Sprogimas

Milijonų dolerių vertės žadeito luitas, sveriantis 174 tonas, buvo rastas Mianmare, bet kol kas turės kasykloje, nes jo savininkai neturi įrangos, kuria galėtų jį pervežti.

5,8 m ilgio akmenį kalnakasiai praėjusią savaitę surado šiaurinėje Kačinų valstijoje, 60 m gylyje po žeme.

„Kai akmens kraštas buvo nubrūžintas, galėjome pamatyti viduje esančio žadeito kokybę – jo kokybė labai gera“, - sakė 56 metų Tintas Soe (Tintas Soė), vietos įstatymų leidėjas.

Nors kai kas teigė, kad akmuo gali būti vertas daugiau kaip 170 mln. dolerių (155 mln. eurų), Tintas Soe sakė, kad jo vertė veikiau yra apie 5,4 mln. dolerių (4,9 mln. eurų).

Žadeitas ir nefritas tradiciškai naudojami talismanams ir apyrankėms, bet Tintas Soe sakė, kad kompanija dar nenusprendė, kam bus panaudotas šis konkretus radinys. Bet kuriuo atveju, bendrovė dar neturi galimybių jį pervežti.

„Šiuo metu žadeito luito negalima pajudinti, nes nėra mašinų, kurios ten galėtų tai padaryti, ir nėra kelių“, - sakė jis.

Mianmare randami beveik visi geriausi pasaulio žadeitai – gražios žalios spalvos akmenys, itin vertinami kaimyninėje Kinijoje, kur jie yra vadinami „dangiškaisiais akmenimis“.

Nevyriausybinės organizacijos „Global Witness“ statistika rodo, kad vien 2014 metais prekybos šiais pusbrangiais akmenimis apyvarta buvo maždaug 31 mln. dolerių ir sudarė apie pusę Mianmaro bendrojo vidaus produkto. Šiame versle dominuoja kompanijos, susijusios su buvusia chunta.

Šių akmenų gavyba gali pareikalauti daug žmonių gyvybių, nes dažnai pasitaiko incidentų, kai šachtos įgriūva. Pernai lapkritį per didelę nuošliaužą žuvo maždaug 100 žmonių.

Didžioji dalis šių akmenų kontrabanda gabenami per sieną į Kiniją, kur tikima, kad jie neša sėkmę ir užtikrina gerą sveikatą.

Jangonas, Mianmaras, spalio 20 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode