RETRO

ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas – kas keičiasi po sustiprinančiosios dozės ir kada jis tinka vietoj Galimybių paso?

dozesSveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad Lietuvoje Europos Sąjungos (ES) Skaitmeninis COVID pažymėjimas po vakcinacijos galioja neribotą laiką. Po vakcinacijos sustiprinančiąja trečia doze dokumente atnaujinamas tik dozių skaičius (3/3). Taip pat primename, kad ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas, gautas atlikus tyrimą dėl COVID-19 ligos, negalioja kontaktinėms veikloms šalies viduje.

ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra dokumentas, kuris patvirtina, kad jo savininkas buvo paskiepytas nuo COVID-19 ligos, yra persirgęs šia liga arba turi neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą. Pažymėjimas generuojamas e. sveikatos sistemos duomenų pagrindu ir jį galima rasti prisijungus prie savo paskyros e. sveikatos portale.

Šiuo metu po vakcinacijos pažymėjimas galioja neribotą laiką, ir sustiprinančioji trečia vakcinos dozė galiojimui įtakos neturi. Jei asmuo pasiskiepija sustiprinančiąja vakcinos nuo COVID-19 doze, dokumente atnaujinamas dozių skaičius (3/3), o atnaujintas pažymėjimas įsigalioja iškart po 3 dozės įskiepijimo.

Kiekviena šalis taiko skirtingas sąlygas pažymėjimui įsigalioti bei skirtingą galiojimo laiką. ES ir Šengeno erdvės šalių taikomi nacionaliniai reikalavimai ir taisyklės yra skelbiamos čia: https://reopen.europa.eu/en

Prie ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo sistemos taip pat prisijungė kai kurios trečiosios šalys, jų sąrašą rasite ČIA.

Lietuvoje dokumentas galioja, kai tenkinama bent viena iš šių sąlygų:
-    po pilnos vakcinacijos „Comirnaty“, „Spikevax“, „Vaxzevria“ arba „Janssen“ vakcina praėjo dvi savaitės;
-    skiepijantis pagal mišraus vakcinavimo schemą praėjo dvi savaitės po antrosios dozės suleidimo;
-    praėjo 2 savaitėms po skiepijimo bent viena vakcinos doze, kai vakcina suleista asmeniui, kuris persirgo COVID-19 (koronavirusu) ir diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu PGR tyrimo rezultatu;
-    persirgus COVID-19 liga, kai persirgimo faktas nustatytas teigiamu PGR tyrimu ir nuo tyrimo dienos praėjo mažiau nei 180 dienų;
-    gavus neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą (po neigiamo PGR ėminio paėmimo turi būti praėję ne daugiau kaip 72 val., nuo greitojo antigeno testo – 48 val.).

ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas (vakcinacijos ir persirgimo) Lietuvoje apima visas laisves, kurias numato Galimybių pasas. Šiuo pažymėjimu (visomis jo dalimis) keliautojai gali naudotis ES šalyse ir naudotis jose leidžiamomis paslaugomis (priklauso nuo šalies, į kurią keliaujama, apsisprendimo). 

Tačiau ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas yra griežčiau reglamentuojamas, todėl gyventojams bus paprasčiau, jei Lietuvoje jie naudosis Galimybių pasu, o keliaudami naudos ES Skaitmeninį COVID pažymėjimą. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad Lietuvoje ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo testavimo dalis nesuteikia teisės naudotis paslaugomis, teikiamomis tik su Galimybių pasu.

Daugiau informacijos apie ES skaitmeninį COVID pažymėjimą galima rasti čia: https://sam.lrv.lt/lt/koronavirusas/duk-covid-19/es-skaitmeninis-covid-pazymejimas. 

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode