Sprogimas

Gripo sezonas šiemet prasidėjo anksčiau, registruotas pirmasis mirties atvejis – SAM

anksciauGripo sezonas šiemet prasidėjo anksčiau, antradienį fiksuotas pirmasis mirties nuo šios ligos atvejis, praneša sveikatos apsaugos specialistai.

 

„Šiandien registruojam pirmą mirties atvejį, vakar gauta informacija apie Vilniaus miesto gyventoją, vyresnio amžiaus, 94 metų, turintį labai daug lėtinių ligų. Šis žmogus buvo hospitalizuotas ligoninėje, būklei blogėjant ir komplikuojantis situacijai buvo konstatuota mirtis, galutinė mirties priežastis – gripas su pneumonija“, – per nuotolinę spaudos konferenciją trečiadienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė Greta Gargasienė.

Sezonas prasidėjo anksčiau

Sveikatos apsaugos viceministrė Aušra Bilotienė Motiejūnienė spaudos konferencijos metu pažymėjo, kad šiemetinis gripo sezonas prasidėjo anksčiau, tačiau situacija kontroliuojama ir nėra išskirtinė palyginti su ankstesniais metais.

„Šitie metai šiek tiek kitokie, nes visi virusiniai susirgimai prasidėjo anksčiau, kaip ir visoje Europoje, pradėjome jau spalio pabaigoje turėti pirmuosius gripo atvejus. Šiuo metu situacija valdoma, kontroliuojama, nėra kažkaip išskirtinė. Susirgimų fiksuota anksčiau ir daugiau, bet jie analogiškai stabilūs kaip ir kiekvienais metais“, – kalbėjo viceministrė.

Ji taip pat pasidžiaugė pakankamai aukštu vakcinacijos nuo gripo lygiu rizikos grupėje – 83 proc., todėl, anot A. Bilotienės Motiejūnienės, „susirgimai lengvesni, neturintys didelių komplikacijų“.

SAM duomenimis, šiemet šalies gydymo įstaigos gavo daugiau nei 202 tūkst. gripo vakcinos dozių, skirtų rizikos grupių asmenų skiepijimui. Iš viso šį sezoną pasiskiepijo 168 tūkst. 529 rizikos grupėms priklausantys asmenys.

Iš jų 68 proc. sudarė 65 metų amžiaus ir vyresni šalies gyventojai, daugiau nei 21 proc. – asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis, 7,6 proc. – sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, 2,2 proc. – asmenys, gyvenantys socialinės globos bei slaugos įstaigose, ir beveik 0,5 proc. – nėščiosios.

NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja G. Gargasienė pastebėjo, kad sergamumas gripu ir peršalimo ligomis dar nepasiekė piko, o nuogąstaujant dėl didelio vaikų sergamumo ramino, kad skaičiai – labai panašūs kaip ikipandeminiu laikotarpiu.

„Tas sergamumas tikrai dar nepasiekė to vadinamojo piko, kuris būdavo ikipandmeiniu laikotarpiu, bet tendencijos labai panašios, tik šiemet matom daug ankstesnį sergamumo kilimą, bet visa kita situacija – tai įprastos tendencijos, būdingos sergamumui gripu ir kitomis kvėpavimo takų infekcijomis, ypač peršalimo ligų sezonu“, - kalbėjo G. Gargasienė.

Ji pabrėžė, kad vaikai šio peršalimo ligų sezono metu sudaro apie 55 proc. visų registruotų atvejų, kai ikipandeminiu laikotarpiu vaikai sudarydavo iki 64–65 proc. visų sergančiųjų.

Intensyvios terapijos skyriuje – vienas vaikas

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja, vaikų ligų gydytoja Inga Ivaškevičienė informavo, kad šiuo metu ligoninėje nuo gripo gydomi 16 vaikų, iš jų vienas – intensyvios terapijos skyriuje. 

„Mes esame įpratę tai matyti, turime grįžti į priešpandeminį laikotarpį, viskas grįžta į savo įprastas vėžes, sergamumas vėl grįžta, nes pandemijos pradžioje sergamumas gripu buvo labai stipriai sumažėjęs ir vieną iš sezonų mes tarsi prašokom ir neturėjom gripo“, – sakė I. Ivaškevičienė.

Ji prognozavo, kad sergamumas kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis didės dar keletą artimiausių mėnesių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) pirmadienį paskelbtais duomenimis, Lietuvoje sergamumas gripu, peršalimu ir COVID-19 augo trečią savaitė iš eilės. Praėjusią savaitę bendras sergamumo gripu, peršalimu ir COVID-19 rodiklis siekė 1577,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Pasak NVSC, epideminis sergamumo lygis buvo pasiektas 22-ose savivaldybėse. Ankstesnę savaitę jį buvo pasiekusios aštuonios savivaldybės.  

Sveikatos centro duomenimis, gruodžio 5–11 dienomis į šalies ligonines dėl gripo pateko 97 žmonės, iš kurių 71 buvo vaikai iki 17 metų. Intensyviosios terapijos skyriuose buvo gydomi šeši asmenys, iš kurių trys buvo 2–17 metų vaikai.  

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pažymėjo, jog yra tikėtina, kad sergamumas gripu augs iki sausio mėnesio.

Pasak NVSC, šiemet Lietuvoje sergamumo sezonas prasidėjo anksčiau nei iki COVID-19 ligos pandemijos. Ankstyvesnė sergamumo sezono pradžia šiemet buvo ir pietų pusrutulyje. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode