Parama dėkojame




Sprogimas

Trijų užtvankų žuvitakiai šiemet bus atidaromi mėnesiu anksčiau, kovo 1 d.

menesiuAplinkos ministerija informuoja, kad žuvitakių savininkai šiais metais Rokantiškių, Valtūnų ir Kavarsko užtvankų žuvitakius turės atidaryti mėnesiu anksčiau, kovo 1 d.

Pagal galiojančias taisykles visų žuvitakių atidarymo terminas yra balandžio 1 d., tačiau Gamtos tyrimų centro duomenimis, kai kurių rūšių žuvys migraciją link nerštaviečių pradeda dar kovo mėnesį. Ankščiau atverti žuvitakiai sudaro palankias sąlygas jų populiacijai didėti ir tapti atsparesnei.

Rokantiškių, Valtūnų ir Kavarsko užtvankos įrengtos Vilnelės, Siesarties ir Šventosios upėse, kurios yra ypač svarbios lašišų, šlakių, ir žiobrių reprodukcijai. Be šių žuvų upėse ankstyvą pavasarį migruoja Europos bendrijos buveinių direktyvos saugomos rūšys – kiršlys ir skersasnukis, kuris taip pat yra įrašytas į Lietuvos Raudonąją knygą.

2021 m. atnaujintoje knygos versijoje pateikiama, kad nykstančiai žuvų rūšiai skersasnukiui didžiausią grėsmę kelia ekologinių sąlygų kaita siejama su hidroelektrinių ir užtvankų statyba ant didžiųjų Lietuvos upių: Nemuno, Jūros, Minijos, Šventosios, Šešupės.

Sprendimą anksčiau atidaryti minėtų užtvankų žuvitakius priėmė Aplinkos apsaugos departamentas, gavęs Žuvininkystės tarnybos kreipimąsi ir įvertinęs Gamtos tyrimų centro pateiktą informaciją.

Planuojama, kad Aplinkos apsaugos departamento Utenos ir Vilniaus valdyba atliks patikrinimus, ar tikrai nuo kovo 1 d. minėti žuvitakiai veikia.

Tvenkinių naudojimo ir priežiūros taisyklės numato žuvų neršto ir migracijos laikotarpį nuo balandžio 1 d. iki birželio 30 d., lašišiniuose vandens telkiniuose – papildomai nuo rugsėjo 1 d. iki gruodžio 31 d. 

Gali būti taikomos išimtys, tais atvejais, kai Aplinkos apsaugos departamentas nustato konkrečių metų žuvų neršto migracijos laikotarpį pagal Žuvininkystės tarnybos teikimą, pateiktą atsižvelgiant į kompetentingų institucijų atliktų tyrimų rezultatus.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode