Parama dėkojame




Sprogimas

Lietuvos ambasadorius Rusijoje Remigijus Motuzas birželio 10 dieną dalyvaus iškilmingoje paminklo, skirto lietuvių tremtiniams atminti ir įamžinti, atidengimo ceremonijoje Rusijos mieste Tomske. Paminklas su užrašu lietuvių ir rusų kalbomis „Lietuvių tremtiniams ir politiniams kaliniams atminti“ ir lietuviško kryžiaus su „saulute“ reljefu bus pastatytas šalia memorialinio muziejaus „NKVD kalėjimas“ esančiame skvere. Paminklo autorius – skulptorius Tadas Gutauskas.

Šio paminklo pastatymu Lietuva siekia prisidėti prie istorinės atminties išsaugojimo, tinkamai pagerbti tremtinių ir politinių kalinių atminimą, ugdyti pilietiškumą bei puoselėti lietuvių tautos istorijos suvokimą. Finansavimą projektui įgyvendinti skyrė Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Užsienio reikalų ministerija.

Viešėdamas Tomske ambasadorius Remigijus Motuzas taip pat susitiks su Tomsko miesto ir srities administracijos vadovais, lankysis Tomsko valstybiniame universitete, bendradarbiaujančiame su Vilniaus Gedimino technikos universitetu, dalyvaus memorialinio muziejaus „NKVD kalėjimas“ patalpose rengiamos fotografijų parodos atidaryme, aplankys vietos lietuvių kapines bei susitiks su Tomsko lietuvių bendruomenės nariais.

Tomsko sritis buvo viena pagrindinių lietuvių tremties vietų. Į Tomsko sritį masinis Lietuvos gyventojų trėmimas vyko 1941–1952 metais. Archyvinio vardynų skyriaus duomenimis, 1941 metais į Tomsko sritį ištremti 1309 lietuviai, 1951–1952 metais ištremta apie 4250 gyventojų. Dauguma lietuvių buvo išvežama dirbti į aplinkinius miškų ūkius ir kolūkius, kiti dirbo statybose, tiesė kelius. 1950-ųjų metų pradžioje Tomske gyveno apie 3000 lietuvių. 1957 m. jie pradėjo grįžti į Lietuvą, bet nemaža dalis liko. Pažymėtina, kad paskutiniuoju Tomsko tremtiniu yra laikomas buvęs Kauno arkivyskupas, metropolitas Sigitas Tamkevičius – jis grįžo į Lietuvą tik 1988 metais. 1991 metais Tomske gyveno apie 800 lietuvių.

URM Informacijos ir viešųjų ryšių departamentas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode