Parama dėkojame




Kard. P. Parolinas: Čekija ir Slovakija – pavyzdys, kaip taikiai atsiskirti

cekijaPrieš tris dešimtmečius įvykęs taikus Čekoslovakijos padalinimas į dvi valstybes – tai dialogo ir pagarbos pavyzdys, iš kurio turėtų mokyti visos valstybės, spręsdamos tarpusavio konfliktus, sakė Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Pietro Parolinas balandžio 17 d. Romos Švč. M. Marijos didžiojoje bazilikoje aukodamas Mišias, kuriomis buvo pažymėtos dviejų nepriklausomų valstybių – Čekijos ir Slovakijos – įsikūrimo 30-osios metinės.

Pasak kardinolo, ir šiandien, tokių konfliktų, kaip Rusijos Ukrainoje sukeltas karas, šviesoje, Čekijos ir Slovakijos tautų patirtis prieš 30 metų tebėra įkvėpimo šaltinis, pavyzdys, kaip taikiai, dialogu ir tarpusavio pagarba spręsti nesutarimus.

Kardinolas valstybės sekretorius Čekijos ir Slovakijos nepriklausomo gyvenimo pradžios trisdešimtmečio proga taip pat priminė Šventojo Sosto diplomatinių santykių su abiem šalimis istoriją. Po komunistų režimo žlugimo 1990 m. atkurti diplomatiniai santykiai su Čekoslovakija nuo 1993 m. buvo tęsiami kaip Šventojo Sosto diplomatiniai santykiai su Čekija. Tais pačiais metais buvo užmegzti diplomatiniai santykiai su Slovakija, tęsiant ankstesnius santykius, kurie buvo užmegzti 1919 m.

Kardinolas P. Parolinas kalbėjo ir apie devintąjį amžių siekiančią abiejų tautų krikščioniškąją istoriją bei vidurio ir pietryčių Europos evangelizuotojus šventuosius Kirilą ir Metodijų, kuriuos popiežius Jonas Paulius II 1980 m. paskelbė Europos globėjais. Per šimtmečius regiono slavų tautos susidūrė su įvairiais iššūkiais, svetimųjų valdžia ir persekiojimais, tačiau laisvės dvasia niekada nenuslopo. Daugiaamžis  evangelizacijos ir kultūrinės tapatybės paveldas leido 1993 m. sukurti dvi nepriklausomas ir taikiai bendradarbiaujančias valstybes. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode