Parama dėkojame




Sprogimas

Trys jauni vyrai, įstrigę plyšyje Australijos populiarioje turistų lankomoje vietovėje Uluru, prie didžiausio pasaulyje monolito, buvo saugiai nuleisti žemyn per sudėtingą vėlai vakare vykusią operaciją, antradienį pranešė pareigūnai.

Gelbėtojai, kovodami su stipriu vėju, nusileido 320 metrų, kad pasiektų įstrigusius 22 metų australus. Jie pirmadienį nuklydo nuo praminto tako, kai kopė į monolitą, dar žinomą kaip Ajerso uola.

Tie vaikinai leidosi žemyn stačiais didžiulės raudonos uolos šlaitais, tačiau įstrigo, naujienų agentūrai AFP sakė Šiaurinės Teritorijos policijos, Gaisro ir pagalbos tarnybų atstovė Nicole Ogilvie (Nikol Ogilvi).

„Jiems pasisekė, kad nesusižeidė“, – sakė N.Ogilvie ir pridūrė, kad praėjusiais metais vienas turistas iš Taivano buvo sunkiai sužeistas, kai, nuklydęs nuo oficialaus maršruto, įkrito į siaurą plyšį.

„Neįmanoma nė įsivaizduoti, kaip blogai gali baigtis nukrypimas nuo tako“, – pabrėžė ji.

Gelbėtojus iki Uluru viršūnės nugabeno sraigtasparnis. Kai policija patvirtino, kad vyrai nesužeisti ir jiems netrūksta vandens, buvo pradėta sudėtinga trijulės gelbėjimo operacija.

„Dėl blankstančios šviesos ir kaiščių trūkumo gelbėjimo operacija vyko lėtai ir metodiškai“, – pranešime sakė gelbėjimo tarnybos savanoris Alanas Leahy (Alanas Leihis).

„Iki įstrigusių vyrų leidomės apie 320 metrų. Stiprus vėjas vis supainiodavo virvę“, – pridūrė A.Leihy.

Gelbėtojai pasiekė vyrus apie 23 val. 30 min vietos (17 val. pirmadienį Lietuvos) laiku. Jie po vieną ištraukė vyrus ant uolos paviršiaus, taigi gelbėjimo operacija užtruko keletą valandų.

Septyni gelbėtojai turėjo tik galvos žibintus, kurie, kai sutemo, padėjo jiems orientuotis ieškant vyrų, sakė pagalbos tarnybos pietinio regiono vadybininkė Claire Barker (Kler Barker).

Sudėtinga gelbėjimo operacija

„Vieta, kur jie buvo, yra labai stati, todėl tie vyrai negalėjo tiesiog užkopti – taigi iš tiesų jie buvo įstrigę“, – transliuotojui „Australian Broadcasting Corporation“ (ABC) sakė C.Barker.

„Taigi mūsų vaikinai turėjo pradėti nuo uolos viršūnės ir ištraukti įstrigusius vyrus iš tos vietos. Nors dabar tai skamba gana nesudėtingai, iš tikrųjų buvo labai sunku“, – sakė ji.

Uluru – didžiulė raudona uola, virš dykumos iškilusi 348 metrus. Jos pagrindo perimetras – 9,4 km, o monolitą supa tūkstančiai kvadratinių kilometrų negyvenamų teritorijų vidurio Australijoje.

Ši uola labai svarbi vieta aborigenų mitologijoje, o taip pat yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Dauguma turistų, atvykusių į Australiją, mano, kad privalo įkopti į šią uolą. Tačiau tai prieštarauja vietos aborigenų anangų bendruomenės, kuri yra tradicinė Uluru savininkė, norams, nes jiems ši vieta yra šventa.

Kopti į Uluru, sudarytos iš smiltainio, šlaitus nėra lengva, todėl per pastaruosius metus čia žuvo keli žmonės. Pasak valstybinės agentūros „Parks Australia“, kiekvienais metais Uluru apsilanko per 250 tūkst. žmonių.

REUTERS-Scanpix nuotr.

Sidnėjus, rugsėjo 20 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode