Sprogimas

Atnaujintos rekomendacijos asmeninėms šventėms

asmenAtsižvelgdama į nepalankią epidemiologinę situaciją šalyje, Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino rekomendacijas gyventojams dėl COVID-19 ligos prevencinių priemonių organizuojant asmenines šventes. Nors šventės dalyviams Galimybių pasas ar kitas vakcinavimo, persirgimo, atlikto PGR tyrimo arba greitojo antigeno testo neigiamo rezultato arba antikūnų tyrimo teigiamo rezultato faktą patvirtinantis dokumentas nėra privalomas, bet siekiant užtikrinti visų šventės dalyvių saugumą, prieš šventę rekomenduojama nepersirgusiems ar nevakcinuotiems asmenims atlikti COVID-19 tyrimą. 

Jei asmeninė šventė vyksta viešojo maitinimo įstaigoje ar apgyvendinimo paslaugas teikiančioje įstaigoje uždaroje erdvėje, tokios paslaugos gali būti teikiamos tik asmenims, turintiems Galimybių pasą, ir užtikrinant nuo rugpjūčio 13 d. būtinąsias sąlygas viešojo maitinimo įstaigoms ir kontaktiniu būdu teikiamoms paslaugoms (OV sprendimas Nr. V-1863 „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ ir OV sprendimas Nr. V-1864 „Dėl kontaktiniu būdu teikiamų paslaugų, ūkinės veiklos vykdymo būtinų sąlygų“).

Jei asmeninėje šventėje, vykstančioje išnuomotoje sodyboje, neteikiamos maitinimo ir kitos kontaktinės paslaugos, tai šventės Galimybių pasas neprivalomas. Jei sodyboje maitinimo ir kitos kontaktinės paslaugos yra teikiamos, tai tokiu atveju yra taikomi rugpjūčio 13 d. sprendimuose „Dėl viešojo maitinimo įstaigoms būtinų sąlygų“ ir „Dėl kontaktiniu būdu teikiamų paslaugų, ūkinės veiklos vykdymo būtinų sąlygų“ nurodyti privalomi reikalavimai veikloms.

COVID-19 prevencijos šventės metu:

  • Šventę organizuoti atskiroje patalpoje, į kurią nepatektų kiti viešojo maitinimo ar apgyvendinimo paslaugas teikiančios įstaigos lankytojai.
  • Prie įėjimo į patalpas, kurioje organizuojama asmeninė šventė, pateikti informaciją:

- apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higieną, kosėjimo, čiaudėjimo etiketą ir kt.);

- apie privalomą nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių (veido kaukių, respiratorių ar kitų priemonių), kurios priglunda prie veido ir visiškai dengia nosį ir burną (toliau – kaukės), dėvėjimą uždarose erdvėse bendrose patalpose (koridoriuje, vestibiulyje, laiptinėje, lifte ir pan.);

- kad šventės dalyviai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) į renginio vietą nevyktų.

  • Sudaryti galimybę tinkamai šventės dalyvių ir organizatorių bei šventę aptarnaujančių darbuotojų rankų higienai ir (ar) dezinfekcijai, prie įėjimo į sanitarinį mazgą gerai matomoje vietoje pakabinti rankų dezinfekcijai skirtą priemonę.
  • Šventės metu nedirbti šventę aptarnaujantiems darbuotojams, šventės organizatoriams, turintiemsūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) ir darbuotojams ir (ar) šventės organizatoriams, kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu.
  • Šventės dalyviams bendrose uždarose erdvėse (koridoriuje, vestibiulyje, laiptinėje, lifte ir pan.) dėvėti kaukes. Kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį).
  • Šventę aptarnaujantiems darbuotojams ir šventės organizatoriams šventės metu visą laiką dėvėti kaukes. Kaukių leidžiama nedėvėti neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei (rekomenduojama dėvėti veido skydelį). Kaukės neprivalomos atlikėjams, pranešėjams, renginių vedėjams renginių metu, kai užtikrinamas saugus atstumas nuo kitų šventės dalyvių.
  • Šventę aptarnaujantiems darbuotojams ir šventės dalyviams bei organizatoriams, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), nedelsiant palikti renginio vietą ir konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai.
  • Patalpos, kurioje organizuojama asmeninė šventė, dažnai liečiamus paviršius (durų rankenos, kėdžių atramos, laiptų turėklai ir kt.) valyti paviršiams valyti skirtu valikliu ne rečiau, kaip po kiekvieno renginio, kitas aplinkos valymas ir dezinfekcija renginio vietoje atliekama vadovaujantis Rekomendacijomis dezinfekcijai sveikatos priežiūros įstaigose ir ne sveikatos priežiūros patalpose (kai galima užteršimas SARS-CoV-2 virusu) (https://bit.ly/3xh6wXR).
  • Maksimaliai vėdinti patalpas po kiekvienos šventės organizavimo.
  • Šventės dalyviams, organizatoriams ir šventę aptarnaujantiems darbuotojams vengti tiesioginio fizinio kontakto (kai tai įmanoma).
  • Asmenis, kuriems akivaizdžiai pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymiai (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) bei kuriems privaloma izoliacija, izoliacijos laikotarpiu, nevykti į šventės organizavimo vietą ir šventėje nedalyvauti.

Rekomendacijas galite perskaityti ČIA.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode