Sprogimas

Pasaulio čempionatas lietuviams – fantastiškas

Šeši lietuviai – šeši asmeniniai rekordai, iš kurių vienas bus laikomas ir naujuoju Lietuvos rekordu. Gdynėje (Lenkija) vykęs pasaulio pusės maratono bėgimo čempionatas mūsų šalies atstovams susiklostė tiesiog fantastiškai. Puikių rezultatų užfiksuoti nesutrukdė ir nežinia: lengvaatlečiai prisipažįsta netikėję, jog vienintelėmis tokio rango varžybomis šiemet tapęs čempionatas apskritai įvyks.

 

Vyrų pusmaratonio varžybose 14 metų gyvavusį Lietuvos rekordą pagerino Remigijus Kančys. Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių dalyvis 21,098 km distanciją įveikė lygiai per 1 val. 4 min. bei užėmė 82 vietą. Prieš dvi savaites Londono maratone sportininkas nebaigė distancijos dėl sutraukto kojos raumens, o pasaulio čempionate startavo turėdamas nedidelę traumą.

„Londono maratonas buvo mano pagrindinis startas, kurio nepavyko realizuoti, todėl buvau tiek fizinėje, tiek emocinėje duobėje. Nežinojau, kaip susitvarkysiu su jauduliu, be to, dar kamuoja traumelė. Kineziterapeutas puikiai padirbėjo, kad galėčiau bėgti, bet iki pat 20 kilometro nežinojau, kokia situacija bus“, – prisipažino R.Kančys.

Iki šio starto kauniečiui priklausė antras rezultatas Lietuvos istorijoje tiek maratono, tiek pusmaratonio rungtyse. Keliskart atakavęs šalies maratono rekordą, R.Kančys pirmiau tapo greičiausiai pusmaratonį įveikusiu Lietuvos bėgiku per visą istoriją. Mindaugui Pukštui priklausiusį rekordą (1 val. 4 min. 11 sek.) Gdynėje pranoko ir Ignas Brasevičius, nuotolį nubėgęs per 1 val. 4 min. 9 sek.

„Žiauriai malonu. Džiaugiuosi ir Ignu, kurio rezultatas taip pat puikus. Džiugu, kad pagaliau tai įvyko ir pasiekiau Lietuvos rekordą. Tokiose varžybose, kaip pasaulio čempionatas, sugebėjau realizuoti save ir visi komandos draugai pasiekė asmeninius rezultatus. Džiaugiuosi, kad sugebėjau atsistoti po nesėkmingo starto“, – sakė R.Kančys.

Didžiąją varžybų dalį abu lietuviai bėgo identišku tempu: 5 km žymą jie įveikė per 15 min. 2 sek., 10 km – 30 min. 6 sek., o 15 km – 45 min. 31 sek.

„Kartu bėgome ir skirtingose trasos atkarpose tai vienas, tai kitas ėjome į priekį. Juokavome, kad gal liksime vieni. Esame panašaus lygio ir tikrai galime konkuruoti – iki paskutinio kilometro ir konkuravome“, – pasakojo R.Kančys.

I.Brasevičius užėmė 86 vietą, o Valdas Dopolskas – 102-ą (1 val. 5 min. 28 sek.) tarp 121 bėgiko. Planetos čempionu tapo čempionatų rekordą užfiksavęs Ugandos lengvaatletis Jacobas Kiplomo (58 min. 49 sek.), kuris 5 sekundėmis aplenkė Kenijos stajerį Kibiwottą Kandie, 19 sek. – bronzą iškovojusį etiopą Amedeworką Walelegną.

Komandų įskaitoje Lietuva užėmė 20 vietą (3 val. 13 min. 37 sek.).

Moterų varžybose sėkmingiausiai tarp lietuvių pasirodė Monika Bytautienė. Stajerė distanciją Gnydės gatvėmis įveikė per 1 val. 13 min. 50 sek. bei puse minutės pagerino savo asmeninį rekordą. Romo Sausaičio auklėtinė užėmė 70 vietą tarp 104 dalyvių.

„Planas buvo panašus, bet nežinojau, ko tikėtis. Iš pradžių ruošiausi Londono maratonui, o tada planas pasikeitė ir pradėjau ruoštis pusei maratono. Esu patenkinta asmeniniu rekordu, bet dabar atrodo, kad galėjau geriau, – nusijuokė M.Bytautienė. – Sąlygos buvo geros, oras geras. Matyt, jei negaliu sakyti, jog jautėsi vėjas, tada jo ir nebuvo. Buvo įkalnių, nemažai nuokalnių, bet trasa tinkama daryti rekordams, manau, daug kas juos ir pasidarė.“

Sportininkė prisipažįsta, kad motyvacijos ruoštis varžyboms, kada nėra aišku, ar jos apskritai įvyks, nebuvo daug.

„Šį sezoną motyvacija buvo labai „nekažkokia“. Laukiau paskutinės savaitės, ar įvyks pasaulio čempionatas, ar neįvyks, nelabai tikėjausi. Tačiau sėkmingas pusmaratonis parodo, kad yra forma, tikrai galima gerinti rekordą ir maratone“, – teigė M.Bytautienė.

Pasaulio čempione tapo Kenijos stajerė Peres Jepchirchir, 21,098 km nubėgusi per 1 val. 5 min. 16 sek. ir pasiekusi planetos rekordą, kada varžybose dalyvauja tik moterys. Oficialusis pasaulio rekordas, startuojant su vyrais, priklauso etiopei Ababel Yeshaneh – 1 val. 4 min. 31 sek.

Sidabro medalį iškovojo nuo pernai Vokietijai atstovaujanti etiopė Melat Yisak Kejeta (atsiliko 2 sek.), bronzą – etiopė Yalemzerf Yehualaw (atsiliko 3 sek.). Savo rekordus pagerinusios lietuvės Loreta Kančytė ir Lina Kiriliuk užėmė atitinkamai 79-ą (1 val. 15 min. 15 sek.) ir 91-ą (1 val. 18 min. 31 sek.) pozicijas.

Komandinėje įskaitoje Lietuvos moterų ekipa klasifikuota 18-a (3 val. 47 min. 36 sek.).

Organizatorių archyvo nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode