Sprogimas

Lenkija sekmadienį paskelbė skubiai išsiųsianti tris ministrus į Londoną dėl Didžiojoje Britanijoje įvykdytų išpuolių prieš lenkus, įskaitant nužudymą, kuris galbūt bus pripažintas neapykantos nusikaltimu.

Pranešimas apie delegaciją, siunčiamą į Britaniją, buvo paskelbtas praėjus dviem valandoms po žinios, kad du lenkai buvo užpulti viename Jungtinės Karalystės mieste. Šis incidentas įvyko po gedulingos ceremonijos, per kurią buvo pagerbtas tame pačiame miestelyje rugpjūtį nužudytas kitas Lenkijos pilietis.

Jungtinė Karalystė per birželio 23-osios referendumą nubalsavo pasitraukti iš Europos Sąjungos, o prieš jį ir po jo Britanijoje pagausėjo pranešimų apie numanomus neapykantos nusikaltimus.

„Dėl pastaruoju metu įvykusių incidentų, nukreiptų prieš Lenkijos piliečius Didžiojoje Britanijoje, į Londoną skubiai išvyks trys ministrai: užsienio reikalų ministras Witoldas Waszczykowskis (Vitoldas Vaščykovskis), teisingumo ministras Zbigniewas Ziobro (Zbignevas Ziobras) ir vidaus reikalų ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas)“, – lenkų žiniasklaidai sekmadienį sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Rafalas Sobczakas (Rafalas Sobčakas).

Jis pridūrė, kad šio vizito data dar galutinai nesuderinta, bet vienas vyriausybės šaltinis nurodė, kad ministrai gali išvykti jau pirmadienio popietę.

Dėl minėtų išpuolių Lenkijos premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo) taip pat nori tiesiogiai pasikalbėti su Britanijos vyriausybės vadove Theresa May (Tereza Mei), nurodė R.Sobczakas. Šiuo metu Th.May dalyvauja Kinijoje vykstančiame Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime.

Pasak R.Sobczako, tikimasi, kad Lenkijos vyriausybės delegacijos vizitas paskatins „Britanijos pusę paskelbti veiksmingą deklaraciją, kad lenkų saugumas šalyje bus užtikrintas“.

Varšuva taip pat nori „tvirtai pabrėžti, kad skyrybos tarp Britanijos ir ES negali reikšti, jog nukentės lenkai, teisėtai dirbantys Jungtinėje Karalystėje“, pabrėžė URM atstovas.

„Užkirsti kelią ksenofobijai“

„Užpuolimas buvo aršus ir siaubingas“, – sakė policijos pareigūnas Trevoras Roe (Trevoras Rou), kalbėdamas apie naujausią ataką, įvykusią sekmadienį apie 3 val. 30 min. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Į šiaurės rytus nuo Londono esančiame Harlou miestelyje per išpuolį prie baro vienam lenkui buvo sulaužyta nosis, o kitam – prakirsta galva, nurodė policija.

„Laikome šį incidentą potencialiu neapykantos nusikaltimu, bet jis nesiejamas su išpuoliui prie (baro) „The Stow“ praeitą savaitgalį“, – pridūrė T.Roe. Jis turėjo omenyje incidentą, kai buvo nužudytas fabrike dirbęs lenkas Arkadiuszas Jozwikas (Arkadjušas Jozvikas).

40-metis A.Jozwikas buvo nužudytas Harlou rugpjūčio 27-ąją, o šimtai žmonių šeštadienį dalyvavo tylos eitynėse jam atminti.

Dėl šio lenko nužudymo suimti šeši įtariami paaugliai; vėliau jie buvo paleisti už užstatą. Policija aiškinasi, ar ši ataka buvo nusikaltimas iš neapykantos, bet kol kas pareigūnai nurodo, kad jos motyvai neaiškūs.

„Norime, kad Britanijos vyriausybė ir pareigūnai, atsakingi už britų ir europiečių, taip pat ir lenkų, saugumą, užkirstų kelią ksenofobiškiems nusikaltimams, su kuriais susidūrėme pastaruoju metu“, – sakė W.Waszczykowskis Varšuvoje per derybas su britų užsienio reikalų sekretoriumi Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu).

Britanijoje gyvena 800 tūkst. lenkų. Ši etninė mažuma yra viena didžiausių šalyje.

BNS

AFP-Scanpix nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode