Sprogimas

Mirtini šūviai Miuncheno prekybos centre Olympia-Einkaufszentrum giliai sukrėtė gyventojus. Išgąstis ir gedulas iš Bavarijos sostinės netrukus nuvilnijo po visą planetą. Vieno jaunuolio penktadienį surengtas ginkluotas užpuolimas pareikalavo dešimties žmonių, daugumoje jaunų žmonių (įskaitant žudiką) gyvybių ir sužeidė šešiolika kitų asmenų.

„Kone kasdien matome ligi šiol neregėto smurto ir neapykantos proveržius. Smurto veiksmai daug kur pasaulyje užnuodija visuomenės nuotaiką baime ir išgąsčiu. Todėl vis labiau reikia, kad juos atsvertume vilties, taikos ir vieni kitų palaikymo ženklais, pareiškė šeštadienį Miuncheno ir Freisingo arkivyskupas Reinhard Marx, Vokietijos vyskupų konferencijos pirmininkas.  Kardinolas Marx pakvietė susitelkti maldoje už žuvusius ir nukentėjusius bei jų artimuosius per sekmadienio pavakare jo aukosimas Mišias Miuncheno Marijos katedroje Liebfrauendom.

Šiurpaus įvykio sukrėstų žmonių prašymai Melstis už Miuncheną su #PrayForMünchen greitai pasklido į pasaulį pirmiausiai per Twiterio socialinį tinklą, tuo metu teroro skaudžiai paliestame mieste kilo žmonių solidarumo banga per „atvirų durų“ solidarumo akciją #offenetueren, padėjusią tūkstančiams priblokštų ir į namus sugrįžti nebegalėjusių žmonių susirasti saugią nakvynę kai dar buvo neaišku ar šaudynes surengė tik vienas ar daugiau ginkluotų asmenų. Gyventojus per socialinius tinklus operatyviai informavusi vietinė policija tik ankstyvą šeštadienio rytą išsklaidė abejones, jog už kraujo praliejimą atsakingas tik vienas asmuo, beje, nesusijęs su islamistiniais tinklais, galimai depresija sirgęs aštuoniolikmetis, gyvenęs migrantų iš Irano šeimoje Miuncheno centriniame rajone.

Išgąstis, užuojauta, malda ir artumas dėl šaudynių Miunchene sukrėtė taip pat Vatikaną. „Nėra kitokios išeities, turime ugdyti dialogo ir susitikimo kultūrą, nes pasikeitė mūsų santykis su mirtimi“, pasakė komentuodamas tragiškai pasibaigusias šaudynes kardinolas Jean Louis Tauran.

Kalbėdamas Vatikano radijui kardinolas sakė, kad kaskart kai pasiekia tokios naujienos, žmonės klausia savęs: „Kodėl? Nejaugi žmogus sukurtas mirčiai?“ „Šie įvykiai negali nesukelti pagrindinių klausimų apie mūsų gyvenimo prasmę. Kardinolas įsitikinęs, kad pasaulyje kuriame viskas yra tapę netikra, pasikeitęs taip pat mūsų santykis su mirtimi: „Kadaise buvo sakoma: „Ankščiau ar vėliau, vis vien reikės mirti!“, tačiau iš tikrųjų niekas to nelaukdavo. Dabar, mirtis tykoja kasdien: išeiname iš namų nežinodami, ar sugrįžime. Būtent šis jausmas žmonėms kelia ypatingą nerimą“, pasakė Romos kurijos kardinolas.

Jis paragino šeimas neapleisti vaikų ugdymo, kad būtų gerbiami seneliai, praeitis. „Priklausome bendruomenei, kurios praeitį turime pažinti ir įsisavinti. Be to, turime sukurti naują susitikimo filosofiją. Negalėsime būti laimingi vieni be kitų ir būsime dar mažiau laimingi būdami vieni prieš kitus. Turime išgirsti Jėzaus kvietimą: „Ateikite pas mane visi, kurie vargstate ir esate prislėgti: aš jus atgaivinsiu!“.  Nėra kitos išeities: arba dialogas, ar konfrontacija“, pasakė Vatikano radijui kardinolas Tauran, Popiežiškosios tarpreliginio dialogo tarybos pirmininkas, sakydamas, kad jis esąs tikras, jog žmonija „pasmerkta“ dialogui. (Vatikano radijas)

Nuotraukoje: Kaskart kai pasiekia tokios naujienos, žmonės klausia savęs: „Kodėl? Nejaugi žmogus sukurtas mirčiai?“ - AFP

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode