Sprogimas

Šerkšnėnuose – koplytstulpis su šventaisiais

Spalio 8 d. Šerkšnėnų kultūros centro kieme atidengtas ir pašventintas koplytstulpis su keturiais šventaisiais.

Renginyje dalyvavo koplytstulpio autorius, rėmėjai, visi, prisidėję prie šio kūrinio atsiradimo. Apie koplytstulpius, jų statymo tradicijas, tinkamą priežiūrą kalbės Žemaitijos nacionalinio parko Gamtos ir kultūros paveldo vyriausioji specialistė Aldona Kuprelytė.

 

Šerkšnėnų kultūros centras tęsia dar pernai su Mažeikių rajono savivaldybės ir Kultūros paveldo departamento parama pradėtą projektą, skirtą mažosios architektūros gaivinimui, atkūrimui ir populiarinimui.

Kadaise Šerkšnėnų vienkiemius puošė ne vienas koplytstulpis, koplytėlė bei kryžius. Nyko vienkiemiai, o su jais ir mažosios architektūros kūriniai, apipinti savomis istorijomis, intencijomis, prašymais, maldavimais ir padėkomis. Sunyko ir netoli kultūros centro stovėjęs medinis, galbūt vietinio meistro kūrinys.

Rugsėjo viduryje Šerkšnėnų kultūros centro kieme buvo pradėti koplytstulpio su keturiais šventaisiais statymo darbai. Naujojo koplytstulpio autorius – medžio meistras, tautodailininkas Antanas Viskantas, kryžiaus-saulutės kūrėjas – kalvis, tautodailininkas Virgilijus Mikuckis. Idėjos sumanytojos – kultūros centro renginių organizatorė Salomėja Macijauskienė ir Savivaldybės paveldosaugininkė Rūta Končiutė-Mačiulienė, drauge su Šerkšnėnų kultūros centro vadovu Remigijumi Kudla, parengė projektą, ieškojo finansavimo, rūpinosi visais organizaciniais reikalais.

Medieną padovanojo, koplytstulpį parvežė ir pastatė UAB „Datera“ (direktorius Darius Uščinas). Prie iniciatyvos įgyvendinimo prisidėjo ir Šerkšnėnų seniūnė Alina Čekienė ir seniūnijos darbuotojai.

Iš koplytstulpio į Šerkšnėnų kultūros centrą nuo šiol žiūrės ir čia dirbančius, kuriančius žmones saugos kultūros ir meno atstovų globėja Šv. Cecilija, Šerkšnėnų ir apylinkių žemdirbius globos Šv. Izidorius. Dailidė – Šv. Juozapas saugos medžio meistrus. Gražioje draugijoje apsigyveno ir Šv. Stanislovas. Neatsitiktinai. Netoli Šerkšnėnų, Ketūnų kaime stovėjo koplyčia, kurioje buvo švenčiami Šv. Stanislovo atlaidai. Koplyčia sovietmečiu išardyta, mediena panaudota Šerkšnėnų kultūros namų statybai.

Mažosios architektūros elementai – kryžiai, koplytstulpiai, stogastulpiai turi gilias lietuviškas, žemaitiškas tradicijas, jie gražiai įsilieja į kraštovaizdį, jį pagyvindami, pagražindami. Nuo seno lietuviai vietos meistrų kūriniais puošdavo savo sodybas, statydavo juos pakelėse. Ir visada su savomis intencijomis.

Budas.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode