Sprogimas

Pristatyta A. Butkuvienės darbų paroda

biblioVasario 22 dieną, trečiadienį, Mažeikių Henriko Nagio viešojoje bibliotekoje pristatyta dailininkės Aldonos Butkuvienės paroda „Amato istorija odoje“. Pirmoji jos paroda, įvyko 2014 metais, būtent, Mažeikių viešojoje bibliotekoje, kaip teigė pati dailininkė, nors naujausiose parodoje ir mažiau kūrinių, tačiau kūrybine prasme ji brandesnė.

 

Ypatinga paroda

Vyriausioji bibliografė Janina Dambrauskaitė pristatydama parodą sakė, jog ji yra ypatinga tuo, kad tas pats žmogus vienu metu pristato dvi parodas – joje ir tapybos darbai, ir meniniai odos gaminiai. Nors iš pradžių planuota eksponuoti tik odinius skirtukus, tačiau paroda išsiplėtė ir joje galima rasti ir daugiau odinių daiktų: papuošalų, diržų, apyrankių, kompiuterio dėklą, užrašines, akinių dėklus ir net skrybėlę.

Kauno Stepo Žuko taikomosios dailės technikume odos meninio apipavidalinimo studijas baigusi parodos autorė pasakojo, jog odininkų darbas nėra paprastas, oda būna skirtingo storio, tekstūros, todėl prie jos reikia prisitaikyti: „Ne tu valdai odą, o oda valdo tave“, – kūrybos niuansais dalijosi A. Butkuvienė. Jos darbuose galima pamatyti akvarele, anilinu išpieštų gamtos elementų: augalų, žuvų, gėlių. Būtent, gėlės, pasak A. Butkuvienės – artimiausia tema, kurią ir galima išvysti jos tapytuose paveiksluose.

Kūryba lydi net buityje

J. Dambrauskaitė parodos autorę pristatė ne tik kaip dailininkę, bet ir kaip buvusią muziejininkę, odininkę. Parodos lankytojai galėjo įsitikinti menininkės įvairiapusiškumu – jiems buvo pristatytas nuotraukų koliažas, kuriame atsispindėjo dailininkės gyvenimas ir kūryba. Nuotraukose susirinkę galėjo pamatyti menininkės paveikslus, jos darytas fotografijas, odos dirbinius, net su anūke prie jūros išmargintus akmenukus. Kaip teigė A. Butkuvienė menas ją lydi visur: „Net indus ant stalo dėliodama pasitelkiu kūrybą“.

Dovana bibliotekai

 

Į parodos atidarymą atvyko ir sveikinimo žodžius sakė Mažeikių rajono savivaldybės administracijos vyr. specialistė paveldosaugai Rūta Končiutė-Mačiulienė, bibliotekos direktorė Alina Bernotienė, dailės mokytojas metodininkas Aleksandr Novak. Susirinkę žmonės, nešini gėlėmis ir dovanomis, negailėjo gražių žodžių dailininkei ir jos kūrybai. A. Butkuvienė ne tik priėmė dovanas, bet ir jas įtaikė – vieną iš savo paveikslų ji padovanojo bibliotekai.

Dailininkės A. Butkuvienės tapybos darbų ir meninių odos gaminių paroda „Amato istorija odoje“ Mažeikių Henriko Nagio viešosios bibliotekos 2 aukšto erdvėse veiks iki kovo 30 d.

Autorės nuotr. Daugiau nuotraukų: Facebook

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode