Sprogimas

Uraganas „Hermine“ ketvirtadienio vakarą slinko Floridos link, nešdamas pavojingai stiprius vėjus ir smarkias liūtis, o šios valstijos gubernatorius perspėjo, kad gali susidaryti „gyvybei pavojingos“ sąlygos.

„Tai kelia pavojų gyvybei. Šis uraganas stiprėja, – žurnalistams sakė gubernatorius Rickas Scottas (Rikasa Skotas). – Jis turėtų pasiekti sausumą apie 2 val. (vietos, 9 val Lietuvos laiku).“

Audras stebinčio JAV oro pajėgų lėktuvo atsiųsti duomenys rodė, kad ketvirtadienį 20 val. vietos (penktadienį 3 val. Lietuvos) laiku „Hermine“ vidutinis vėjo greitis buvo apie 130 km/val., nurodė Majamyje įsikūręs Nacionalinis uraganų centras. Prognozuojama, kad audra dar labiau sustiprės prieš pasiekdama sausumą.

Tuo metu „Hermine“ buvo maždaug už 72 km į pietus nuo Apalačikolos ir slinko apie 22 km/val. greičiu.

„Hermine“ dabar yra 1-osios kategorijos uraganas pagal Saffiro-Simpsono (Safiro-Simpsono) skalę – ketvirtasis, susiformavęs per šių metų Atlanto vandenyno uraganų sezoną. Be to, jis bus pirmasis per ilgiau negu dešimtmetį uraganas, smogsiantis Floridai.

Uragano pavojus buvo paskelbtas Floridos šiaurėje, o pareigūnai perspėjo, kad audra gali sukelti potvynių.

Ketvirtadienio naktį smarkios liūtys jau skalbė daugelį šios pietinės JAV valstijos rajonų, lydimos smarkaus gūsingo vėjo.

Šiaurės Floridoje, Džordžijos pietryčiuose ir abiejų Karolinų rytuose taip pat iškilo tornadų grėsmė, galinti tęstis iki vėlaus penktadienio vakaro.

„Vėjai jau beveik sustiprėjo iki atogrąžų audros dalyje teritorijos, kurioje buvo paskelbtas perspėjimas, todėl pasiruošimai (atremti stichiją) lauke tampa sudėtingi arba pavojingi, – nurodė NHC. – Reikėtų skubiai baigti pasiruošimus apsaugoti gyvybes ir turtą.“

Pentagono atstovas Jeffas Davisas (Džefas Deivisas) sakė, kad Floridoje buvo aktyvuoti 100 Nacionalinės gvardijos karių, o kiti 6 000 yra perspėti, kad artimiausiu laiku gali tekti dalyvauti pagalbos operacijose. Dar 34 tūkst. gvardiečių pasiruošę vyksti į stichijos siautėjimo regioną iš kitų JAV vietų.

Prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) paprašė Federalinės krizių valdymo agentūros (FEMA) administratoriaus Craigo Fugate'o (Kreigo Fjugeito) informuoti apie padėtį ir „perspėti, jeigu iškiltų kokių nors reikšmingų nenumatytų poreikių“, sakė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas (Džošas Ernestas).

„Vietos, valstijos ir federaliniai pareigūnai uoliai dirba, ruošdamiesi tokioms audroms, ir turi išteklių, kad tinkamai į jas reaguotų“, – pažymėjo J.Earnestas.

Gubernatorius R.Scottas paskelbė nepaprastąją padėtį 51 apygardoje, kad jos galėtų pasinaudoti papildomais finansų ištekliais, ruošdamosi audrai.

„Visi, esantys audros kelyje, turi būti pasiruošę atsargų savo šeimų poreikiams – pavyzdžiui, vandens, žibintuvėlių, baterijų ir vaistų“, – sakė gubernatorius ir perspėjo, kad kai kur audros paveiktose zonose atkurti elektros tiekimą gali užtrukti dienas ar net savaites.

Floridoje buvo paskelbta privalomoji evakuacija Diksio, Franklino, Teiloro, Vakulos ir Levio apygardose.

Majamis, Florida, rugsėjo 2 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode