Sprogimas

Didžiausių pasaulio valstybių lyderiai sekmadienį susitiko aptarti būdų pasaulio ekonomikai gaivinti, o susitikimui vadovaujantis Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ragina lyderius vengti „tuščių kalbų“.

Xi Jinpingas kiekvieną į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą atvykusį prezidentą ir ministrą pirmininką pasveikino paspausdamas ranką.

Jis ilgokai spaudė ranką JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamai), o abu lyderiai plačiai šypsojosi, nors Amerikos lyderio lėktuvui nusileidus oro uoste įvyko nesusipratimas dėl protokolo.

Apskritoje konferencijų salėje Hangdžou mieste, ištuštėjusiame dėl didelio masto saugumo operacijos, Xi Jinpingas pareiškė, kad dvidešimtukas „turėtų imtis realių veiksmų be tuščių kalbų“.

Kinija, antroji didžiausia ekonomika po JAV, tikisi, kad sėkmingas susitikimas sustiprins jos įvaizdį. Ji nori būti laikoma ryžtinga ir galinga šalimi, pasirengusią atlikti deramą vaidmenį tarptautinėje arenoje.

Šalies valdžia uždarė tūkstančius gamyklų, kad išsisklaidytų smogas, ir paragino Hangdžou gyventojus vykti atostogų. Be to, buvo suimti dešimtys disidentų, siekiant užkirsti kelią neramumams.

G-20 narių ekonomikos sudaro 85 proc. pasaulio BVP; jose gyvena du trečdaliai pasaulio gyventojų. Tačiau ekspertai mano, kad šis susitikimas vargu ar bus labai veiksmingas, nes šiuo metu nėra jokios rimtos krizės, galinčios priversti lyderius nekreipti dėmesio į stiprėjančias populistines nuotaikas ir imtis opių veiksmų – pavyzdžiui, liberalizuoti prekybą.

Xi Jinpingas sakė, kad pasaulio ekonomika „vis dar susiduria su daugybe rizikos veiksnių ir iššūkių, įskaitant lėtėjantį ekonomikos augimą ir vartojimą, svyravimus finansų rinkose bei mažėjančias pasaulinės prekybos ir investicijų apimtis“.

Didėjantis protekcionizmas tampa kliūtimi ekonomikos globalizacijai, taip pat kyla pavojus daugiašalėms prekybos sutartims. Nors imamasi reguliuojančių reformų, rinkų nestabilumas didėja, aiškino Kinijos lyderis.

„Tikimės, kad per Hangdžou viršūnių susitikimą bus rastas sprendinys pasaulio ekonomikai, leisiantis grįžti jai į tvirto, subalansuoto, visapusio ir tvaraus augimo kelią“, – sakė Kinijos vadovas.

Jokio susitarimo dėl Sirijos

Prieš G-20 vadovų susitikimą buvo surengta serija susitikimų dėl įvairiausių klausimų – nuo klimato kaitos ir karo Sirijoje iki tarptautinės prekybos.

Jungtinės Valstijos ir Kinija šeštadienį ratifikavo Paryžiaus klimato susitarimą. Šis žingsnis itin svarbus pastangoms įgyvendinti šią sutartį, numatančias priemones kovoti su pasaulio klimato šiltėjimu.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ben Kimunas) asmeniškai gavo ratifikavimo dokumentus iš Kinijos ir JAV vadovų ir sekmadienį juos pasveikino „žengus istorinį žingsnį“ bei paragino kitų G-20 šalių vadovus pasekti jų pavyzdžiu.

Taip pat tikėtasi dar vieno susitarimo – dėl Sirijos – kai Jungtinės Valstijos pareiškė artėjančios prie susitarimo su Rusija dėl smurto Sirijoje pažabojimo.

Tačiau JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas tik sutarė vėl susitikti pirmadienį po to, kai JAV apkaltino ją „atsukus nugarą“ dėl kelių svarbių klausimų.

Maskva ir Vašingtonas remia 2011 metų kovą prasidėjusio Sirijos konflikto priešingas puses. Konfliktas įsiplieskė, kai Sirijos prezidentas Basharas al Assadas (Bašaras Asadas) ėmėsi priemonių prieš demokratijos šalininkų sukilimą.

Kol kas jokios tarptautinės derybos nepadėjo nutraukti jau penkerius metus trunkančio konflikto, per kurį žuvo daugiau nei 290 tūkst. žmonių. Dar milijonai sirų buvo priversti bėgti iš šalies ir prisidėti prie didžiulės migracijos Europoje.

Europos Sąjungos prezidentas Donaldas Tuskas pareiškė, kad Bendrija „beveik pasiekė“ galimybių ribas priimti naujus pabėgėlių srautus ir paragino platesnę tarptautinę bendruomenę pasidalyti šia našta.

Ši problema tapo politine „karšta bulve“, permetinėjama regiono lyderių vieni kitiems, nes dėl virtinės islamistų teroro atakų ir stiprėjančių antiglobalistinių nuotaikų Europoje kuriasi vis labiau nesvetinga pabėgėliams aplinka.

Prieš viršūnių susitikimą Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) perspėjo dėl „išplitusio“ protekcionizmo ir nacionalizmo ir pridūrė, kad „sienų statymas“ nėra sprendimo būdas.

Šis G-20 susitikimas vyksta praėjus porai mėnesių po to, kai Didžioji Britanija nusprendė išstoti iš Europos Sąjungos. Dabar Jungtinei Karalystei reikia iš naujo derėtis dėl prekybos su likusiu pasauliu ir kitomis ES šalimis.

Šios pastangos – didžiulė užduotis penktai didžiausiai pasaulio ekonomikai. Australijos ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas) pranešė, kad greitai pradės derybas su Didžiosios Britanijos vyriausybės vadove Theresa May (Teresa Mei) dėl laisvosios prekybos.

Tačiau Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas-Klodas Junkeris) sekmadienį pareiškė esąs nusistatęs prieš prekybos derybas tarp Didžiosios Britanijos ir kitų šalių, kol Jungtinė Karalystė tebėra Europos Sąjungos dalis. Jo teigimu, tokios diskusijos yra Europos Sąjungos „išskirtinis reikalas“, vykdomas valstybių narių vardu, „ir mes to laikomės“, žurnalistams sakė EK pirmininkas.

Incidentas oro uoste

Nors Kinija siekia „nugludinto“ G-20 viršūnių susitikimo, jau neapsieita be incidentų: vienas kinų pareigūnas oro uoste pabandė nuvyti nuo prezidento reporterius ir net kai kuriuos Baltųjų rūmų aukščiausio rango pareigūnus.

B.Obamai ant tūpimo tako spaudžiant rankas garbiems asmenims, vienas pareigūnas ėmė šaukti Baltųjų rūmų reporteriams atsitraukti. Net patarėja nacionalinio saugumo reikalais Susan Rice (Sjuzan Rais) ir jos pavaduotojas Benas Rhodesas (Benas Rodsas) buvo trumpam įtraukti į kivirčą, nes tas pareigūnas bandė neprileisti ir jų.

Kai vienas Baltųjų rūmų pareigūnas minimam kinų pareigūnui pasakė, kad spaudai leidžiama nušviesti B. Obamos atvykimą, kinas ėmė šaukti: „Tai mūsų šalis! Tai mūsų oro uostas!“

Sekmadienį kalbėdamas Amerikos prezidentas šio incidento nesureikšmino.

Anot jo Jungtinės Valstijos siekia, kad žiniasklaidos atstovams būtų suteiktos galimybės bendrauti ir kad JAV „nepalieka savo vertybinių bei idealų už nugaros“. Visgi B.Obama pripažino, kad keliauti su visa Baltųjų rūmų palyda nėra lengva.

„Manau, kad šį kartą ... politinė virtuvė yra šiek tiek labiau matoma negu įprastai, kalbant apie kai kurias derybas ir stumdymąsi, vykstantį už uždarų durų“, – per spaudos konferenciją sakė jis.

Hangdžou, Kinija, rugsėjo 4 d. (AFP-BNS).

AP-Scanpix nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode