Parama dėkojame




Sprogimas

Japonijos imperatorius Akihito (Akihitas) po kelerių metų planuoja užleisti savo sostą vyresniajam sūnui, trečiadienį pranešė japonų žiniasklaida.

82 metų imperatorius savo aplinkos žmonėms yra sakęs, kad jo vietą turėtų užimti asmuo, kuris galėtų atlikti konstitucijoje numatytas imperatoriaus pareigas, pranešė visuomeninis transliuotojas NHK, nenurodęs šios informacijos šaltinio.

Dabar galiojančiame Japonijos imperatoriaus statusą apibrėžiančiame Imperatoriaus rūmų įstatyme sosto atsisakymo teisinis mechanizmas nėra numatytas, todėl prieš imperatoriaus pasitraukimą reikėtų priimti šio įstatymo pataisą.

Japonijos naujienų agentūra „Kyodo“ paskelbė panašaus turinio pranešimą, cituodama neįvardintą šaltinį vyriausybėje.

Imperatoriaus rūmai kol kas šių pranešimų nekomentavo.

Japonijos sosto įpėdinis princas Naruhito (Naruhitas) ir imperatoriaus sutuoktinė Michiko (Mičiko) pritaria Akihito planams, nurodė NHK.

Japonijoje, kuri tvirtina turinti vieną seniausių monarchijų pasaulyje, Chrizantemų sosto niekas nebuvo atsisakęs jau 200 metų, skelbia transliuotojas.

Pagal Jungtinių Valstijų po Antrojo pasaulinio karo Japonijai primestą konstituciją Akihito atlieka išskirtinai „valstybės simbolio“ vaidmenį.

Akihito tėvas imperatorius Hirohito (Hirohitas) iki pralaimėjimo 1945 metais buvo garbinamas kaip gyvoji dievybė ir buvo Japonijos vyriausiasis vadas, kai šalies pajėgos IV ir V-ajame dešimtmečiuose trypė Aziją.

Japonijos monarchiją dauguma visuomenės iki šiol labai gerbia, nors iš Chrizantemų sosto po Antrojo pasaulinio karo buvo atimtas kažkada jį gaubęs paslaptingumas ir pusiau dieviškas statusas.

Tokijas, liepos 13 d. (AFP-BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode