Sprogimas

 

Daugiau nei 250 000 sirų mokyklinio amžiaus vaikų, užregistruotų Libane, neina į mokyklą dėl ribotų resursų ir Libano vyriausybės politikos. Agentūra „Fides“ cituoja Žmogaus teisių stebėjimo organizacijos paskelbtą tyrimą, kuriame nurodomi ir teigiami šalies žingsniai bandant užtikrinti sirų pabėgėlių vaikams galimybę į viešą ir nemokamą švietimą. Organizacija pabrėžia ugdymo svarbą, ypač šių vaikų atžvilgiu, nes tai esminis įrankis, galintis jiems padėti įveikti karo traumą, jau nekalbant apie tai, kokį teigiamą vaidmenį tai galėtų turėti ateityje atkuriant Siriją.  



238 Libano mokyklose sudaryta vakarinių pamokų programa, atsižvelgiant į padidėjusį mokinių skaičių. Taip pat Libano mokyklose paskirta daugiau vietų sirų vaikams, nors daugelis jų liko tuščios dėl ekonominių problemų. 70 % sirų šeimų neišgali įsigyti mokslo reikmenų ir knygų.

Be ekonominio faktoriaus, yra ir kitų priežasčių trukdančių sirų vaikams mokytis. Mažieji sirai nemoka kelių kalbų, taisyklės, kurių privaloma laikytis, skiriasi, jie patiria patyčias. Vidurinėje mokykloje laukia dar didesni iššūkiai, nes sulaukus 15 metų sirų vaikams sunku gauti legalų leidimą gyventi šalyje. Tik 3 % iš jų pernai sugebėjo įsiregistruoti į studijų programas.

Šiuo metu Libane yra oficialiai užregistruota 1,1 milijono sirų pabėgėlių, pusė jų nepilnamečiai, nors manoma, kad jų gali būti gerokai daugiau. (Vatikano radijas)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode