Sprogimas

Lietuvos plaukikai sezoną atvirame vandenyje pradės Šveicarijoje

Plaukimo varžybos grįžta į Lietuvą. Karantinui išsikvepiant plaukimo mėgėjai jau birželio 20 d. galės išmėginti jėgas tradiciniame, jau 11-tą kartą rengiamame Šveicarijos Joninių maratone.

Niekur iš Lietuvos mūsų šalies plaukikams keliauti nereikės – varžybos vyks Jonavos rajone esančio Šveicarijos kaimo tvenkinyje, kuriame distancija nuo Šveicarijos prieplaukos iki Barborlaukio dvaro ir atgal sudaro 2300 m.

Čia dalyvių ir žiūrovų lauks ne tik atkakli kova su varžovais ir savimi vandenyje, vertingi prizai, tarp kurių – ir plaukimo jėgos aitvarais pamokos, bet ir spalvingas atidarymas bei uždarymas.

„Kol kas dar nenuspręsta, ar uždarymą rengsime renovuotame Barborlaukio dvare, ar Survilų sodyboje, kur yra diskgolfo parkas. Nuo karantino reikalavimų priklausys ir tai, ar, kaip kelis kartus jau buvo, dalyvius pasitiks kaimo kapela ir vietiniai Šveicarijos muitininkai. Bet tikimės, kad renginio metu žiūrovai, kaip visada, smagiai praleis laiką žaisdami įvairius žaidimus, pasikeps šašlykų, o vėliau smagiai pavakaros“, – vylėsi Šveicarijos plaukimo maratono idėjos autorius ir puoselėtojas, Kauno plaukimo federacijos vadovas Arlandas Juodeška.

Jis mano, kad priverstinės atostogos dėl karantino neturėtų atbaidyti dalyvių: „Atvirkščiai, dabar entuziazmas trykšta per kraštus, visi nori plaukti. Aišku, žmonės dar nėra fiziškai atsigavę po ilgos pertraukos be plaukimo, todėl tikrai ne visi parodys tai, ką išties sugeba. Bus matyti, kam geriausia pavyko atgauti vandens pojūtį.“

Planuojama, kad startuos apie 100 dalyvių. Varžybos turėtų būti tarptautinės, nes į jas ketina atvykti latviai ir estai. Galimybe varžytis Šveicarijoje domisi ir lenkai. Visi užsiregistravę dalyviai bus aprūpinti renginio atributika ir gėrimu.

Tiesa, registracijos prieš startą metu dalyviams bus matuojama temperatūra, į renginio vietą nebus įleidžiami plaukikai ir žiūrovai, kuriems pasireiškia ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymiai (karščiavimas, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas).

Iš viso bus įveikiamos trys distancijos – 400 m, 2,3 km ir 5 km.

400 m vadinamame visuotiniame ir neįgaliųjų plaukime dalyviai nebus skirstomi į amžiaus grupes. Tuo metu 2,3 km nuotolyje nugalėtojai paaiškės net aštuoniuose vyrų ir moterų grupėse: iki 16 m., 17-24 m., 24-34 m., 35-44 m., 45-54 m., 55-64 m., 65-74 m., 75 m. ir vyresnių. Pasiryžę grybšniais atmatuoti 5 km distanciją, bus suskirstyti į tris vyrų ir moterų grupes: iki 44 m., 45-59 m. bei 60 m. ir vyresnių.

Visiems dalyviams bus įteikti Šveicarijos Joninių plaukimo maratono įveikimo sertifikatai, o nugalėtojams ir prizininkams – diplomai ir medaliai. Įspūdingiausias prizas laukia 17-24 m. amžiaus grupėje absoliučiai geriausius laikus pasiekusių vaikino ir merginos. Jiems atiteks jėgos aitvarų valdymo pamokos Kintų kaitų klube.

„400 m distancija skirta plaukimo populiarinimui, saugiam elgesiui vandenyje. Ją gali išbandyti visi, kurie nori pasitikrinti savo jėgas ir galimybes. Čia startuoja ir vaikai, ir pensininkai, ir neįgalieji. Kaip ir visose distancijose, dalyvių saugumu rūpinasi juos lydintys savanoriai, gelbėtojai. Šalia būna ir labiau patyrusių plaukikų. Jauniausieji, galinti registruotis į mūsų varžybas pagal jų įstatus – vienuolikos metų. O viršutinės amžiaus ribos nėra“, – teigė A.Juodeška.

KPF, Jonavos rajono savivaldybės ir Kauno plaukimo meistrų ir neįgaliųjų klubo „Takas“ rengiamas 11-asis Šveicarijos Joninių plaukimo maratonas bus pirmos šį sezoną oficialios mūsų šalies plaukikų varžybos nuo kovą paskelbto karantino dėl COVID-19 pandemijos.

Be to, šiomis varžybomis prasideda Kauno plaukimo federacijos rengiamas ir Sporto rėmimo fondo finansuojamas projektas Kuršių marių maratonas. Jį šiemet pirmą kartą sudarys net trys atskiros varžybos – 11-asis Šveicarijos Joninių plaukimo maratonas, liepos 6 d. vyksiantis 19-asis Karaliaus Mindaugo plaukimo maratonas Lampėdžiuose ir trečiasis Kuršių marių maratonas, numatytas liepos 11 d. Pastarajame ištvermingiausieji varžysis 10 km nuotolyje.

„Didžiausia šio sezono naujovė – trijų plaukimo maratonų serija. Pirmą kartą bus išaiškinti ir „Grand Prix“ laimėtojai. „Mini Grand Prix“ įskaitoje varžysis tie, kurie plauks 2 km distanciją visuose trijuose maratonuose, o „Grand Prix“ – tie, kurie Šveicarijoje įveiks 5 km, Lampėdžiuose 4 km, o Kuršių mariose – 10 km“, – paaiškino A.Juodeška.

Maratonuose dalyviams ir žiūrovams bus pap

ldomų reginių. Lampėdžių ežere plaukikai po finišo pasidalins į komandas su vandensvydininkais ir žais vandensvydį ten esančioje vandens aikštėje. O Kuršių marių maratono startas tradiciškai sutampa su Kintų muzikos festivalio atidarymo koncertu. Šiemet plaukikus sveikins perkusininkas Pavelas Giunteris. Be to, Kuršių mariose plaukikus lydės istoriniai šio krašto laivai.

Išankstinė registracija į maratoną vyksta iki birželio 18 d.

Vilnius, birželio 10 d. (BNS).

Epilietis.lrv.lt nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode