Sprogimas

Pietūs su paveldu – prasidėjo renginiai, skirti kultūros paveldui

Tarptautinei paminklų ir paminklinių vietovių dienai paminėti šiemet Mažeikiuose organizuojami net keturi renginiai. Šiandien įvyko pirmasis – pietūs su paveldu. Paveldo mylėtojai pietavo ne tik su paveldu, bet ir fotografija – fotografė Gražina Plonienė susirinkusiems vedė paskaitą apie kultūros paveldo statinių fotografavimo subtilybes.

Planuotoje vietoje neįvyko

Pirmasis renginys turėjęs vykti netradicinėje erdvėje – Stoties g. 32 pastate, buvo perkeltas į kitą – Stoties g. 22. Kaip teigė Mažeikių rajono savivaldybės administracijos vyr. specialistė paveldosaugai Rūta Končiutė-Mačiulienė: „Atsitiko gyvenimas“, nes žadėtame pastate neplanuotai užsitęsė plytelių klojimo darbai. Specialistė pridūrė, kad ateityje tikrai bus suorganizuotas renginys ir planuotame pastate.

Puoselėti meilę miestui

„Paveldas ir fotografija – neatsiejami dalykai“, – paskaitos pradžioje sakė R. Končiutė-Mačiulienė. Patarimais, kaip reikėtų įamžinti kultūros statinius, dalijosi fotografė G. Plonienė. Ji teigė, kad nori išgauti gerą nuotrauką reikia pasivaikščioti, pastatus apeiti iš visų pusių: „Fotografas neturi būti tinginys“, – sakė paskaitą vedusi fotografė.

Pasak G. Plonienės, fotografuoti galima bet kokiu paros metu ir bet kokiu oru – tokiu būdu taip tas pats pastatas ar skulptūra gali atgimti visai kitaip. Pasak fotografės, į kadrą nereikia bijoti įtraukti ir detalių: medžių šakų, šešėlių, debesų – jie tik papildys nuotraukas ir jas praturtins.

„Pamilkime vietą, kurioje gyvename“, – sakė Gražina Plonienė. Pasak fotografės, Mažeikiuose yra daug gražių, svarbių paveldo objektų, tik reikia juos pažinti, atrasti ir vertinti.

Atvyksiantiems – dovanos

Visi nespėję sudalyvauti šiame renginyje, dar turės progą iš arčiau susipažinti su mūsų miesto paveldu. Trečiadienį, balandžio 19 dieną, organizuojamas pasivaikščiojimas su fotografe G. Ploniene po miesto lankytinas vietas. Jo metu dalyviai patys galės žinias pritaikyti praktiškai ir kartu fotografuoti paveldo objektus. R. Končiutė-Mačiulienė intrigavo – visi atvykę į pasivaikščiojimą iš jo neišeis tuščiomis – jiems bus įteikiamos dovanos.

Organizatoriai kultūros paveldo mylėtojus nepraleisti progos ir sudalyvauti dar likusiuose renginiuose:

Balandžio 19 d. 12.00–13.00 val. – pietūs su paveldu ir fotografija (kviečiame pasivaikščioti su fotografe G. Ploniene po miesto lankytinas vietas, pradžia 12.00 val. prie Mažeikių geležinkelio stoties, turėti fotoaparatą arba mobilųjį telefoną)

Balandžio 20 d. 17.30 val. Mažeikių muziejuje – Sigito Strazdausko fotografijų parodos „Paveldas ir vanduo“ atidarymas, katalogo pristatymas

Balandžio 21 d. Žemalės Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčioje

16.30 val. padėkos šv. Mišios (aukos Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas)

17.15 val. atminimo lentos Žemalės parapijos steigėjui, Žemaičių vyskupui Antanui Tiškevičiui ir Žemalės bažnyčios fundatoriui Antanui Pilsudskiui atidengimas ir šventinimas

17.30 val. paskaita „Žemalės žemės: žmonės ir jų darbai“ (istorikas Povilas Šverebas)

18.00 val. mecenatystės tradicijos, metų geradarių apdovanojimai

19.00 val. koncertas „Serafimų giesmės“, vargonininkė Dovilė Savickaitė, ansamblis „Barocco duo“ – mecosopranai Renata Dubinskaitė ir Saulė Šerytė.

Autorės nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode