Sprogimas

 

Vokietijos policija pirmadienį nušovė 17-metį afganą, ginkluotą kirviu ir peiliu, kuris užpuolė keleivius viename traukinyje ir sunkiai sužalojo keturis žmones per „tikėtiną“ islamistinę ataką, nurodė vienas pareigūnas.

Dar keli žmonės nukentėjo per išpuolį regioninio reiso traukinyje netoli pietinio Viurcbergo miesto, pranešė policija, pridūrusi, kad paauglys buvo nušautas, kai mėgino pasprukti.

Bavarijos žemės vidaus reikalų ministras Joachimas Herrmannas (Joachimas Hermanas) sakė, kad užpuolikas atvyko į Vokietiją be jį lydinčių suaugusiųjų ir iš pradžių gyveno vienoje prieglaudoje, o pastaruoju metu – su viena jį priglaudusia šeima netoliese esančiame Ochsenfurto miestelyje.

„Labai tikėtina, kad tai buvo islamistinė ataka“, – sakė vienas VRM atstovas, pridūręs, kad užpuolikas sušuko „Allahu akbar“ (Dievas (visų) didesnis).

Tačiau jis pabrėžė, kad tyrimas tebevyksta ir kad paauglys tikriausiai veikė vienas.

Ši ataka įvyko apie 21 val. 15 min. vietos (22 val. 15 min. Lietuvos) laiku traukinyje, važinėjančiame tarp Troichlingeno ir Viurcburgo Bavarijoje.

Kaip pranešama, keturi žmonės buvo sunkiai sužeisti, o vienas – lengvai. Dar 14 žmonių prireikė medikų pagalbos dėl patirto sukrėtimo.

Vienas incidento liudininkas, gyvenantis netoli geležinkelio stoties, sakė naujienų agentūrai DPA, kad traukinys, kuriuo važiavo apie 25 žmonės, po išpuolio atrodė tarsi „skerdykla“ – jo grindys buvo aptaškytos krauju.

Vyras, nesutikęs atskleisti savo vardo, pasakojo matęs, kaip leisgyviai žmonės išlipa iš vagono ir prašo pirmosios pagalbos vaistinėlės, o kitos aukos gulėjo ant grindų viduje.

„Užpuolikas sugebėjo palikti traukinį; policija jį nusivijo, o persekiojant (pareigūnai) šovė į užpuoliką ir jį nukovė“, – sakė policijos atstovas.

J.Hermannas vėliau nurodė, kad policija nušovė paauglį, kai jis puolė pareigūnus, mėgindamas pasprukti iš įvykio vietos.

Viena policijos specialiųjų pajėgų komanda atsitiktinai buvo netoliese, todėl ją pavyko skubiai mobilizuoti, pridūrė ministras.

Vokietija iki šiol išvengė didelio masto džihadistų atakų, kokia praeitą savaitę sukrėtė Prancūzijos pietinį pajūrio kurortą Nicą, kai 31 metų tunisietis Mohamedas Lahouaiejas-Bouhlelis (Mohamedas Lahvaježas-Bulelis) nukreipė sunkvežimį į minią po Bastilijos paėmimo dienos fejerverkų ir nužudė 84 žmones. Atsakomybę dėl to išpuolio prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Gegužę Vokietijoje peiliu ginkluotas nestabilios psichikos 27 metų vyras siautėjo viename regioniniame traukinyje pietiniame regione. Tąsyk buvo nužudytas vienas žmogus, o dar trys buvo sužaloti.

Preliminariuose pranešimuose buvo sakoma, kad tas vyras irgi sušuko „Allahu akbar“, bet policija vėliau pareiškė, kad nerasta jokių įrodymų, jog ta ataka būtų turėjusi religinį pagrindą. Užpuolikas buvo sučiuptas ir uždarytas psichiatrijos ligoninėje.

Vokietija praeitais metais įsileido rekordinį skaičių prieglobsčio ieškotojų – 1,1 milijono. Tarp jų daugiausiai buvo sirų, taip pat afganų, bėgančių iš savo šalies, kurią tebekrečia neramumai ir skurdas.

Visgi Vokietiją pasiekiančių pabėgėlių smarkiai sumažėjo, uždarius migracijos maršrutą per Balkanus, o Europos Sąjungai susitarus su Turkija dėl žmonių srauto ribojimo.

Balandį, gegužę ir birželį į Vokietiją atvykdavo po maždaug 16 tūkst. migrantų, o šie skaičiai sudaro tik mažiau negu penktadalį fiksuotų metų pradžioje, rodo oficiali statistika.

Bavarijai vadovauja Krikščionių socialinė sąjunga (CSU), palaikanti glaudžius ryšius su kanclerės Angelos Merkel konservatyvia Krikščionių demokratų partija (CDU).

CSU aštriai kritikavo A.Merkel demonstruotą palankumą prieglobsčio ieškotojams, o šis pozicijų skirtumas kelia pavojų valdančiosios koalicijos vienybei Berlyne bei smukdo jos populiarumą.

Be to, pabėgėlių klausimas suteikė peno dešiniajai populistinei partijai „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), kuri susikūrė kaip euroskeptiškas protestų judėjimas 2013 metais, o dabar daugiausiai pasisako prieš islamą ir prieglobsčio ieškotojų antplūdį Vokietijoje.

Naujausios apklausos rodo, kad AfD šiuo metu palaiko apie 10 proc. rinkėjų. Jai yra atstovaujama pusėje iš 16 Vokietijos žemių, taip pat Europos Parlamente.

A.Merkel populiarumas pastaruoju metu vėl atsigavo, bet ataka Bavarijoje tikriausiai vėl pakurstys politinę įtampą.

Berlynas, liepos 19 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode