Sprogimas

Spalio 16-oji – katakombų diena

kataKetvirtąjį kartą Romoje minima Katakombų diena, atveriamos durys piligrimams ir lankytojams į keturiolika katakombų nemokamai.

 

Iš viso kelios dešimtys katakombų Romoje, kitose Lacijaus regiono vietovėse ar Neapolyje yra Šventojo Sosto nuosavybė. Katakombos yra pirmųjų krikščioniškų bendruomenių kapinės, įrengtos požeminiuose labirintuose. Katakombos pavadintos šventųjų kankinių vardais pvz. Kaliksto, Sebastijono, Domitilos, Agnietės.

Kone visose katakombose išlikę daug paleokrikščioniškojo laikotarpio freskų su religiniais simboliais, kitomis dekoracijomis, biblinėmis ir kasdienio gyvenimo scenomis, Kristaus, Marijos, apaštalų ir kankinių atvaizdais, liudijančiais apie pirmųjų Romos bendruomenių puoselėtą krikščionišką viltį, pasaulėvaizdį pagal kristologinį mirusio ir prisikėlusio Jėzaus Velykų slėpinį. Kai kurios freskos pastaruoju metu buvo restauruotos. Bene žinomiausios yra Sebastijono katakombos prie senojo Apijaus kelio, todėl, kad pagal tradiciją, jose laikinai buvę perlaidoti šv. apaštalų Petro ir Pauliaus palaikai.

Kai kurios spalio 16 dieną lankymui atidarytos katakombos, pvz. Marcelino ir Petro, kartu su Šv. Elenos mauzoliejumi, Pankracijaus, ar Teklės, paprastai būna nelankomos. Katakombų dienos proga rengiami taip pat virtualūs apsilankymai Romos katakombose spalio 16-ąją ir kitose Lacijaus katakombose spalio 17 d. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode