Sprogimas

 

Lenkijoje esančiose lietuviškose mokyklose rugsėjo 1-ąją mokslo metus pradės apie 500 moksleivių – maždaug dešimtadaliu mažiau nei praėjusiais metais.

Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinės mokyklos ir gimnazijos direktorius Jonas Vydra BNS sakė, kad pernai į rugsėjo 1-ąją atvyko beveik 320 mokinių, o šiemet naujuosius mokslo metus mokykla pasitiks su mažiau nei 300 moksleivių, iš jų 18 – pirmokai.

Mokykloje ir gimnazijoje dirba 50 mokytojų, 47 iš jų – lietuviai.

Anot direktoriaus, mokykla jau ne vienus metus prašo didesnio finansavimo, kuris būtinas ne tik lietuviams, bet ir vietos lenkams.

„Klasės yra negausios dėl to, kad tai yra tautinės mažumos mokykla. Ji yra su lenkų ir lietuvių dėstomąja kalba, išeina paradoksas, kad čia besimokantys lenkai yra labai negausūs, jų klasėse yra nuo 5 iki 12. Klasės nėra ekonomiškos, bet jos turi funkcionuoti“, – kalbėjo mokyklos direktorius.

Anot jo, mokyklai labai svarbi Lietuvos Vyriausybės parama.

Punsko Kovo 11-osios lietuvių licėjaus direktorė Irena Marcinkevičienė pritarė, kad finansavimas ugdymo įstaigoms nėra pakankamas.

„Didaktinį pastatą turime naują, bendrabučio pastatas reikalauja remonto, bet, deja, kol kas jo nėra dėl finansų trūkumo. Turime bėdų su mažėjančiu mokinių skaičiumi, turbūt 58 moksleivius trijose klasėse šiemet tik turėsime“, – pasakojo I.Marcinkevičienė.

Praėjusiais metais mokykloje mokėsi 76 moksleiviai, o iki 2013 metų mokinių skaičius viršydavo 100.

Licėjaus direktorė pasakojo, kad iki šiol mokykla turėdavo po dvi paralelines klases, o šiemet to neliko – mokykloje bus viena pirma, viena antra ir viena trečia klasės.

Šiemet 60-ąjį gimtadienį atšventusios mokyklos direktorė BNS teigė, kad mokykloje palaikomos lietuviškos tradicijos, kasdieninis bendravimas vyksta lietuvių kalba, yra šokių būrelis, choras, mokykla dalyvavo Žolinių procesijoje.

Vidugirių pagrindinės mokyklos direktorė Onutė Samulevičienė sakė, kad šiais mokslo metais vaikų skaičius išliko toks pat, kaip ir praėjusiais metais – 38 mokiniai.

Vienintelėje Seinų lietuvių Žiburio mokykloje mokinių padaugėjo – praėjusiais metais jų buvo 108, o šiais – 115 moksleiviai, BNS sakė mokyklos direktorius Algirdas Vaicekauskas.

Punsko savivaldybėje taip pat yra vaikų darželis su lenkų ir lietuvių dėstomąja kalba, Varšuvoje veikia neformaliojo lituanistinio švietimo mokykla.

ŠMM šiais metais lietuviškoms mokykloms Lenkijoje skyrė per 120 tūkst. eurų.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode