Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežius: Marija – mūsų motina ir sesuo

motinaGruodžio 8 d. vidudienį popiežius Pranciškus pasveikino į Šv. Petro aikštę susirinkusius romiečius, piligrimus ir turistus; prieš palaiminimą komentavo šią dieną švęstos M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo iškilmės Evangeliją.

Šiandienos iškilmės Evangelija (Lk 1, 26–38) mus įveda į Marijos namus ir pasakoja apie Apreiškimą, sakė popiežius. Angelas Gabrielius taip pasveikino Mergelę: „Sveika, malonėmis apdovanotoji! Viešpats su tavimi!“ Jis vadina Mariją ne vardu, bet suteikia jai titulą, kurio ji nežinojo – malonėmis apdovanotoji, malonės pilnoji. Marija yra pilna malonės, vadinasi joje nėra vietos nuodėmei.

Įsivaizduokime, kaip nustebo Marija tą akimirką sužinodama apie šią savo tikrąją tapatybę. Pavadindamas Mariją šiuo nauju vardu, Dievas atskleidžia jai savo didžiausią paslaptį, apie kurią iki tol ji nieko nežinojo. Pasak Pranciškaus, kažkas panašaus gali nutikti ir mums. Mes irgi esame gavę didelę dovaną, kuri pripildė mūsų gyvenimą, esame gavę didžiulę malonę, kurios dažnai nesuvokiame. Ta dovana – tai per Krikštą mums suteikta Šventoji Dvasia. Dievas nužengė į mūsų gyvenimą ir mes visiems laikams tapome jo mylimais vaikais.

Šiandien Marija, nustebinta didžiosios malonės, kuri ji buvo suteikta nuo pat prasidėjimo, ir mus skatina džiaugtis grožiu, kuriuo visi esame apdovanoti. Šį mūsų grožį vaizduoja baltas Krikšto drabužis. Net jei mes ji sutepame, žinome, kad jame slypi nesunaikinamas grožis. Įsiklausykime į Dievo balsą: „Sūnau, dukra, aš tave myliu ir visada esu su tavimi, tu man svarbus, tavo gyvenimas man brangus“. Kai mums nesiseka, kai nusiviliame gyvenimu, kai jaučiamės bejėgiai ir nereikalingi, atsiminkime tą mums visiems padovanotą malonę.

Tęsdamas trumpą Nekaltojo Prasidėjimo iškilmės katechezę popiežius atkreipė dėmesį ir kitą svarbų  dalyką, kurio šiandien mus moko Dievo žodis – kad už savo grožio išsaugojimą reikia kovoti. Rinktis gėrį, saugoti gėrį savyje – kainuoja, reikia įdėti pastangų. Tačiau šiandienė iškilmė mums skelbia gerą žiną: Mergelė Marija, vienintelė istorijoje be nuodėmės gimusi žmogiška būtybė, yra su mumis šioje kovoje, ji yra mūsų sesuo ir mūsų Motina. Dėl to mes kasdien stengdamiesi rinktis gėrį galime pasitikėti jos pagalba. Patikėdami save Mergelei Marijai, sakome: „Laikyk mane už rankos, vesk mane: su tavimi turėsiu daugiau jėgų kovoti su blogiu, su tavimi iš naujo atrasiu savo pirmapradį grožį. Marija, tau pavedu savo gyvenimą, šeimą, darbą, širdį ir kovas“. Tegul Nekaltai Pradėtoji padeda mums saugoti savo grožį nuo blogio.

Po „Viešpaties angelo“ maldos ir palaiminimo popiežius paminėjo po pietų laukusius tradicinius M. Marijos Nekaltojo Prasidėjimo iškilmės įvykius – apsilankymą Romos Didžiojoje Mergelės Marijos bazilikoje ir maldą prie Salus populi romani ikonos bei susitikimą Romos senamiesčio Ispanijos aikštėje prie Mergelės Marijos statulos, pastatytos devynioliktajame amžiuje po Nekaltojo Prasidėjimo dogmos paskelbimo. Pranciškus prašė jį palydėti malda, Dievo Motinos užtarimui patikėti taikos prašymą visam pasauliui, o ypač kenčiančiai Ukrainai. „Galvoju apie Švenčiausiajai Mergelei angelo tartus žodžius, kad „Dievui nėra negalimų dalykų“ (Lk 1, 37). Su Dievo pagalba taika įmanoma, nusiginklavimas įmanomas. Tačiau Dievas nori mūsų geros valios. Tegul Dievo Motina padeda mums atsiversti į Dievo planus“, – sakė Pranciškus (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode