Sprogimas

„Niuanso“ 30-ties metų sėkmė: nuolatiniai ieškojimai, džiuginantys atradimai ir tvirta bendruomenė

niuanBalandžio 22 dieną Mažeikių choreografijos mokyklos modernaus šokio ansamblis „Niuansas“ Mažeikių kultūros centre surengs 30-mečio koncertą. Kolektyvas, kurio pristatinėti nereikia – už jį kalba jo pasiekimai. „Niuansas“ Mažeikių kraštą garsina ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – tai daugkartinis įvairių respublikinių ir tarptautinių konkursų nugalėtojas. Apie kolektyvo atsiradimą, veiklą ir, žinoma, artėjantį koncertą Budas.lt kalbėjo su ansamblio vadove Jelena Legenzoviene.

Svajonė pildosi jau 30 metų

„Niuanso“ vadovė J. Legenzovienė prisimena, jog dar studijuodama Lietuvos Valstybinės Konservatorijos Klaipėdos Teatrinio meno fakultetų choreografijos specialybę (dabar LMTA Klaipėdos fakultetas šokio katedra) svajojo turėti savo šokių ansamblį, tačiau tik ne Žemaitijoje ir tik ne vaikų. Tačiau, kaip pati šypsodamasi sakė: „Dievas pasijuokė“, nes sėkmingą šokių kolektyvą įkūrė būtent Žemaitijoje, o šokio pagrindų išmokė ne vieną jaunųjų šokėjų kartą – į šį šokių ansamblį buvę auklėtiniai jau atveda ir savo vaikus.

Šoko penkios merginos

Šiuo metu „Niuansą“ lanko 90 vaikų, o prieš 30 metų viskas prasidėjo vos nuo penkių merginų, J. Legenzovienė atskleidė, jog viena iš jų vėl užlips ant scenos ir pasirodys jubiliejiniame koncerte. Per tris dešimtmečius kito ne tik auklėtinių skaičius, bet ir šokių repertuaras: „Anksčiau mūsų kolektyvas pasižymėjo tuo, kad mėgdavome įvairius stilius: ir charakterinį, ir klasikinį, disco šokius, tačiau dabar koncentruojamės į šiuolaikinį ir modernų šokį“, – pasakojo kolektyvo vadovė.

Seminarus veda šokėjai iš užsienio

Liaudiško šokio studijas baigusi J. Legenzovienė sakė, jog modernaus šokio mokėsi nuolat – dalyvaudavo įvairiuose seminaruose, kursuose. Kolektyvo vadovė teigė, kad žingeidumą, nuolatinį tobulėjimą diegia ir savo auklėtiniams – jiems rengiami seminarai, kūrybinės dirbtuvės. Jų metu patirtimi dalijasi profesionalūs šokėjai ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio valstybių, todėl seminarai kartais vyksta ir anglų kalba: „Vaikams patirtis ne tik šokyje, bet ir kalboje“, – Budas.lt sakė J. Legenzovienė. Bendradarbiavimas su užsienio šokėjais neapsiriboja vien seminarais, jie kartais kuria ir šokius. „Niuansui“ choreografiją yra statę Kauno šokio teatro „Aura“ šokėjai: iš Izraelio, Filipinų, Prancūzijos, Japonijos, Ukrainos, JAV ir Lietuvos.

Laimėjimų nebesuskaičiuoja

Vadovė teigė, kad ugdytiniams suteikia ne tik žinias, bet ir galimybę parodyti savo gebėjimus Lietuvoje ir už jos ribų. „Niuansas“ yra pasirodęs Italijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Rusijoje, Latvijoje, Estijoje, Slovakijoje, Vokietijoje, Ukrainoje, Šveicarijoje, Švedijoje, Bulgarijoje.

Ansamblis ne kartą yra pripažintas profesionaliu kolektyvu ir tapęs respublikinių ir tarptautinių konkursų diplomatu bei laureatu. Paklausta, ar dar suskaičiuoja visus apdovanojimus J. Legenzovienė su šypsena atsakė: „Mintinai tikrai nebežinau – viską fiksuojame metraščiuose“.

Pergalių kaina

Pergalės neateina lengvai, už jų slypi sunkus ir ilgas darbas repeticijų metu: „Pas mus būna daug fizinio skausmo, kadangi moderniame šokyje daug kontakto su žeme, daug šuolių, pakėlimų, tempimo, šokėjus kartais lydi raumenų, nugaros skausmai, mėlynės“, – nematoma repeticijų puse dalijosi šokių studijos vadovė. Pasak J. Legenzovienės, kol išmokstama šokti be mėlynių, praeina laiko, todėl repeticijų metu naudojami antkeliai, kilimėliai ir kitos priemonės.

Vaikai mokosi kurti

„Išskirtinė „Niuanso“ savybė – pas mus kuria ne tik mokytojai, bet ir vaikai“, – sakė ansamblio vadovė. Užsiėmimų metu vaikai yra mokomi improvizuoti, kurti ir šios pamokos nenueina veltui – vaikų kūryba įvertinama. 2021 metais „Niuansui“ nusišypsojo sėkmė JAV šokių konkurse „American Edition“ – pavyko iškovoti net tris prizines vietas – vieną iš jų pelnė būtent auklėtinių kurtas šokis: „Man didžiausias pasiekimas – kad mano vaikai, kuria ir stato šokius“, – niuansiečių pasiekimais džiaugėsi vadovė.

Garsūs auklėtiniai

Artėjančio koncerto pavadinimas – „Ieškojimai ir atradimai“, pasak J. Lenzovienės, jų kūryboje daug ieškojimų: „Nuolat ieškai prasmių, gabių vaikų, muzikos, kostiumų“. O ieškojimuose gimsta ir atradimai – „Niuanso“ vadovė džiaugėsi, kad per tris darbo dešimtmečius pavyko rasti talentų ir išugdyti nemažai žinomų choreografų, šokėjų ar su menu susijusių žmonių: Tadas Rimgaila, Edita Gaižauskienė, Tomas Legenzovas, Robertas Gorskis, Vaiva Nepaitė ir kiti.

Sėkmė – bendrystėje

Pasak J. Legenzovienės, sėkmingas ilgametis „Niuanso“ gyvavimas – ne tik jos nuopelnas. Vadovė dėkinga Choreografijos mokyklai, jos mokytojams, kurie prisideda prie vaikų ugdymo. Taip pat dabartinėms „Niuanso“ koncertmeisterėms: Raimondai Strikauskienei, Daliai Liutkienei bei ilgametei, jau buvusiai, – Danutei Adomaitienei. „Taip pat esu dėkinga vaikų tėveliams, kurie mus remia ir palaiko“, – neabejinga tėvų bendruomene džiaugėsi J. Legenzovienė. Ji pridūrė, kad šiais metais su „Niuanso“ šokėjais dirba Laurynas Krasauskas: „Tai jaunas kūrybingas, perspektyvus modernaus šokio specialistas – labai tikimės ir tolimesnio mūsų bendradarbiavimo“, – Budas.lt sakė ansamblio vadovė.

Į sceną žengs ir veteranai

Jubiliejiniame koncerte žiūrovai išvys net 110 šokėjų, ne tik dabartinius „Niuanso“ šokėjus – scenoje pasirodys ir veteranai.

Koncerte svečiuosis ir seni „Niuanso“ draugai – šokių kolektyvai: „Trepsiukas“ (Gargždai), B/G (Jurmala), „Flamingas“ (Šiauliai), „Kauškutis“ (Mažeikiai), taip pat svečiai iš Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos.

Siurprizas – vakaronės metu, vyks Tomas Legend muzikos vakaras „Love stories in Rock“.

Kultūros centre antro aukšte foje, kurį laiką, bus eksponuojama nuotraukų paroda „Šokyje mes radome save“ – joje bus galima išvysti svarbiausias studijos šokio akimirkas.

Nuotr. iš kolektyvo archyvo

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode