Parama dėkojame




Sprogimas

 

Galutinis sprendimas leisti išsaugoti dėstymą nuo pirmos iki dvyliktos klasės lenkams svarbioje mokykloje Vilniuje turėtų būti priimtas dar šiemet.

Nors Vilniaus Joachimo Lelevelio inžinerijos mokyklos išsikėlimas į naujas patalpas vėluoja, švietimo ir mokslo ministrė sako, kad dėl akreditavimo ilgąja gimnazija turėtų būti sprendžiama lapkritį.

Šioje mokykloje ugdomi lenkakalbiai, rusakalbiai vaikai. Dėl mokyklos iškėlimo ir ankstesnių planų pertvarkyti įstaigą į pagrindinę mokyklą protestavo mokyklos bendruomenė, šį klausimą Lietuvos pareigūnams kėlė ir Lenkijos politikai. Po diskusijų Vilniaus savivaldybė paskelbė remianti mokyklos bendruomenės siekį iš vidurinės mokyklos tapti ilgąja gimnazija.

Seimas yra nusprendęs, kad šalies mokyklų pertvarka turi baigtis iki 2017 metų rugsėjo. Iki tol Lietuvoje turi nebelikti vidurinių mokyklų.

Ir nors naujose J.Lelevelio mokylos patalpose dar nėra grindų, švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė viliasi, kad mokyklos persikėlimas ir akreditavimas į gimnaziją įvyks dar šį rudenį.

„Seimas yra priėmęs terminą, bet laiko dar tikrai yra, viską čia spėjama padaryti. Akreditacija dėl statuso vyks lapkričio mėnesį, kai visi pereis į naujas patalpas, sutvarkys kabinetus, susidėlios priemones. Yra tm tikri darbai, kuriuos reikia atlikti atėjus į naujas patalpas“, – BNS aiškino ministrė.

J.Lelevelio mokykla viliasi tapti ilgąja gimnazija, kurioje vaikai galėtų būti ugdomi nuo 1 iki 12 klasės. Šiai įstaigai tokia teisė bus suteikta, jei ji atitiks kriterijus tapti viena iš trijų inžinerinių mokyklų Lietuvoje.

„Tam, kad gautum tokios mokyklos statusą, kad pateisintum pavadinimą, turinys turi atitikti tą išskirtinumą. Tai yra viena iš trijų Lietuvoje veiksiančių inžinerinių mokyklų ir jie turi atitikti tam tikrus reikalavimus: turi būti laboratorijos, mokytojai pasirengę tam darbui (...). Ekspertų komisija tiesiog nuvyksta, pabendrauja su vaikais, mokytojais, pažiūri įrangą ir galutinai patvirtina mokyklos statusą“, – apie būsimą akreditaciją pasakojo ministrė.

Anot jos, mokyklos iškėlimas į naujas patalpas padės pagerinti ugdymo kokybę.

„Vilniaus mieste atsiras labai moderni, puikiai įrengtomis klasėmis, laboratorijomis inžinerinė mokykla, į ją savivaldybė investuoja 2,2 mln. eurų, tai yra didžiulė investicija, tai bus viena iš moderniausiai mieste įrengtų mokyklų“, – sakė A.Pitrėnienė.

Visgi mokykla kol kas tebesiglaudžia bendrose patalpose su Antakalnio progimnazija, nes jai skirtose patalpose tebesidarbuoja statybininkai.

Savivaldybė praėjusią savaitę pareiškė, jog mokyklos likimas senose patalpose Antakalnyje prieštarautų savivaldybės tarybos sprendimui, kad mokykla turi išsikelti nuo rusėjo 1-osios, tačiau J.Lelevelio mokyklos direktorė Edita Zubel sako, kad kol kas mokykla neturi, kur kraustytis.

„Mokslo metus mes pradėsime senosiose patalpose Antakalnio gatvėje, nes patalpose Minties gatvėje nebaigtos klasės, nėra grindų dangos ir taip toliau (...). Dabar mums teks dirbti dviem pamainomis, kol nebus pabaigtas remontas (...). Savivaldybė mus ragina eiti į nebaigtas remontuoti patalpas, bet mokyklos bendruomenė tam nepritaria, atsižvelgdama į higienos reikalavimus bei vaikų saugumą. Tai nesutarimas kaip ir yra“, – aiškino ji.

Vilniaus Antakalnio progimnazija direktoriaus pavaduotoja Neringa Čiukšienė savo ruožtu sako, kad pateisina J.Lelevelio mokyklos delsimą išsikraustyti iš patalpų, kurios turi atitekti Antakalnio progimnazijai.

„Aišku, tai šiokių tokių problemų mums kelia, nes negauname patalpų, bet mes kažkokių sprendimų pasispausti radome. Man atrodo, kad ne J.Lelevelio mokykla vengia išsikelti, o tiesiog niekada negali prognozuoti statybinių dalykų. Tiesiog statybininkai nespėjo ir mes visai puikiai suprantame situaciją. Mes nekonfliktuojame“, - BNS aiškino N.Čiukšienė.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode