Sprogimas

Mašikis, Japonija, balandžio 15 d. (AFP-AP-BNS). Pietų Japonijoje gelbėtojai penktadienį naršė pastatų griuvėsius po gana stipraus žemės drebėjimo, per kurį žuvo bent devyni žmonės, o dar šimtai buvo sužeisti, taip pat kilo gaisrų ir buvo apgadinti keliai.

Dešimtys tūkstančių žmonių buvo priversti bėgti iš savo namų po to, kai 6,5 balo stiprumo drebėjimas supurtė pietvakarinę Kiūšiū salą, smarkiai apgadindamas kelius ir užversdamas gatves betono nuolaužomis.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) nurodė, kad požeminių smūgių židinys Kiūšiū salos Kumamoto regione buvo 23 kilometrų gylyje. Perspėjimų apie cunamį nebuvo skelbta.

Kai kurie namai sugriuvo, fabrikuose buvo nutrauktas darbas, nuo bėgių nulėkė vienas greitasis traukinys, o branginamos senovinės pilies, esančios pietiniame Kumamoto mieste, stogas taip pat buvo apgadintas.

„Pasigirdo trenksmas, ir visas namas smarkiai susiūbavo į šonus, – sakė netoliese esančio Mašikio miesto gyventoja Takahiko Morita, kalbėdamasi telefonu su nacionaliniu transliuotoju NHK. – Baldai ir knygų lentynos nuvirto, o knygos pabiro ant grindų.“

Po pirmojo požeminio smūgio, kuris smogė ketvirtadienį maždaug 21 val. 26 min. vietos (15 val. 26 min. Lietuvos) laiku, įvyko dar virtinė pakartotinių smūgių, o pareigūnai perspėjo, kad aukų skaičius gali padidėti, nes gelbėtojai tebenaršo sugriuvusius pastatus.

Visuomeninis transliuotojas pranešė, kad visą naktį nenuilstamai dirbę gelbėtojai iš griuvėsių ištraukė aštuonių mėnesių gyvą ir nenukentėjusį kūdikį.

„Kiek galiu spręsti iš infraraudonųjų vaizdų, kuriuos padarė policijos sraigtasparnis, daug namų buvo sugriauta ar dalinai apgriauta“, – sakė kovos su stichinėmis nelaimėmis ministras Taro Kono (Taras Konas).

„Nuogąstaujama, kad sužeistųjų skaičius didės“, – sakė jis.

Gelbėtojai sutelkė pastangas į paieškas Mašikio mieste, esančiame netoli drebėjimo epicentro, kur užfiksuota daugiausiai aukų.

Gatvės, apstatytos japoniško stiliaus namais, tarp kurių buvo daug senų medinių statinių, buvo užverstos nuolaužomis; riogsojo nukritusių čerpių krūvos.

Daugybė žmonių naktį praleido susirinkę prie merijos. Kai kurie verkė, o kiti buvo susisupę į antklodes, nes naktis buvo žvarbi.

„Mane taip gąsdina pakartotiniai smūgiai, kad negaliu miegoti“, – naujienų agentūrai „Jiji Press“ skundėsi 94 metų gyventoja Tomiko Takahashi (Tomiko Takahaši).

Atominės elektrinės saugios

Penktadienį ryte vyriausybė pranešė patvirtinusi, kad mažiausiai 860 žmonių buvo sužeisti, mažiausiai 53 iš jų – sunkiai. Pareigūnas iš vietinės Kumamoto nelaimių valdymo agentūros sakė, kad mažiausiai devyni žmonės žuvo.

„Tikriname Mašikio (miestą), kur žala buvo rimta, ... ar ten yra kokių nors žmonių, dar laukiančių pagalbos“, – sakė vyriausybės atstovas Yoshihide Suga (Jošihidė Suga).

Japonijos meteorologijos agentūros seismologas Genas Aoki (Genas Aokis) paragino gyventojus būti budrius dėl tolesnių pakartotinių smūgių ir perspėjo, kad lietus artimiausiomis dienomis gali pabloginti situaciją.

„Prašom neiti arti apgadintų namų ir struktūrų, kurios gali greit sugriūti“, – sakė jis per trumpą spaudos konferenciją anksti ryte.

Atominėms jėgainėms regione nebuvo padaryta jokia žala, bet keli stambūs gamintojai, įskaitant tokias bendroves kaip „Honda“, „Bridgestone“ ir „Sony“, pranešė, kad nutraukė darbą savo vietos gamyklose.

Traukinių reisai Kiūšiū po ketvirtadienio drebėjimo buvo laikinai sustabdyti, pranešė geležinkelių operatorės „JR Kyushu“ atstovas spaudai Yusuke Nanri (Jusukė Nanris).

Atstovas taip pat pridūrė, kad nuo bėgių nuvažiavo vienas greitasis traukinys, tačiau, laimei, incidento metu jis buvo tuščias.

Vykdant paieškos ir gelbėjimo darbus, prie maždaug 1 600 kariškių prisidėjo beveik 2 000 policininkų ir daugiau kaip 1 300 ugniagesių, anksti penktadienį sakė Y.Suga.

Pustrečios valandos po pradinio žemės drebėjimo, kurio epicentras buvo negiliai, 10 km gylyje, įvyko kitas, 6,4 balo žemės drebėjimas, nurodė Japonijos meteorologijos agentūra. JAV geologijos tarnyba (USGS) nustatė, kad drebėjimo stiprumas buvo 6,2 balo.

Iš viso po pirmojo smūgio regioną sukrėtė daugiau kaip 100 požeminių smūgių, o pareigūnai perspėja, kad jie gali tęstis maždaug savaitę.

Vieninteliai du veikiantys Japonijos branduoliniai reaktoriai, esantys Kiūšiū, funkcionavo normaliai, sakė Sendajaus elektrinės pareigūnas.

Japonija, kuri yra tarp seismiškai aktyviausių valstybių pasaulyje, yra ypač susirūpinusi dėl atominių elektrinių pažeidžiamumo – po galingo žemės drebėjimo jūroje 2011 metų kovo 11 dieną, kai susidaręs cunamis talžė šalies šiaurės rytų pakrantę.

Tuomet žuvo ar dingo maždaug 18 500 žmonių, o Fukušimos atominėje elektrinėje išsilydė kelių reaktorių branduoliai. Tai buvo didžiausia branduolinė nelaimė per visą kartos gyvenimo laiką.

Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., +

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode