vadovų teigimu, pareigūnų atlyginimai šiemet kils nuo 10 iki kelių šimtų eurų „į rankas“.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo (NPPSS) pirmininkas Saulius Džiautas BNS teigė, kad įstaigų vadovų kalbos apie didėsiančius atlyginimus buvo nekonkretūs, dalis nurodė atlyginimus „ant popieriaus“, dalis – „į rankas“, jie nepasakė, kiek tiksliai didės pareigūnų  darbo užmokestis.

Anot S. Džiauto, Vyriausybės atstovų pažadai, kad atlyginimai kils 10 proc. nebus įgyvendinti 

„Tai, ką žadėjo finansų ministrė, premjerė, kad Vyriausybė įsipareigoja, jog pareigūnams kils atlyginimai 108 eurais „į rankas“, mūsų skaičiavimais, to nebus. Kils 80–90 eurų, gal šiek tiek daugiau ugniagesiams ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnams – apie 100 eurų“, – tvirtino profesinės sąjungos lyderis.

„Vieniems pakils, kitiems nepakils. Greičiausiai, kad nepakils labiausiai patyrusiems darbuotojams, kurie nusivils“, – pridūrė jis.

Policijos pareigūnų nuotaikos nėra geros

„Policijos bendruomenė tokią komunikaciją priima kaip politinį laikotarpį, prasidėjusius rinkimus, nes policijos pareigūnų nuotaikos tikrai nėra geros“, – BNS sakė Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė.

„Policijos pareigūnai žymaus darbo užmokesčio padidėjimo per pastaruosius metus tikrai nepajuto. Nežinau, iš kur tas džiaugsmas ir laimė ministrės bei generalinio komisaro akyse“, – pridūrė ji.

Pasak Policijos profsąjungos pirmininkės, nors priėmus naująjį Vidaus tarnybos statutą pareigūnai neturėjo didelių lūkesčių, žinios, išgirstos iš generalinio komisaro ir vidaus reikalų ministrės, nenudžiugino.

„Kai pamatėme, kad darbo užmokestis kils 20, 80 eurų ar dar mažiau, tai nežinau, ar čia labai reikėtų džiaugtis, ar čia yra tas žadėtas žymus darbo užmokesčio kilimas, matant, kiek per pastaruosius metus augo infliacija, įmokos už būstų paskolas, kaip kyla kainos“, – teigė R. Katinienė.

„Čia daugiau piaras, norint užmaskuoti vis daugiau išlendančias darbo organizavimo spragas, visuomenei akis badančius nusikaltimus. Bandoma parodyti, kaip yra gerai, bet panašu, kad gerai yra tik generaliniam komisarui ir ministrei“, – kalbėjo profesinės sąjungos lyderė.

Ryškų pokytį pajus mažuma

R. Požėla ketvirtadienį per spaudos konferenciją teigė, kad pareigūnams atlyginimai kils skirtingai, nes jie susideda iš skirtingų dedamųjų. Tačiau generalinis komisaras pabrėžė, jog dalis pareigūnų džiaugsis dėl stipriai išaugusio atlyginimo.

„Gali būti, kad vienas pareigūnas gali pereiti per visas pozicijas ir susirinkti papildomą darbo užmokestį“, – teigė R. Požėla.

„Matyt, kad čia generalinis komisaras apie save kalba. Ne paslaptis, kad tiek generalinis komisaras, tiek įstaigų vadovai gauna pakankamai didelius priedus už budėjimą namuose, realiai, už nieko neveikimą“, – kalbėjo R. Katinienė.

S. Džiauto teigimu, ryškų atlyginimų augimą pajus tik itin nedidelė dalis statutinių pareigūnų.

„Tai bus visiškai nedidelė tokių pareigūnų dalis, kurie tik ką atėję į pareigas ir jiems automatiškai bus pakeltos atlyginimų „grindys“. (...) Dar pradės jie dirbti viršvalalandžiais, naktimis, šventinėmis dienomis, įvertinimas įvyks. Galimai kai kam pakils 300 eurų, bet tai nėra rodiklis, kad visiems“, – kalbėjo S. Džiautas.

„Vienetams pakils ryškiai, o daugumai – 30–50 eurų“, – teigė jis.

Pareigūnai gali palikti tarnybą

Profesinių sąjungų lyderių teigimu, dalis statutinių pareigūnų po pasikeitusių apmokėjimo tvarkų svarsto palikti tarnybas arba jau yra priėmę šį sprendimą.

„Teko skaityti pareigūnų grupėse feisbuke komentarus, kad jie nusivylę ta ministerijos skaičiuokle, (...) kai pamato 20–30 eurų, tai aišku nusivilia, parašo komentarus, kad ieško darbo“, – pasakojo S. Džiautas.

Vis dėlto NPPSS pirmininkas nesiėmė prognozuoti, kiek pareigūnų paliks statutines įstaigas po atlyginimų skaičiavimo pokyčių.

„Viena pareigūnė išeina, sako, paskutinis lašas buvo spaudos konferencija ir šita panegirika, kuri neatitinka tikrovės. Ji priėmė sprendimą tiesiog palikti tarnybą, su šeima emigruoti ir dirbti užsienyje“, – pasakojo R. Katinienė.

Anot jos, nemaža dalis policijos pareigūnų diskutuoja, kaip galėtų persikvalifikuoti, iki vasaros palikti tarnybą ir imtis kitų darbų.

„Jeigu nebus atkreiptas dėmesys į finansavimą, pareigūnų poreikius, tai didžiausia teisėsaugos sistema – policija – rudenį gali patirti visišką krachą“, – kalbėjo R. Katinienė.

Kreipsis į Konstitucinį Teismą

S. Džiautas teigė, kad tikimasi surinkti 29 Seimo narių parašus ir kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl priimtų statuto nuostatų.

„Statutas jau priimtas, jo nuostatas gali panaikinti tik Konstitucinis Teismas arba pats Seimas. Naujas Seimas galbūt pataisys, o gal ir teismas pataisys. Matysime“, – kalbėjo jis.

Vidaus tarnybos statutą, numatantį pareigūnų darbo apmokėjimo pokyčius, Seimas priėmė pernai gruodį.

Vidaus reikalų ministerija tuomet tvirtino, kad pakeitimai leis didinti minimalius pareiginių algų koeficientus pirminės ir vidurinės grandies pareigūnams, mažinti darbo užmokesčio netolygumus tarp statutinių įstaigų. 

Nors A. Bilotaitė kalbėjo, kad pertvarka „atneš teigiamų pokyčių visai pareigūnų bendruomenei ir užtikrins ilgalaikę motyvaciją“, prieš ją pasisakė pareigūnų profsąjungos.

Pareigūnų darbo užmokesčiui apskaičiuoti nuo šių metų taikomas naujas pareiginės algos bazinis dydis – 1785,4 euro.

Naujajame statute sumažėjo pareigybių suskirstymas į grupes – nuo 15 iki dešimties.

Priedas už stažą sumažintas nuo 30 proc. iki 20 proc. pareiginės algos dydžio, tačiau iki šiol didesnį priedą už stažą gavusiems pareigūnams jis nėra mažinamas per visą tarnybos laiką.

Statute taip pat numatytos priemonės pareigūnams pritraukti į tarnybą, pavyzdžiui, stipendijos kursantams ir studentams, taip pat numatytos vienkartinės išmokos naujai priimamiems ar perkeliamiems į tam tikras vietoves pareigūnams.

Profesinių sąjungų nuomone, naujas Vidaus tarnybos statutas nesukuria tinkamos darbo užmokesčio sistemos, naikina priedą už laipsnį, mažina maksimalų priedą už stažą, blogina pareigūnų sąlygas.

VRM duomenimis, visose vidaus tarnybos sistemos statutinėse įstaigose dirba apie 18 tūkst. pareigūnų.

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode