Sprogimas

Europos Sąjunga, supurtyta Britanijos sprendimo pasitraukti iš Bendrijos, privalo atidėti į šalį didingas vizijas ir kuo skubiau sutelkti dėmesį į opiausias problemas, kad atgautų žmonių pasitikėjimą, sekmadienį perspėjo Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble (Volfgangas Šoiblė).

Užuot diskutavęs apie ES sutarties pakeitimus arba institucijų reformas, blokas ir jo narės privalo siekti sparčios pažangos sprendžiant pabėgėlių krizės, jaunimo nedarbo ir kitas problemas, W.Schaeuble sakė laikraščiui „Welt am Sonntag“.

„Dabar ne laikas didingoms vizijoms“, – sakė 73 metų veteranas ministras, ilgametis entuziastingas vieningos Europos projekto šalininkas, pripažinęs, kad jį sukrėtė referendume išreikštas Britanijos žmonių apsisprendimas pasitraukti.

„Padėtis tokia rimta, kad turim liautis įprastus Europos ir Briuselio žaidimus. ES patiria išbandymą ugnimi – galbūt didžiausią per savo istoriją“, – pabrėžė jis.

W.Schaeuble sakė, kad „iš principo esu glaudesnės integracijos šalininkas. Tačiau dabar tam ne laikas. Tuo metu, kai stiprėja demagogija ir gilėja euroskepticizmas, Europa negali elgtis kaip anksčiau.“

Kitose ES narėse taip pat skambant išstoti raginantiems balsams, W.Schaeuble sakė, kad ES dabar turi „vengti padėties pablogėjimo, o ne tiesiog tęsti savo įprastą retoriką“.

Šie W.Schaeuble komentarai nuskambėjo po to, kai kiti aukšto rango ES pareigūnai paragino stengtis dar giliau integruoti Bendriją po to, kai Britanija birželio 23-ąją nubalsavo už pasitraukimą iš 28 šalių bloko.

Vokietijos ministras sakė, kad ES privalo „sparčiai ir pragmatiškai“ spręsti klausimus, pradedant bendrąja energetikos politika, baigiant jaunimo profesiniu lavinimu ir pirkimų gynybos srityje suderinimu.

„Reikia labai daug nuveikti, – pabrėžė jis. – Politinių pamokslų apie Europą laikai baigėsi. Privalome veikti, o ne daug kalbėti, ir įrodyti žmonėms, kad Europa esanti svarbi.“

Berlynas, liepos 3 d. (AFP-BNS)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode